Tuesday, September 29, 2015

Bukit Lim Man Kui @ Lim Man Kui Hill

Assalamualaikum guys :)

Siapa yang pernah ke Bukit Lim Man Kui ? Angkat tangan lepas tue hidu bau ketiak sendiri. Bau busuk atau harum ? Hahahaha. Actually aku pun sebagai orang Tawau pun baru tahu tempat nie wujud, over pula kan perkataan "wujud" tu digunakan. Okay, tukar jadi "ada". So ayat yang baru, actually aku pun sebagai orang Tawau pun baru tahu tempat nie ada. Selama 23 tahun tinggal di Tawau, baru tahu ada Bukit Lim Man Kui nie. Itu pun tengok orang Tawau punya post di Instagram dan blog Cross Country Jogging. Information ada tapi still tidak tahu jalan ke sana. So, aku pun dengan gigihnya mencari tempat guna Google Street View sebab tidak tahu jalan, rupanya dekat jak dengan rumah. Hahahaha.  So, nie link laluan ke sana,Lim Man Kui Hill Street View. Bolehlah tinjau-tinjau kalau mahu pergi ke sana.

Kebanyakannya orang-orang Cina datang berjoging atau bereakrasi di situ. Lagipun bukit nie adalah tanah persendirian, so Isnin hingga Jumaat tidak dibenarkan pergi sebab ada letupan batu bermula dari pukul 9.00 a.m sehingga pukul 4.00 p.m. Kalau mahu datang ke Bukit Lim Man Kui nie, datanglah pada hari Sabtu dan Ahad, terpulanglah mahu datang pagi, tengahari atau petang. Tapi selalunya memang ramai yang datang pada waktu petang sebab bereakrasi. Memang tiada dikenakan bayaran pun untuk masuk, cuma kena datang awal sikit sebab nanti susah cari parking. Pastikan bawa air dan berpakaian sukan, eyalah kan mahu pergi bereakrasi, mestilah pakai pakaian yang sesuai, takkanlah mahu pakai seluar jeans kan. Hahahaha. Itu memang overlah kalau siapa yang pergi hiking di sana pakai seluar jeans.

Inilah laluan ke puncak Bukit Lim Man Kui.



Bukit Gemuk pun boleh dilihat dari Bukit Lim Man Kui.





Bersama dengan Jojoy, sahabat yang suka aktiviti outdoor juga.





Ini kali ke-2 aku pergi hiking ke Bukit Lim Man Kui dan 2 kali juga aku sampai di puncak bukit tue. Masa 1st time pergi, kami pergi hiking ke bukit tue dalam 11 orang dan akhirnya aku sendiri jak yang sampai di puncak bukit tue. Yang lain semuanya entah ke mana, ada yang sesat ikut orang lain dan ada yang sesat sebab terpisah time hiking tue. Yang pergi kali ke-2, kami dalam 5 orang tapi yang bergambar cuma 4 orang sebab yang 1 orang tue tidak mampu sudah teruskan. Tidak apa, lain kalau pergi lagi, insha-Allah boleh sampai di atas puncak bukit tue. Memang jauh jugalah mahu pergi ke puncak bukit tue, anggarannya dalam 2 atau 3 kilometer jalan kaki ke puncak bukit tue dari starting point tapi jangan risau sebab nanti balik, bukan ikut laluan yang time masuk. Tapi ikut laluan lain yang mana memang dekat dengan tempat parking kereta, dalam 10 minit gitu sampai sudah. Actually tempat tue macam bulatan, di mana starting point, di situ juga ending pointnya. Fahamkah ? Kalau tidak faham, kamu kena pergi baru kamu akan tahu sendiri.

Aku pun masa 1st time hiking di bukit tue, aku pitam dan muntah 2 kali sebab tinggi betul bukitnya mahu didaki. Laluan untuk ke puncak Bukit Lim Man Kui nie bukan jalan rata, tapi naik turun bukit. Kalau tidak mahu penat dan pitam, pastikan makan secukupnya untuk tenaga dan jangan terburu-buru mahu sampai awal. Just take your time dan chill unless kamu memang kuat stamina. Bolehlah berlari atau berjoging ke sana. Penat tue memang penat tapi berbaloi bila sampai di puncak bukit tue. Hilang semua penat tue. Hahahaha. Aku memang rekomenkan kepada orang Tawau untuk pergi ke Bukit Lim Man Kui nie, cantik tue ndaklah cantik betul tapi bestlah. Harap  entry nie dapat memberi information kepada sesiapa yang mahu pergi hiking di Bukit Lim Man Kui nie. Kalau ada apa-apa mahu tanya, just drop your comment. Okay, jumpa lagi di entry yang akan datang. Have a nice day guys !

Monday, September 28, 2015

It's Internship Time

Assalamualaikum guys :)

Sudah 3 minggu aku tidak update apa-apa di blog nie. Actually aku ada update pasal entry nie minggu lepas tapi disebabkan oleh masalah teknikal yang berlaku dengan blog nie, terpaksa delete entry tue. So terpaksalah buat entry baru. Sobs sobs sobs T_T. Okay, masa untuk move on. Oh ya, by the way, kalau baca tajuk entry kali nie, memang sudah tahu lah pasal internship/latihan praktikal. Sekarang nie masuk minggu ke-4 atau kira sebulan sudah aku internship di BERNAMA Tawau setelah bercuti selama 2 bulan lebih. So, I still have another 3 month to complete my internship dan lepas tue convocation, insha-Allah. Lepas convocation, kerja. Lepas kerja, kahwin dan begitulah seterusnya. Bab kerja nanti dulu fikir sebab habiskan dulu internship nie, tunggu mini transcript daripada fakulti, baru boleh mohon kerja. 

