Sunday, January 13, 2013

Bila bercinta, semuanya indah

Assalammualaikum guys :)



Bila bercinta, semuanya indah... Betul kan ! Tapi adakah kita nie memahami maksud cinta tue sendiri ? Apakah itu cinta <3 ? Yang kita tahu tentang cinta ialah cinta lahir dari lubuk hati kita, cinta lahir antara 2 makhluk ciptaan Allah S.W.T yang saling berkasih sayang. Tetapi sekarang kalau kita sendiri lihat, cinta itu sendiri telah dikotori dengan kemaksiatan yang semakin meningkat terutama sekali " REMAJA". First-first mahu bercinta dulu, minta nombor telefonlah, bagi surat cintalah, macam-macam lah ragam dan karenah kita time mahu berkapel tue, biasalah darah muda. Yang tidak mahu kalah dengan kawan. Kawan bercinta, dia pun bercinta. Lepas dapat dha, 2-3 minggu begitu always bergayut jak. Tangan tidak berhenti pegang handphone, kalau boleh gam, mahu jugak tue handphone digam di tangan. Tidak pedulilah handphone tue handphone murahkah atau hanphone mahalkah. Yang penting isi kandungan dalam handphone tue. Hahahahahahaha :P.

Macam cikgu aku pernah cakap "Biar muka tidak handsome atau macho, kalau ayat power, cair jugak perempuan tue"So, nie menunjukkan bahawa perempuan nie senang terpengaruh oleh kata-kata lelaki, bila lelaki sudah berbicara, bisa ular tedung pun kalah. Tengok betapa hebatnya lelaki nie. Hahahahaha.Actually perempuan nie hatinya lembut, sebab itulah mudah terpengaruh even ada sesetengah perempuan nie ganas atau bersikap kurang feminin sikit daripada perempuan-perempuan yang lain. Tapi apa yang paling penting dalam sebuah perhubungan itu adalah bertolak ansur, sifat saling mempercayai dan kasih sayang. Jangan mahu dia terlalu mengikut cara atau style kita jak, kita kena terima dia seadanya. Perempuan pun kena bersikap begitu jugak, so bertolak ansur tue akan ada dalam hubungan. 

Sifat percaya mempercayai juga penting dalam perhubungan, kalau kita tidak trust dengan pasangan kita, kita sendiri yang akan rugi kalau terlalu prejudis dengan pasangan kita. Sebaik-baiknya sifat percaya-mempercayai itu akan mewujudkan suasana percintaan yang aman dan harmoni. Kita semua berhak mendapat kasih sayang kerana kasih sayang itu adalah makanan jiwa. Kalau jiwa itu tidak dibagi makan, maka kasih sayang itu akan memberontak dan merosakkan diri kita sendiri. Tidak salah berkasih sayang selagi mengikut syarak dan syariat Islam. Siapa yang tidak suka disayang, aku pun suka disayang sebab itu tandanya orang ambil kisah dan jaga kita sepanjang kita hidup. So, jagalah pasangan hidup kita seperti mana kita menjaga nyawa kita, sayangilah pasangan hidup kita seperti mana kita menyayangi diri kita. Perempuan dan lelaki memerlukan antara satu sama lain di dunia ini. Okey, trimas.

17 comments :

  1. wah2... tengah jatuh cinta ke ni? eh,... heehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha.....dilamun cinta...Muahahahaha :P

      Delete
  2. nice blog =D
    do follow mine okie ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mau tnya cam mana mau buat itu gmbr besar yg ada tulis ( budak berkasut merah ... ) ? ala2 blog's banner =D !

      Delete
    2. cam mana laa ? boleh ajar saya ndak ?

      Delete
    3. Boleh saja, sinilah sayan buatkan untuk kamu... kamu mahu warna apa ???

      Delete
    4. saya mau kaler yg sesuai dgn saya punya blog . bleh ndak ?

      Delete
    5. okey, nnti saya buatkan okey...btw, boleh bg email & pasword blog kamu..supaaya say senang edit...

      Delete
    6. terima kasih =D ! nie saya punya email blog : gadismanisnovember@gmail.com n passwordnya : november3011 . tlg edit jugak apa yg patut yaa . saya nie ndak laa brapa terer dlm IT2 nie . hihi . tq lagi sekali . heee .

      Delete
    7. insha-Allah saya bantu apa yang patut...

      Delete
    8. terima kaseh addy =D ! lain sdh blog saya . hehe .

      Delete
    9. see my thanks word to you in my blog =D !

      Delete
  3. Replies
    1. hahahahaha...hari nie turn saya, esok lusa mybe turn kamu lagi...

      Delete