Wednesday, February 6, 2013

Kolej Meranti (UiTM Shah Alam)

Assalamualaikum semua :)

Alhamdulillah hari ni ada kesempatan lagi untuk aku menulis blog ni. Huhay. So entry for today is about Kolej Meranti. Kan aku dah janji nak masukkan ceritah tentang Kolej Meranti nie, so kamu tahu lah macam mana keadaan kolej nie, kedudukannya macam mana, bangunannya macam mana, kan. For your information, Kolej Meranti ni hanya didiami oleh student lelaki sahaja, aku ulang sekali lagi "UNTUK STUDENT LELAKI" sahaja. Hehehehe. Aku nak masukkan ceritah  nie sebab time aku dapat masuk UiTM nie, aku dapat Kolej Meranti seperti yang tertera dalam surat tawaran tu

So, aku carilah di internet mengenai Kolej Meranti ni tapi yang dapat tengok hanya gambar pejabat Kolej Meranti jak. Gambar bangunan kolej & bilik pulak tiada, susah sikitlah nak recognise mana satu kolej ni. So, aku dengan penuh baik hatinya hari nie akan tulis mengenai Kolej Meranti nie sekali dengan gambar-gambarnya aku masukkan, tau. Aku rasa hal ni penting sebab kamu yang dapat melanjutkan pelajaran ke UiTM nanti tahu tentang kolej yang kamu bakal tinggal selama 6 bulan atau 1 semester nanti. Okey, jom kita tinjau kedudukan kolej ni, kolej terletak di luar kampus UiTM, bersebelahan dengan Kolej Jati. Kolej ni terletak di Seksyen 2, Shah Alam dan ada 4 blok yang terdiri dari blok A, B, C & D. Bilik aku terletak di blok D. Jauh sikitlah dari pintu gate kolej, kadang-kadang pressure jugak kalau depan pintu gate dah, baru teringat ada tertinggal barang, kena lari lagi.

Bangunan Kolej Meranti. Ni bangunan blok A & B.


Suasana dalam bilik Kolej Kediaman Meranti.






Dari sebelah kiri gambar tue adalah foodcourt dan 
di sebelah kanan tu pula, kedai-kedai yang menjual pelbagai jenis barang. 
Aku ambil gambar dari blok C Kolej Kediaman Meranti.


By the way, Kolej Meranti ni macam rumah apartment begitulah tapi taklah besar betul, biasa-biasa jak. Rumah di Kolej Meranti ada 2 bilik. 1 bilik untuk 2 orang dan 1 bilik lagi untuk 4 orang. So, siapa yang datang awal mendaftar, dapatlah bilik yang 2 orang jak tapi bagi yang lambat, dapat bilik yang 4 orang. Aku dapat bilik yang 4 orang sebab dalam rumah tu, aku yang paling last sekali mendaftar masuk tapi alhamdulillah aku dapat katil bawah, selesa jugak sikit. Setiap rumah tu ada tandas masing-masing, so tidak perlu berkongsi dengan pelajar-pelajar yang lain, dengan housemate jak. Bahagian ruang tamu pula tu tempat meja study masing-masing. Dekat meja study tu ada 3 kabel elektrik untuk kegunaan mengecas barang-barang elektroniklah. Dari segi kemudahan pengangkutan, ada banyak bas dan teksi disediakan di sini. Terpulang dari kamu nak choose yang mana satu, selalunya student naik baslah kan, buat apa naik teksi. Ada bas Merengit, Rapid KL. Tu jak yang aku tahu untuk kawasan luar kampus UiTM. 