Kalau rezeki kerja di semenanjung, aku pergi jak ambil pengalaman dan lagi bagus kalau ada kerja di hometown sendiri, I mean Tawau (Sabah). Tidak banyak kau perlu fikir tentang cari rumah sewa, kereta, soal makan sebab semuanya sudah ada disediakan.Tapi kalau mahu cari pengalaman  dan belajar berdikari dengan diri sendiri, boleh juga bekerja di tempat orang, best juga tue. Tapi tengoklah rezeki kita macam mana. Insha-Allah, all is well. Semuanya dari diri kita sendiri jak tue kan sebab semua pilihan dan keputusan kita sendiri yang akan menentukan masa depan kita. Jom sambung balik cerita pasal internship aku di BERNAMA nie, waktu masuk kerja seperti biasalah, office hour. Masuk pukul 8.00 a.m, balik pukul 5.00 p.m. Kalau ada apa-apa function/event, kena pergi cover. By the way, bergantung kepada keadaan, kalau ada event time cuti, kena juga pergi cover. Memang terpaksa korbankan masa dan tenaga tapi jangan risau, itu semua pengalaman.

Actually, aku ambil kos Public Relations (PR), bukannya kos Journalism tapi kedua-dua related each other. So, disebabkan aku mahu cepat, aku call dan hantar resume by email dengan Pejabat BERNAMA di Kota Kinabalu dan dalam seminggu begitu tunggu result, aku call dengan BERNAMA (KK) tanya sama ada aku berjaya atau tidak untuk internship di BERNAMA Tawau, alhamdulillah application aku diterima dan here I am now. Honestly, aku langsung tiada pengalaman menulis berita atau artikel tapi semua tue boleh dipelajari kan. Insha-Allah, 3 bulan seterusnya aku akan terus belajar menulis berita, bukan senang okay jadi wartawan dan menulis berita espcially macam aku. Aku memang "tabik" lah dengan kerja wartawan nie. So, sebelum bekerja sebagai Public Relations Officer, aku mahu cari pengalaman dulu sebagai wartawan. Insha-Allah, all is well, kan. As you can see gambar di bawah nie, inilah pejabat BERNAMA di Tawau yang terletak di Pusat Komersial Ba Zhong.




By the way, kepada junior-junior Masscomm atau Communication, kamu bolehlah try apply internship di BERNAMA Tawau, Sandakan dan juga Kota Kinabalu. Before kamu apply internship, kamu mesti sediakan 3 things nie:

1. Cover letter
2. Resume (CV)
3. Surat Fakulti

Selepas selesaikan 3 perkara tue, hantarkan dengan Pejabat BERNAMA di Kota Kinabalu, but before that, call dulu dan tanya sama ada pihak BERNAMA masih menerima student internship ataupun tidak. Personal Asisstant (PA) kepada Encik Nashir Mansor  iaitu Puan Naomi Kaujim yang akan menjawab kalau kamu call di Pejabat BERNAMA KK. Hantarkan resume, cover letter dan juga surat fakulti di alamat email, editorsb@bernama.com dan keep update dengan Puan Naomi bagi mengelakkan kekeliruan. Jangan risau, Puan Naomi tue sangat baik dan lemah lembut juga menjawab telefon. Okay.

Alamat BERNAMA (Kota Kinabalu)

Lot 8 dan 10, Blok 1
Ground Floor, Asia City
88817 Kota Kinabalu, Sabah
 
Alamat BERNAMA (Sandakan)

Lot 25, Tingkat1, Blok B, Taman Tyng,
Batu 6, Jalan Labuk,
90009 Sandakan, Sabah

Tel/Fax: 089-627 111

Alamat BERNAMA (Tawau)

Ba Zhong Commercial Centre Ground Floor,
TB 4484, Lot 9, Jalan Damai
91000, Tawau, Sabah

Tel: 089-749 904
Fax: 089-749 890


Aku sudah listkan alamat-alamat Pejabat BERNAMA di Sabah nie, kamu boleh terus call setiap pejabat atau tempat yang kamu mahu jalankan intership kamu. By the way, kalau kamu mahu internship di BERNAMA, pastikan ada kenderaan sendiri sebab selalunya kena pergi cover event or function. Kalau ada kenderaan sendiri, senanglah untuk bergerak ke sana ke sini. Okay. So, kalau ada sebarang pertanyaan atau kekeliruan, bolehlah drop komen kamu di ruangan komen di bawah, insha-Allah aku akan reply as soon as possible dan kalau urgent betul, boleh terus contact number aku. Okay. Rasanya itu jaklah yang boleh aku kongsi bersama kamu, maybe ada yang kurang sedikit information, so apa-apa hal, just leave your comment. Okay. Hope to you soon in the next entry and have a nice day. Good bye !

Thursday, September 3, 2015

Good Luck My Sister, Nina !

Assalamualaikum guys :D

Yo people. Long time no see yah. "Its been a long day without you my friends. And I'll tell all about it when I see you again". So kita ber"seen" sudah hari nie bagi orang yang baca post ni lah. Kalau yang ndak baca, when I see you again lah aku bagitau semuanya. Hahahahaha. Okay, tajuk pelik kan. Well. Tidak tahu kalau entry kali nie sesuai dengan tajuk di atas tu. Besides, who's NINA ? By the way, Hello September ! "Wake me up when september end". *sambung menyanyi lagi. Okay, kita sambung kembali cerita tadi. Actually si Nina tu adik aku. Hahaha. 30 Ogos yang lalu bersamaan hari Ahad, so apa yang berlaku Ahad lepas ialah kenduri kesyukuran sebab adik perempuan aku si Nina tu dapat melanjutkan pelajaran ke UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS) dan esok harinya pula, flight dia ke KK and dia bermalam di KK before dia ke Sarawak pada pagi 1 September. 

