Friday, February 22, 2013

Blog Bukan Hanya Untuk Orang Kaya

Assalamualaikum guys :)


Hahahaha, it's been a long time I have not post anything in my blog. Hihihihi, datang penyakit "LAZY" dan idea dalam kepala otak nie pun ndak mahu keluar, arrrrghhhh. But before that, aku ada announcement nak buat. Pada 15.02.2013, result untuk degree student sudah keluar dan alhamdulillah result yang aku pun okey tapi for sure, not DEANLIST, okey. 3 +++ lah gitu yang aku dapat. Ndak pa, next semester nie aku fight untuk dapatkan DL, study smart & hard. Habis sudah bab result-result nie, sekarang nie budak-budak U dah berbalikkan semua ke universiti masing-masing tapi student UiTM belum tiba masanya lagi kita ada kuliah. Ada masa beberapa lagi untuk bercuti sebelum balik ke SHAH ALAM dan memulakan semester baru tapi untuk aku baru masuk semester 2. Insha-Allah aku tempuhi dengan penuh kesabaran & ketekunan. Wah, ayat bombastik. Muahahahaha.

Kawan-kawan aku yang lain dah balik semua ke universiti masing-masing, dan tinggallah aku sendirian di Tawau nie selama beberapa hari di dalam rumah atau bergantung dengan aktiviti yang ada untuk dimanfaatkan masa sepenuhnya :D. Dan orang di sekeliling mula bertanya bila balik ke SHAH ALAM ? Bila aku cakap aku akan balik ke SHAH ALAM pada 26 hari bulan nie. Awalnya balik. Excited kah ? Bersemangat nampak. NOPE :3. Sama sekali tidak excited & tidak bersemangat langsung untuk balik ke sana. Tapi bila difikir-fikirkan balik, kalau duduk di Tawau lama-lama pun bosan. Dush ! Tamparan buat diri sendiri. Ingat balik niat ke sana, bukan untuk berfoya-foya tapi untuk STUDY. Baiklah, aku akan ingat tue sampai bila-bila. Macam aku nak cepat-cepat jak cuti untuk semester 2. Aiyooo, tapi apa boleh buat ? Aku kena bertahan jugak di sana. Okey, okey, okey kita sudah lari dari topik yang asal. Aku dah banyak merapu & merungut pasal nie. Tak bersyukur langsung ya kau, Addy ! Aku tumbuk nanti, baru tahu ! Jom kita kembali ke topik asal iaitu mengenai blog.

Blog ni hanya untuk orang-orang kaya jak kan ?

Mesti ramai yang fikir blog nie hanya sesuai untuk orang yang kaya-kaya sahaja. What I'm try to say is budak-budak yang kaya kerana mempunyai parents yang kaya dan keluarga yang kaya kerana boleh beli Wi-Fi, STREAMYX or Modem. NOPE :3. It's all wrong, okey ! Blog nie bukan dibuat khas untuk orang-orang yang kaya, it's general, okey ! Sesiapa pun boleh mempunyai blog sendiri, lagipun it's FREE, tanpa perlukan sebarang modal dan dana untuk memulakan blog. Kalau kita sudah pasang STREAMYX, Wi-Fi, Broadband, Yes 4G dan seumpamanya di rumah, takkanlah kita biarkan jak LINE internet tue kan dan tidak menggunakan dengan sebaiknya. Lagipun, bulanan yang kita kena bayar pun sama jak. So, why not kita tidak manfaatkan teknologi yang ada, kanIt's depend on us how we want to use it. Kalau kita gunakan blog untuk kebaikan, tentu dengan segala hormatnya kebaikan itu sendiri datang kepada kita & begitu jugak sebaliknyaBy the way, kalau kita tengok para blogger semua seperti Maria Elena, Fatin Liyana, Ben Ashari, Aizul Marcello, Irine Nadia Marcello, Lyssa Faizureen, Hanis Zalikha & seumpamanya mempunyai ramai pengikut bukan disebabkan oleh kerana mereka kaya atau apa tapi disebabkan mereka terlalu suka dengan dunia blog hinggakan mereka dikenali oleh orang ramai.

Tapi rumah kami taklah secantik rumah dorang atau blogger yang lain yang mempunyai rumah yang cantik, so bila dorang bergambar, dorang tak segan masukkan gambar dalam blog. Kami pula ?