Kalau kawasan dalam kampus, ada jugak bas UiTM yang ambil student. Aku selalu naik bas Rapid KL (T603) sebab bas ni berhenti depan fakulti aku, lagipun aku stay di Seksyen 2, memang kena naik bas nie untuk masuk ke UiTM. Hehehehe. Kalau sesiapa yang stay di Seksyen 7,kena naik bas Rapid KL (T604) untuk ke Seksyen 7. Sorrylah aku tak banyak gambar time di Kolej Meranti, aku lupa nak ambil gambarnya. So, nanti kepada sesiapa yang masuk Kolej Meranti nie nanti, tahulah macam mana keadaannya. Banyak orang yang berebut-rebut mahu masuk Kolej Meranti ni tapi susah nak dapatkan kecuali aktif join apa-apa aktiviti yang dianjurkan oleh pihak kolej, kena kumpul sticker dan lekatkan pada buku aktiviti yang dibagi oleh pihak kolej. Honestly, aku cakap Kolej Meranti ni memang serba lengkap, dekat dengan kedai, dekat dengan foodcourt, dekat dengan bus stop, dekat dengan UiTM, dekat dengan PKNS, dekat dengan Wetworld, dekat dengan KFC, dekat dengan McDonald. Pokoknya semuanya dekatlah, kemudahan yang diberikan memang serba lengkap. So, don't worry too much.

19 comments :

  1. ouhh , mmg tgh cri mkumat psal kolej ni sbb nak msuk 23 ari bulan ni... TQ2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. okey, no hal. nnti saya bg tunjuk gmbar bilik kolej nie mcm mana. okey.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. blik air dlm blik kan?? 6pk mcm best except part 1 bilik utk 4 org tu...

      Delete
    4. eyaps, bilik air dalam bilik. saya skrg pun stay kolej meranti. okey jak tinggal 6 org 1 rumah.

      Delete
    5. okay2... mnde yg pling pnting.. how about wifi ? haha... kne gne sndri pnye atau mmg da ade??

      Delete
    6. kalau wifi, jgn risau, memang ada. depends on yourself, kalau nak guna sendiri punya pun boleh. :)

      Delete
  2. Ada port parking moto x? -student penerapan

    ReplyDelete
    Replies
    1. janan risau. tempt parking moto ada disediakan. sip dengan beratap lagi :). by the way, selamat masuk ke kolej meranti.

      Delete
  3. Kalau merokok dlm kolej ni, tak ape ke? Hehe. If u know smoker don't smoke :D
    ~salam dari sabah~

    ReplyDelete
  4. Memang Nostalgik a ex Kolej Aku ni..mass tu soap ada kes bunuh ag kat bawah bilik Aku..hari jumaat lake tu..seram seminggu lepas tu x seram doh..kuo ikut pintu belakang time hahahahah...mana LA sahabat sahabatku ..huhu

    ReplyDelete
  5. masjid kene pergi kat dalam uitm atau ade yg lagi dekat kalau hari jumaat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat seksyen 2 ada surau, hanya bersebelahan dengan kolej meranti. so jangan risau kalau nak solat jumaat.

      Delete
  6. Kete boleh bawak x kalau utk penerapan ?

    ReplyDelete
  7. Ada urusan di Shah Alam/Klang/USJ Subang Jaya i.e Summit USJ, Alam Sentral, Kota Kemuning, SACC Mall, I-City, Wet World, ADTEC, CIAST, WISMA GM, UITM, UNISEL, MSU, POLITEKNIK Shah Alam atau sebagainya. Tempahlah homestay kami yang berdekatan dengan harga murah & berpatutan (RM180/semalam) dan boleh layari INTERNET @ UNIFI percuma. Layari blog kami untuk info terkini di http://onlinebookinghomestay.blogspot.com

    p/s: perkhidmatan sewa harian juga disediakan

    ReplyDelete
  8. abis la banyak hantu hohoho wuuuuu...slalu dia menyerupai kawan terdekat kita..tpi rileklah dia x kacau cuma dia berdiri sebelah katil ja pastu bila kita tegur dia hilang..bilik xde org pintu dia tebukak sendiri ..tu je la yg biasa kena..biasa la benda tu kat mana2 ada..sapa course muzik kat meranti kita brotherhood..walaupun ada yg buat xtau

    ReplyDelete