So aku ni mahu bagi ucapan tahniahlah ngan dia, acah-acah mahu bagi jadi abang yang baiklah konon. Dulu masa aku dapat masuk U pun, parents aku buat kenduri kesyukuran. Alhamdulillah sekarang ni mahu habis belajar sudah, tinggal internship jak lagi. Kalau itu sudah settle, maka tamatlah zaman degree ku di UiTM Shah Alam. Sambung master ? Maybe. Tengoklah macam mana nanti. Kalau ada rezeki, insya-Allah mahu sambung master juga. Alhamdulillah ramai juga yang datang kenduri nie. Actually taklah ramai sangat, semua yang datang keluarga dan sanak saudara yang terdekat jak. Dan aku tidak sempat mahu capture-capture moment hari tu sebab aku kurang sihat time tue. Kepala masih pening dan demam aku pun belum reda masa kenduri. Makan pun paksa dan itu mempengaruhi mood aku ambil gambar. So sad tapi tidak apa. Life must move on. Hahahaha.

Yang lagi menyedihkan, time hantar dia pergi airport, kami pun tiada ambil gambar dengan dia. Itu pelik. Tapi yang penting, dia selamat sampai. Mamy aku start nangis masa dia check-in dan melambai ke arah kami. Eyalah, dulu masa aku pergi sambung study pun, mamy aku nangis juga. Takkanlah tiada ibubapa yang sedih tengok anak sendiri tinggalkan dorang even pergi study. Mestilah sedih. Sekarang ni turn adik aku pula. Nasib baik dia ada kawan sama-sama study di sana. So, tidaklah risau betul. Aku suruh dorang take care each other and jaga diri di tempat orang. Macam tidak sangka, dia semakin besar dan sekarang sambung degree. Anak ke-2 dalam family yang sambung degree selepas aku. Hahahaha. By the way, rindu dengan dia bergaduh pasal Big Bang yang dia tergila-gilakan sampai bila ada MV Bing Bang di Tv, ditahannya kita supaya jangan tukar channel. Haha.



Since tiada gambar kami yang terkini, aku upload gambar yang dulu jaklah. Sorry. Inilah adik aku tue\, si Nina. Orang cakap muka kami sama, memanglah bah. Adik-beradik kan. Mestilah sama. So this is my "pesanan and ucapan" for you. "Congratulations and good luck for your study and also your future. And of course, the whole family is proud of you. Aku mahu habis belajar sudah, kau lagi yang pergi sambung belajar. Berkurang lagi orang di rumah ni. Tiada lagi bibik di rumah ni yang selalu cuci baju, menjemur kain, cuci pinggan mangkuk. Tapi tidak apa, bukan kau tidak balik juga kan, cuti semester kau balik juga tu. So, kau boleh teruskan lagi kerja bibik mu tu. Okay. Hahahaha.

Masa kau study di matrikulasi dulu pun, aku selalu yang tolong belikan kau tiket. Kali nie, mahu pergi study di Sarawak pun, aku juga yang tolong belikan tiket. So, belajarlah macam mana beli tiket tapi kalau tidak payah belajar beli tiket pun okay juga, suruh aku jak belikan. Hahaha. And last is belajar bagus-bagus, jaga diri di tempat orang, jangan juga selalu homesick sekali sekala tidak apa, pastikan result exam dapat dekan setiap semester. Amin. Rasanya kalau taip ni, bertambah panjang lagi ucapan ni.  So, cukuplah pesanan dan ucapan tu. Apa-apa pun, nikmatilah kehidupan kampus dan selamat menjalani kuliah ! Oh ya, dan lagi satu, semoga hajatmu mahu pakai iPhone 6 tercapai. Amin. Hehehehe. See you next year :)

Monday, August 24, 2015

Air Terjun Bukit Gelas

Assalamualaikum guys :)

MISSION ACCOMPLISHED ! Okay, kelmarin misi pergi hiking ke Air Terjun Bukit Gelas akhirnya terlaksana. Alhamdulillah dan terima kasih kepada Rafique si Takut Lemas, Memeng si Berlagak Berani Konon, Fiza si Noobist, Otan si Orang Kampung, Cha Cha si Bubu Cha Cha, Mat si Sempoi Sempoi Bahasa, Adam dan Zafran Si Pandai Berenang *anak buah Fiza dan last but not least juga our miss Beast Master Fiqah sebab sama-sama join hiking ke Air Terjun Bukit Gelas. Aku sengaja letak gelaran tue untuk kamu sepanjang hari kita pergi hiking tue. Gelaran untuk aku ? Rasanya ndak perlu. Cukuplah dengan senarai nama yang listkan, bertuah tue dapat nama gelaran. Bila lagi mahu dapat kan? Ala, gelaran jak pun. By the way, gelaran yang aku bagi tue bukan untuk suka-suki tapi hanya untuk aktiviti yag kami lakukan tadi masa pergi hiking. Gurau-gurau jak bah. Jangan marah ya, okay. Kali nie ada 3 orang kawan Memeng which are Cha Cha, Mat dan juga Fiqah dan 2 orang adik buah Fiza which are Adam dan Zafran yang joint venture pergi hiking di air terjun nie.

Walaupun tersasar dari waktu yang kami sudah plan tapi kami dengan segala daya upaya cuba laksanakan aktiviti nie dan alhamdulillah plan kami berjalan dengan lancarnya. Eyalah, janji Melayu, janji berkumpul pukul 9 pagi, tup tap tup tap. Pukul 10.30 pagi juga akhirnya berkumpul, itu pun masih menunggu lagi kawan yang lain datang. By the way, Air Terjun Bukit Gelas nie terletak di Taman Bukit Tawau a.k.a Table *sampai sekarang aku masih ndak tahu kenapa dipanggil Table. Bila semua orang sudah lengkap, kami pun bergerak menuju ke air terjun tue. Tapi tapi tapi, kena bayar dulu di kaunter sebelum masuk ke dalam. Untuk dewasa, cas yang dikenakan ialah RM3.00 dan yang di bawah 18 tahun kalau ndak silap, RM2.00. Untuk foreigner, mahal sikitlah daripada local, untuk dewasa ialah RM10.00 dan yang 18 tahun ke bawah ialah RM5.00. Actually tempat nie ndaklah jauh jugalah dari tempat aku, maybe dalam 7 or 8 kilometer dari simpang luar tempat nie. So dari simpang luar masuk ke Taman Bukit Tawau a.k.a Table, maybe dalam 5 or 6 kilometer lah gitu. 