Eyaps, mungkin itu rezeki dorang kerana mempunyai keluarga yang kaya dan mempunyai rumah yang cantik tapi kita ber"BLOG" bukan untuk menunjukkan kekayaan kita pada semua orang tapi kita menunjukkan minat, hobi dan keperibadian kita kepada orang lain. Tidak semestinya kita mesti mengambil gambar moment tue di kawasan rumah kita, maybe time kita pergi bercuti di kawasan-kawasan lain boleh kita ambil sebagai gambar moment kita. Tapi tidak salahkan kalau kita just merendah diri dan biar orang lain memberi pendapat mereka tentang diri kita, buang yang keruh dan ambil yang jernih. Orang bukan tengok pada kekayaan kamu untuk menghasilkan sebuah blog yang best tapi bergantung kepada keupayaan kamu untuk menarik perhatian orang  untuk membaca blog kamu tue, okey ! Maybe kita better lebih mengadakan xtvt luar daripada berada di kawasan rumah terus untuk memberi ilham & inspirasi untuk membuat entry yang menarik.

Para blogger di Malaysia nie handsome-handsome, cantik-cantik dan pandai bergaya. Tapi kami nie pulak, hadoi, nak pakai baju lawa tapi muka tak lawa. Pecah dinding kalau nampak. Kami pula ?

Hahahahaha, relaks ar. Tidak semestinya para blogger mesti handsome, cantik dan pandai bergaya. Yang paling penting is your ::: PERSONALITY ::: kalau muka handsome dan cantik tapi kalau tiada personaliti pun, orang akan rasa bosan. Kalau malu nak tunjukkan muka dalam gambar, better ambil gambar yang kamu capture dan masukkan dalam blog kamu. Tapi gambar yang kamu ambil tue mestlah berkaitan dengan apa yang kamu nak tulis nanti, okey ! Tapi orang lebih suka ada EVINDENCE untuk setiap gambar. Maksudnya di sini ialah kalau kamu  pergi merantau ke luar negeri,luar negara or other interesting place, pastikan diri kamu ada berada di dalam gambar bagi menunjukkan bukti kamu ada berada di sana, so people akan percaya what are you try to write dan deliver to them. So, ikutlah cara tersendiri macam mana nak sampaikan cerita tue kepada orang ramai dan jangan terlalu ikut-ikut other bloggers seperti nak bergayalah, nak pakai baju yang mahal lah tapi create your own personality and let people know who you are ! Tidak semestinya kamu kena jadi cantik or handsome baru boleh bergelar BLOGGER, kalau kamu cute or comel, silakan terus usaha anda menjadi blogger yang cute & comel. Muahahaha.




Okey, that's all for advice. Duduk sambil berkata-kata, mantap. Ingat, blog bukan untuk orang kaya, semua orang mampu miliki blog tapi tidak mampu melaksanakan tanggungjawab terhadap blog iaitu MENULIS BLOG. Cari idea apa yang dimasukkan dalam blog & elakkan daripada membuat blog yang tidak berfaedah seperti memfitnah orang, menganiaya orang dan sebagainya. Gunakanlah teknologi yang ada sebagai salah satu cara untuk mempertingkatakn kebolehan dan bakat yang terpendam dalam diri sendiri. Peringatan untuk diri sendiri dan juga semua. Kalau ada perkongsian, sila komen di bawah. By the way, gambar pun menjadikan anda nampak sangat kaya, bergaya & eksklusif. Okey. 

4 comments :

  1. Perjalanan kau as a degree student jauh lagi. So masih ada harapan nak dapat First Class degree.

    Aku tak pernah terfikir pulak blog ini untuk orang kaya. In fact, aku ni budak kampung je, muka pun tak handsome.

    Good luck in your study and blogging~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tuelah aku buat entry khas untuk blog... ini hanya pendapat aku... so terpulang kepada sesiapa nak judge... hehehehe... blog bukan hanya untuk orang kaya tapi its general...

      Delete
  2. I think depends on people..because..blog is for everyone..no wonder,they want to what they like..take the positive ignore the negative..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually what I'm trying to said in this blog about people perception who have a blog.. people mentality...btw, trimas for following me..:)

      Delete