Tadaaaaaaa ! 


Inilah Air Terjun Bukit Gelas (Bukit Gelas Waterfall). Rasanya orang Tawau ramai yang tahu tempat nie dan sudah pernah pergi ke sini. Tapi yang belum pernah pergi, better pergi ke Air Terjun Bukit Gelas nie, nikmati sikit alam semula jadi daripada lepak di bandar jak. Selalu sekala pergi tarbiyah alam juga, okay.



Bersama dengan geng Rancak yang lain. Tapi satu orang yang tidak pakai baju Rancak, si Fiza lah nie. Tertinggal konon bajunya di semenanjung. Lain kali kalau balik Tawau, bawa baju Rancak tue balik sekali. Sorry yang lain, tiada gambar kita beramai-ramai kan. Kalau ada, aku upload juga tue tapi tiada pula. Minta maaf sangat. Ampunkan beta, okay. Pinta diampun  beribu-ribu ampun.


Okay, gambar nie diambil masa belum mandi lagi. Berseri-seri muka dapat tengok keindahan alam. Hahahaha.

Tapi yang bestnya masa kami pergi ke air terjun tue, tiada orang pun yang ada di situ. Masa kami on the way ke air terjun tue, kami berselisih dengan 1 group yang baru balik dari air terjun tue. So, aku pun tanyalah salah seorang ahli dalam group tue. "Ramaikah orang di sana?", dia terus jawab "Kami jak yang tadi ada di sana, tiada orang lain". Bila dengar jawapan dari orang tue, terus berbunga-bunga hati. Hahahaha. Eyalah, kami expect ramai orang di air terjun tue sebab kami pergi pada hari Ahad, selalunya memang ramai orang pergi ke air terjun tue. Rupanya tidak, semua mandi-manda di kawasan sungai jak. Memang kena dengan hari kami pergi ke sana. Bolehlah mandi-manda di air terjun tue dengan rasa selesa, kalau ramai orang, mesti susah mahu mandi kan. So, kalau mahu hiking, datanglah ke Air Terjun Bukit Gelas nie, memang berbaloi. Ini adalah salah satu daripada 3 air terjun yang ada di Tawau. 

Setakat nie, aku sudah pergi ketiga-tiga air terjun tue, gambar di air terjun pun ada tapi lama sudah, rasanya dalam 4 tahun yang aku last pergi ketiga-tiga air terjun tue. So, kalau aku upload gambar yang lama, mana best. Hahahaha. Mana tahu ada yang berubah kan. By the way, ini kali ke-3 aku pergi ke Air Terjun Bukit Gelas nie. Air Terjun Teck Guan sudah 2 kali aku pergi, boleh baca post yang sebelum nie. Ramai lagi geng Rancak yang tiada dalam gambar nie sebab semua ada hal masing-masing. Tidak pa, lain kali kita pergi bersama-sama dengan geng Rancak yang lain ke air terjun nie, okay. By the way, kepada kawan Memeng dan anak buah Fiza, lain kali join lagi ya kalau ada next activity, okay. Rasanya aku tidak perlu share apa-apa tips di sini kalau mahu pergi hiking di Air Terjun Bukit Gelas nie, cuma berhati-hati jak masa ke sini sebab laluan kadang-kadang licin dan kalau pergi beramai-ramai, take care for each other. Okaylah, sampai ketemu lagi di entry yang lain dan mungkin cerita yang lain. Bye guys :D

Saturday, August 1, 2015

Teck Guan Waterfall

Assalamualaikum guys :)

What a nice day to write an entry. Eyalah, sudah penat jalan-jalan menziarahi rumah kawan-kawan, masih belum habis lagi beraya walaupun hari ni sudah masuk raya ke-16. By the way, ini kan raya, raya kan sebulan. So manfaatkan cuti bersama dengan kawan-kawan selagi mereka berada di bumi Tawau dan tidak sibuk bekerja. Ahamdulillah pada hari Ahad yang lalu (26.07.2015), kami berkesempatan pergi ke Air Terjun Teck Guan yang terletak di Bukit Quinn, Tawau, Sabah. By the way, mahu tanya siapa yang sudah pernah ke sini ? Angkat bulu hidung. Hahahaha. Gurau jak, okay. Kalau ada yang sudah pernah pergi Air Terjun Teck Guan ni, kira beruntunglah. Okay, kita kembali ke pangkal jalan. Actually plan asal kami ialah pergi ke rumah Rustan di Bukit Quinn hanya untuk makan durian dan juga pergi kenduri aqiqah anak kawan kami di Kampung Apas Parit tapi kalau setakat makan durian jak memang jauhlah nak pergi kan and macam tidak berapa bestlah, so Rustan rekomen dan ajak kami pergi ke Air Terjun Teck Guan yang mana dekat dengan tempat kerja bapa dia sebelum kami pergi kenduri aqiqah. By the way, bukan sembarangan orang boleh masuk ke tempat ni, means kena ada orang dalam yang tolong "deal"kan untuk masuk ke dalam. Deal bukan in terms bagi rasuah tau, tapi deal cara baik which means slow talk gitu. Hehehehe. 

As usual, aku jadi pemandu pada hari tu sebab guna kereta yang dipinjam dengan bapa aku. Kami bergerak dari bandar Tawau seawal pukul 7 pagi ke Bukit Quinn, perjalanan dari bandar ke Bukit Quinn mengambil masa 30 minit begitulah. Tapi kami sampai lewat sikit sebab ambil kawan-kawan yang lain di area bandar dan gerak sekali ke Bukit Quinn. Kami semua berkumpul di rumah Rustan dan bergerak bersama-sama pergi ke air terjun tu. Bila semua sudah sampai, kami bersarapan dulu dan sediakan apa-apa yag patut dibawa ke sana. And bila semua sudah settle, kami meneruskan perjalanan kami ke Air Terjun Teck Guan. Kami hanya guna 1 kereta masuk ke dalam, kereta yang 1 lagi parking di rumah Rustan. By the way, mungkin ramai yang tidak tahu pasal Air Terjun Teck Guan nie sebab setahu aku tempat ni susah mahu masuk, bukan boleh suka hati keluar masuk tempat ni. Kalau ada yang tahu, maybe dorang sudah pernah pergi ke tempat ni. Tapi kepada sesiapa yang belum pernah lihat tempat ni, mari tengok gambar-gambar yang aku sempat ambil guna GoPro kawan aku. Hahahaha. Kesian belum ada GoPro, terpaksa pinjam orang lain punya. 




Muka-muka excited dan sakai duduk belakang kereta. Aku pula di mana? Seperti biasa duduk di dalam. Hahahaha. Cakap traveller tapi tidak mahu duduk belakang kereta. Jaga status dan imej kan. Mestilah kena duduk di dalam sambil kena aircond. Time nie Rustan naik motor untuk lead kami di depan pergi ke rumah parentnya di Teck Guan. After kami sampai di rumah parent Rustan di dalam Teck Guan, kami kena naik motorsikal ke air terjun tu sebab kereta tidak dibenarkan masuk. Actually boleh jak bawa kereta masuk tapi kami ambil langkah berjaga sebab risau nanti pemilik ladang nie nampak kereta masuk ke kawasan larangan di mana orang luar tidak dibenarkan masuk guna kereta kecuali pekerja-pekerja di ladang tu. Sebab itulah kami naik motorsikal supaya tidak dianggap penceroboh tapi lebih dianggap sebagai pekerja yang pergi ke air terjun tu. 


Memandangkan hanya beberapa orang jak yang pandai bawa motorsikal, so kami hanya berbonceng dan motorsikal pun hanya ada 3, terpaksalah 3 orang daripada kami berjalan kaki ke sana sambil menunggu diambil. Aku antara orang yang berjalan kaki ke air terjun, sekejap jak aku naik motor, hanya untuk bergambar. Hahahahaha. Kalau mahu tahu, yag duduk depan motor dengan aku tulah Rustan, orang kuat kami masuk ke Air Terjun Teck Guan ni. Bukan setakat berjalan kaki, aku dan kawan aku, Jojoy *yang pakai baju putih tu, kami berdua berjoging ke air terjun tu. Terbakar sikit lemak di dalam badan. Hahahahaha. Kira jauh jugalah perjalanan kami dan akhirnya kami sampai. Tapi perjalanan kami yang betul belum lagi bermula, ini baru titik permulaan untuk ke air terjun tu. Masih jauh lagi turun ke bawah. Hahahaha. Jom kita redah !


Bergambar di depan pintu gerbang Air Terjun Teck Guan sebelum turun ke bawah. 
  

Kalau perhatikan betul-betul, yang signboard 
berwarna kuning tu actually trails untuk setiap air terjun yang ada di sini. 
Best kan, By the way, setiap air terjun ada nama masing-masing.


Tengok anak tangga nie, memang curam.
Kalau time turun pun besar biji mata melihat, apatah lagi kalau naik anak tangga ni. Memang bergegar tempurung lutut. Kaki tu macam hilang deria sudah. 
Hahahahaha. So, kena berhati-hati masa menuruni dan menaiki anak tangga ni. 
Silap langkah, memang jatuh tergolek.




Well, macam mana ? Cantik kan. Tapi mana air terjunnya, tidak nampak pun ? Hahahahaha. Memang tidak nampak air terjun nie sebab masa kami pergi nie, berlaku kemarau. So air tidak banyak dan air terjun nie sebenarnya boleh dikawal. Dikawal ? Eyaps, dikawal oleh pekerja di ladang nie untuk buka kawasan tadahan air (empangan). Kalau kawasan tadahan air tue dibuka, akan adalah air terjun tue. Kalau tengok gambar yang ke-7 tue. Itulah air terjun yang 1st sekali seperti yag ditulis di signboard berwarna kuning yang aku bagitau tadi tue.


Bergambar dulu dengan alam. 
Tidak sia-sia dulu ikut Kelab Pencinta Alam. Hahahaha.


Sebelum mandi dan berbasahan, 
ambil gambar dulu bersama dengan geng Rancak.
#janganjugarancakbetul


Aksi tolak-menolak yang semestinya menjadi satu kewajipan. 
Pandai-pandailah berenang ya nak. 
Kalau tidak pandai berenang, hati-hati jaklah supaya tidak jadi mangsa. 
Hahahahaha. 


Ambil gambar lagi selepas bermandi-manda. Huhay !

Habis jak mandi-manda, kami balik rumah Rustan dan bersiap-sedia untuk kenduri aqiqah. By the way, jangan salah faham. Hanya lelaki sahaja yang bersiap di rumah Rustan, yang wanitanya pula bersiap di rumah kawan perempuan kami, Fiza. Okay. Takut nanti kamu fikir yang bukan-bukan lagi. Lepas semua sudah bersiap, sudah handsome-handsome sudah cantik-cantik, maka kami pun bergerak ke rumah Lydia, iaitu ibu kepada Muhammar Lutfi yang aqiqah pada hari tue. Time kami sampai tue, kami adalah antara orang yang paling last pergi kenduri tue. Bukan antara yang paling last tapi memang paling last. Eyalah, majlis bermula dari pukul 11.00 am - 4.00 p.m, kami datang dekat pukul 5.00 p.m. Time tue orang mula mengemas sudah, rasa bersalah pula. Tapi apa pun terima kasih banyak-banyak kepada tuan rumah, Lydia sebab tunggu kami sampai dan menjemput kami ke kenduri aqiqah Muhammar Lutfi. 



Sebelum balik, seperti biasalah ambil gambar beramai-ramai bersama dengan tuan rumah. Tuan rumah dia yang berdiri di belakang aku, bukan yang pegang baby tue. Itu orangnya belum kahwin tapi sudah berpunya. Siapa yang punya, biarlah rahsia. Hahahaha. Sorrylah sebab baru tulis entry nie. Biasalah, lambat seminggu publish cerita baru. Insya-Allah kalau ada kekuatan dan kerajinan, aku akan update apa-apa yang boleh aku share. By the way, hari nie penat lepas joging. Lenguh-lenguh satu badan sebab lama sudah tidak exercise. Hampir 3 bulan, bila start joging tadi, berat dia bukan kepalang, macam tarik kereta padahal jogin-joging biasa jak. Hahahaha. So weak. Hahahaha. Okaylah, sampai sini dulu sehingga ada cerita yang baru diupdate. Jangan lupa jaga kesihatan, jaga solat dan jaga semuanya. Okay, bye. 

Thursday, July 23, 2015

What are your hobbies ?

Assalamualaikum guys :)

I think everybody have their own hobbies. Yeah, me too. I'm also have my own hobbies but not just 1 hobby, I mean a lot of hobbies. By the way, just want to tell you the difference between HOBBY and HOBBIES. Okey. Hobby is one of our hobby and hobbies are more than one of our hobby. Do you get it ? Okey. Good. According to the wikipedia, a hobby is an activity, interest, enthuasiasm, or amateur pastime that is undertaken for pleasure or relaxation, typically done during one's leisure time. By the way, I want to remind that never used wikipedia as your references but it used to make your have easy and better understanding.So today, I will share with you're all what are my hobbies. Okey, I will change my language since my English language is not so good. So, I will change with Malay language. Is that okay ? I think it's okay. Okay ready to turn on Malay language.

1. Traveler and Backpacker.

Hobi aku yang paling aku suka ialah melancong. Tapi setakat nie melancong ke luar negara sudah ada, tapi nak pergi tempat yang lagi jauh, so boleh rasa suasana di negara orang. Tapi melancong dalam Malaysia nie pun belum habis, sudah mahu ke luar negara tapi kalau ada rezeki ke luar negara, kenapa tidak ambil saja peluang itu kan. Macam 2 tahun lalu, aku dan kawan-kawan aku pergi melancong ke Kota Kinabalu dan bukan semua tempat kami dapat pergi. So, nanti kami plan lagi mahu ke sana semula dan menikmati keindahan Kota Kinabalu. 

Sebenarnya, aku sudah lama merancang mahu mendaki Gunung Kinabalu, cuma tiada masa dan waktu yang sesuai untuk kami *merujuk kepada kawan-kawan aku semua berkumpul dan mendaki gunung tue. Kalau cuti semester, kebanyakkan kami sibuk. Tapi insya-Allah Gunung Kinabalu tue kami akan tawan. Hehehehehe. Alhamdulillah sepanjang 5 semester belajar di UiTM Shah Alam, 3 kali sudah travel ke luar negara dan tidak jauh pun sebab negara jiran iaitu Indonesia dan Singapore. So, insya-Allah kalau boleh mahu travel tempat-tempat yang jauh lagi sebab boleh rasa tempat orang dan see other people's culture. Mesti best kan. Tidak sangka juga dapat travel ke luar negara bersama dengan kawan-kawan.


2. Hiking

Hiking is my passion, best gila hiking walaupun penat. Eyalah, kita time muda-muda nielah kena up kan stamina kita tapi jangan overdose pulak, nanti lain pulak jadinya. Selalunya kalau cuti semester, aku akan pergi hiking bersama-sama dengan kawan-kawan aku. What you really need is the fresh air from the forest. Nyaman gito lorh ! No need pergi hiking jauh-jauh, cari tempat yang berdekatan dengan hometown. kalau semua dah habis ditawan, baru lah pergi tempat lain. Kalau di area Tawau, boleh pergi hiking dekat Bukit Gemuk, Bukit Tinagat, Bukit Kinabutan, Taman Bukit Tawau dan ada lagi beberapa tempat yang boleh di"hiking". 

Tapi sebelum nak pergi hiking, pastikan bawa air minuman/mineral yang secukupnya, pakai kasut sukan/hiking, dan opkoslah pakai baju dan seluar sukan, takkan kau pergi hiking guna seluar jeans or pakai baju kemeja, memang gigih gila kalau pakai semua tue. Hahahaha. But the most important is the permission from your parent or siapa-siapa yang perlu dimaklumkan and mulakan perjalanan dengan doa semoga sepanjang perjalanan diri kita sentiasa dilindungi dan dijaga Allah S.W.T bagi mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini berlaku. Okey.




3. Book Collection.

Honestly, sebelum sambung study di UiTM Shah Alam ,minat aku terhadap buku tapi tidaklah terlalu menjadi-jadi. Tapi lama-kelamaan minat terhadap buku semakin menjadi-jadi walaupun kadang-kadang buku yang aku beli tue tak sempat baca, aku beli lagi buku lain. Kalau kamu rasa aku membazir, rasanya tidak sebab aku beli buku juga kan. Bukannya beli benda-benda yang tidak berfaedah. Hahahahaha. Senarai publisher buku yang sentiasa menjadi pilihan:

1. FIXI
2. Dubook Press
3. Lejen Press
4. Kitab Terfaktab

Actually banyak lagi buku-buku yang best tak kira lah publisher mana, yang penting jalan cerita dia best, confirm ramai yang akan beli buku tue kan. Buku-buku agama pun jangan lupa beli, ilmu agama kena sentiasa di"top-up". Okey.



4. Doodles

Aku minat buat doodles tapi sekarang nie dah kurang sikit sebab malas punya pasal. Tapi aku taklah berhenti buat doodles. Minat aku dalam doodles nie bertahan selama 2 semester jak masa aku di UiTM Shah Alam. So kena giatkan balik diri nie dalam dunia doodles. Sebab apa, sebab itu minat aku tapi macam mana pula hobby nie boleh pupus dalam list hobby aku. Hahahahaha. Ada jugalah doodles aku yang terjual dan ada juga yang disimpan sebagai koleksi. Tapi tapi tapi, aku bukanlah seorang yang doodler yang kreatif atau handal, cuma beginner jak. Kadang-kadang aku sendiri pun tidak puas hati dengan karya aku sendiri. Masih banyak lagi kena perbaiki dari segi teknik dan kreativiti dalam menghasilkan doodles yang cantik dan kreatif. 


5. Food Hunting

Oka, food hunting memang menjadi kegemaran zaman-berzaman, macamlah aku nie pernah hidup pada zaman-zaman dulu. Hahahahaha. Alah, semua orang suka makan tapi bila berat badan naik, baru nak menyesal atau baru nak membebel. Bak kata pepatah, terlajak perahu boleh undur, terlajak kata buruk padahnya tapi apa kaitannya dengan nie atau aku yang salah guna pepatah. Okay, abaikan. Kalau tengok aku semakin membulat, aku bagi warning tolong jangan tegur sebab aku risau nanti kamu keteguran. Tiada pula yag mahu berkawan dengan aku. T_T sobs sobs sobs. Well, acara food hunting sentiasa berlaku bila keluar dengan kawan-kawan. Eyalah, kita zaman muda nielah semua nak try makanan baru. Ala-ala juri Masterchef, siap bagi komen dan rekomen dengan orang lain suruh makan di kedai tue atau suruh boikot jangan makan di kedai tue. Nie antara makanan yang aku sempat ambil gambar sebelum makan. Biasalah, orang makan sedap, kita pun mahu makan sedap. 






6. Men Fashion

Perempuan dan fesyen tidak boleh dipisahkan. Quote tue sampai sekarang dipakai tapi jangan lupa yang kaum Adam pun minat berfesyen. Nampak metroseksual. Lelaki zaman sekarang sangat jaga penampilan, tidak mahu kalah juga dengan mana-mana lelaki. Samalah macam aku. Best apa jaga penampilan, sedap mata yang memandang diri kita dan kita pun timbul rasa yakin tapi bukan riak, okay. Yag paling penting, menutup aurat. Mostly semua kawan-kawan lelaki aku semuanya suka bergaya da jaga penampilan. Koleksi baju, seluar, kasut yang aku ada tue tidaklah banyak dan tidaklah kurang, cukup-cukuplah untuk aku jak. Beli yang murah-murah jak, tidak mampu lagi yag beli mahal-mahal. Tunggu kerjalah dulu baru boleh baju-baju yang mahal sikit. So, ini antara OOTD yang aku pernah gayakan, tidaklah semantap gaya kamu. Okay. 





Okaylah, setakat itu sahaja hobi aku yang aku mahu sharekan bersama-sama kamu. Kalau ada hobi yang kamu minat or ada hobi kita yang sama, bolehlah share-share di ruangan komen. Tapi hobi nie boleh berubah-berubah mengikut keadaan dan zaman, so buatlah apa-apa hobi yang berfaedah dan bermanfaat kepada diri sendiri. Jangan pula jadikan benda-benda yang tidak elok sebagai hobi seperti, alah kamu sendiri tahu juga apa yang baik dan buruk untuk diri kamu. So, pandai-pandailah menilai. Lagi 1, kalau mahu buat hobi, pastikanlah hobi tue selamat dan mengikut kemampuan. By the way, sorry sebab kualiti gambar kurang menarik, guna kamera smartphone jak nie. Okaylah, jumpa lagi. Bye.

Monday, July 20, 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2015

Assalamualaikum guys :)

It's been a long day without you, my blog and I'll tell you about it when I update you again. Sorrylah lama tidak update blog nie. Eyalah, orang sekarang mana main blog dah, nak baca lagi, memang payahlah. Sekarang orang dah main Instagram, Twitter and paling lame pun orang main Facebook dan aku pun dah ke arah tu. Hahahaha. Sorry blog, tidak bermaksud melukakan hati kau. Kita kosong-kosong ya, kan sekarang nie hari raya. Mana boleh marah-marah, so kita start over again. I promised I won't let you down and sad. Hmmmm. Okay, seperti yang kita tahu kita dah menyambut hari raya aidilfitri 4 hari yang lepas setelah berpuasa selama sebulan, cukup tak tu puasa. Kalau tak cukup, kena ganti tau. Pastikan ganti puasa tu sebelum bulan Ramadhan tahun depan tau. Untuk elakkan lupa, tulislah di mana-mana, dalam handphone kamu yang canggih banggih tu kah, di kertas kah, atau di mana-manalah sebagai reminder. Okay, kita kembali ke pangkal jalan, cukup dengan tazkirah tadi. So, macam mana raya tahun ni, meriah ? gembira ? sedih ? ataupun tak nak keluar beraya. 

Bagi aku, raya tahun nie kurang meriah sikit. Ah, sudahlah kau, Addy. Tiap tahun raya kau cakap kurang meriah, tak tahu bersyukur dapat menyambut hari raya aidilfitri. Apa yang kurang lagi. Okey, sorry. Tapi betullah, kurang meriah sikit jak, dalam 25% begitulah. Yang 75% tu meriah, kalau ikut gred sekolah atau universiti, dapat A- lah tu. Kira okaylah tu. Yang penting dapat menyambut lebaran bersama-sama dengan family yang tersayang, sepupu sepapat dan sahabat-sahabat yang sentiasa dirindui. So, aku belanja kamu 2 keping raya tahun bersama sahabat-sahabat aku. Gambar dengan family tidak boleh tunjuk di sini, nanti kena marah oleh mak aku. Hahahahaha. Cukuplah tengok gambar raya 2 keping ni, bukan kamu kenal siapa-siapa pun dalam gambar ni. Kalau ada yang kenal pun, diam-diam jaklah ya. 


Beraya di rumah Farqhan (hujung dari kanan gambar) 
bersama abang-abang handsome dan kakak-kakak yang cantik. 
Kalau ada berkenan, sila batalkan niat anda sebab semua sudah berpunya. 
Harap maaf. Tapi aku masih available, kalau ada yang sudi, bolehlah usha. 
Hahahaha. Gurau saja, okay. Maafkan aku ya, kosong-kosong.


#TEAMRAYAADDY 

Tema pakaian kami kali nie lebih arabic macam pakai jubah dan kurta tapi ada juga yang tidak ikut tema. Tidak apalah, dimaafkan tapi lain kali kena ikut tema, okay. By the way, kami konvoi raya ni masa raya ke-3 tapi tidak semua dapat menghadirkan diri sebab ada yang tidak balik, ada yang balik kampung dan ada pula yang menjauhkan diri. Oppps, terlepas cakap. Hahahahaha. Tiadalah sahabat-sahabat yang menjauhkan diri, cuma tidak sempat beraya di rumah kawan yang lain sebab kekangan masa. Kami pun hanya sempat pergi 10 buah rumah jak, itupun sampai pukul 10 pm. Kalau ada masa lagi, kita pergi beraya sakan lagi dan kalau tidak sempat tahun ni, kita pergi tahun depan. Okay, insya-Allah. Mana tau tahun depan lagi ramai yang ikut, kan. Okay. So, sampai sini sajalah dulu cerita raya nie. See you guys later. By the way lupa pula mahu ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN. Bye.

Tuesday, February 24, 2015

It's Okay, Roommate !

Assalamualaikum guys :D

Okey, it's have been 2 month I didn't open my blog. Bila aku dah sampai hometown, aku lupakan pasal nak update blog tapi Instagram dan Facebook sentiasa active, cuma lupakan blog buat seketika sebab tak tahu nak update apa. Padahal dalam kepala otak banyak je yang aku nak share tapi malas nak taip. And the sad part is keypad laptop aku dah rosak, ada beberapa huruf tak boleh keluar kat skrin even dah tekan banyak kali. So, kesimpulannya, I need a new laptop. Tunggu duit PTPTN masuk baru beli laptop, tapi kena difikirkan dulu nak guna duit PTPTN untuk beli laptop baru. Kalau tak, minta belanja ngan parents belikan 1 laptop baru sambil buat muka kesian. Hahahaha.

So, today. As well aku nak update blog aku kali nie, aku nak share mengenai program realiti Korea iaitu ROOMMATE / IT'S OKAY, ROMMATE. Actually aku nie bukanlah hardcore fans K-Pop sampai semua penyanyi  or pelakon Korea yang aku tahu. Tapi bila aku tengok program realiti Korea (Roommate), aku minat gila tengok rancangan nie compare to Running Man. Sekarang nie dah masuk season 2, aku start tengok dari season 1 lagi tapi aku much much much more prefer/suka Roommate season 2 sebab ahli-ahli yang baru nie lebih fleksibel, aktif dan lebih advance daripada season 1. Diorang banyak buat aktiviti bersama untuk Roommate season 2 nie compare to Roommate season 1. Sampai aku sangggup download semua episod Rooommate. Hahahaha. 



ROOMMATE Season 1

Masa 1st time Roommate ditayangkan, seramai 11 orang artis telah dipilih untuk tinggal serumah dan menjadi rakan sebilik. Semuanya dengan karakter masing-masing dan menjalani kehidupan bersama-sama sepanjang tinggal di rumah Roommate. Kalau tak silap, sebanyak 60 buah kamera telah dipasangkan di dalam rumah tue untuk merakam aktiviti harian artis-artis tue. So, Roommate season 1 sudah pun berakhir pada 20 September 2014 yang lalu dan sebanyak 20 episod telah ditayangkan bagi season 1. By the way, seramai 6 orang ahli Roommate season 1 terpaksa keluar dari rumah sebab sibuk dengan karier masing-masing. Bila masuk season 2, ahli-ahli Rommate berubah wajah tapi ada beberapa orang ahli lama Rommate dikekalkan. 

Ahli-ahli Roommate Season 1 dan masih kekal:

1. Lee Dong-wook
2. Jo Se-ho
3. Park Min-woo
4. Seo Kang-joon (5Suprise)
5. Nana (Orange Caramel & After School)

Ahli-ahli Roommate Season 1 yang sudah keluar:

6. Shin Sung-woo
7. Park Chan-yeol (EXO)
8. Park Bom (2NE1)
9. Hong Soo-hyun
10. Lee So-ra
11. Song Ga-yeon



ROOMMATE Season 2

Ahli-ahli baru Roommate Season 2:

1. Jackson Wang (GOT7)
2. Park Joon-hyung (g.o.)
3. Otani Ryohei
4. Heo Youngji (KARA)
5. Lee Guk-joo
6. Sunny (Girl's Generation)
7. Bae Jong-ok

Roommate season 2 nie memang daebaklah sebab mostly ahli-ahli baru Roommate semuanya "happening". Seperti yang aku cakap, ahli-ahli baru nie more fleksibel, aktif, dynamic dan advance. So, no wonder kalau rumah Roommate tue sentiasa happy dan ceria. Ahli Roommate yang paling aku suka ialah JACKSON WANG dari kumpulan GOT7 sebab personaliti dan attitude nya yang memang natural dan tidak dibuat-buat. Besides, dia juga adalah ahli Roommate lelaki yang paling muda dan baru sahaja debut tahun lalu bersama kumpulannya GOT7. Antara lagu famous GOT7 ialah A dan Stop Stop It. So kepada sesiapa yang tak tengok lagi program realiti Roommate nie, pastikan kamu tengok, memang terbaiklah rancangan nie. Susahlah nak describe macam mana, kalau nak tahu, tengoklah sendiri. Hahahaha. Aku letakkan link It's Okay, Roommate kalau nak tengok secara online. Okey. Chau dulu.

JACKSON. GOT7. JYP'S BROTHER. BAAAAAAAMMMMM !

- End for this chapter -