Monday, August 24, 2015

Air Terjun Bukit Gelas

Assalamualaikum guys :)

MISSION ACCOMPLISHED ! Okay, kelmarin misi pergi hiking ke Air Terjun Bukit Gelas akhirnya terlaksana. Alhamdulillah dan terima kasih kepada Rafique si Takut Lemas, Memeng si Berlagak Berani Konon, Fiza si Noobist, Otan si Orang Kampung, Cha Cha si Bubu Cha Cha, Mat si Sempoi Sempoi Bahasa, Adam dan Zafran Si Pandai Berenang *anak buah Fiza dan last but not least juga our miss Beast Master Fiqah sebab sama-sama join hiking ke Air Terjun Bukit Gelas. Aku sengaja letak gelaran tue untuk kamu sepanjang hari kita pergi hiking tue. Gelaran untuk aku ? Rasanya ndak perlu. Cukuplah dengan senarai nama yang listkan, bertuah tue dapat nama gelaran. Bila lagi mahu dapat kan? Ala, gelaran jak pun. By the way, gelaran yang aku bagi tue bukan untuk suka-suki tapi hanya untuk aktiviti yag kami lakukan tadi masa pergi hiking. Gurau-gurau jak bah. Jangan marah ya, okay. Kali nie ada 3 orang kawan Memeng which are Cha Cha, Mat dan juga Fiqah dan 2 orang adik buah Fiza which are Adam dan Zafran yang joint venture pergi hiking di air terjun nie.

Walaupun tersasar dari waktu yang kami sudah plan tapi kami dengan segala daya upaya cuba laksanakan aktiviti nie dan alhamdulillah plan kami berjalan dengan lancarnya. Eyalah, janji Melayu, janji berkumpul pukul 9 pagi, tup tap tup tap. Pukul 10.30 pagi juga akhirnya berkumpul, itu pun masih menunggu lagi kawan yang lain datang. By the way, Air Terjun Bukit Gelas nie terletak di Taman Bukit Tawau a.k.a Table *sampai sekarang aku masih ndak tahu kenapa dipanggil Table. Bila semua orang sudah lengkap, kami pun bergerak menuju ke air terjun tue. Tapi tapi tapi, kena bayar dulu di kaunter sebelum masuk ke dalam. Untuk dewasa, cas yang dikenakan ialah RM3.00 dan yang di bawah 18 tahun kalau ndak silap, RM2.00. Untuk foreigner, mahal sikitlah daripada local, untuk dewasa ialah RM10.00 dan yang 18 tahun ke bawah ialah RM5.00. Actually tempat nie ndaklah jauh jugalah dari tempat aku, maybe dalam 7 or 8 kilometer dari simpang luar tempat nie. So dari simpang luar masuk ke Taman Bukit Tawau a.k.a Table, maybe dalam 5 or 6 kilometer lah gitu. 


Tadaaaaaaa ! 


Inilah Air Terjun Bukit Gelas (Bukit Gelas Waterfall). Rasanya orang Tawau ramai yang tahu tempat nie dan sudah pernah pergi ke sini. Tapi yang belum pernah pergi, better pergi ke Air Terjun Bukit Gelas nie, nikmati sikit alam semula jadi daripada lepak di bandar jak. Selalu sekala pergi tarbiyah alam juga, okay.



Bersama dengan geng Rancak yang lain. Tapi satu orang yang tidak pakai baju Rancak, si Fiza lah nie. Tertinggal konon bajunya di semenanjung. Lain kali kalau balik Tawau, bawa baju Rancak tue balik sekali. Sorry yang lain, tiada gambar kita beramai-ramai kan. Kalau ada, aku upload juga tue tapi tiada pula. Minta maaf sangat. Ampunkan beta, okay. Pinta diampun  beribu-ribu ampun.


Okay, gambar nie diambil masa belum mandi lagi. Berseri-seri muka dapat tengok keindahan alam. Hahahaha.

Tapi yang bestnya masa kami pergi ke air terjun tue, tiada orang pun yang ada di situ. Masa kami on the way ke air terjun tue, kami berselisih dengan 1 group yang baru balik dari air terjun tue. So, aku pun tanyalah salah seorang ahli dalam group tue. "Ramaikah orang di sana?", dia terus jawab "Kami jak yang tadi ada di sana, tiada orang lain". Bila dengar jawapan dari orang tue, terus berbunga-bunga hati. Hahahaha. Eyalah, kami expect ramai orang di air terjun tue sebab kami pergi pada hari Ahad, selalunya memang ramai orang pergi ke air terjun tue. Rupanya tidak, semua mandi-manda di kawasan sungai jak. Memang kena dengan hari kami pergi ke sana. Bolehlah mandi-manda di air terjun tue dengan rasa selesa, kalau ramai orang, mesti susah mahu mandi kan. So, kalau mahu hiking, datanglah ke Air Terjun Bukit Gelas nie, memang berbaloi. Ini adalah salah satu daripada 3 air terjun yang ada di Tawau. 

Setakat nie, aku sudah pergi ketiga-tiga air terjun tue, gambar di air terjun pun ada tapi lama sudah, rasanya dalam 4 tahun yang aku last pergi ketiga-tiga air terjun tue. So, kalau aku upload gambar yang lama, mana best. Hahahaha. Mana tahu ada yang berubah kan. By the way, ini kali ke-3 aku pergi ke Air Terjun Bukit Gelas nie. Air Terjun Teck Guan sudah 2 kali aku pergi, boleh baca post yang sebelum nie. Ramai lagi geng Rancak yang tiada dalam gambar nie sebab semua ada hal masing-masing. Tidak pa, lain kali kita pergi bersama-sama dengan geng Rancak yang lain ke air terjun nie, okay. By the way, kepada kawan Memeng dan anak buah Fiza, lain kali join lagi ya kalau ada next activity, okay. Rasanya aku tidak perlu share apa-apa tips di sini kalau mahu pergi hiking di Air Terjun Bukit Gelas nie, cuma berhati-hati jak masa ke sini sebab laluan kadang-kadang licin dan kalau pergi beramai-ramai, take care for each other. Okaylah, sampai ketemu lagi di entry yang lain dan mungkin cerita yang lain. Bye guys :D

Saturday, August 1, 2015

Teck Guan Waterfall

Assalamualaikum guys :)

What a nice day to write an entry. Eyalah, sudah penat jalan-jalan menziarahi rumah kawan-kawan, masih belum habis lagi beraya walaupun hari ni sudah masuk raya ke-16. By the way, ini kan raya, raya kan sebulan. So manfaatkan cuti bersama dengan kawan-kawan selagi mereka berada di bumi Tawau dan tidak sibuk bekerja. Ahamdulillah pada hari Ahad yang lalu (26.07.2015), kami berkesempatan pergi ke Air Terjun Teck Guan yang terletak di Bukit Quinn, Tawau, Sabah. By the way, mahu tanya siapa yang sudah pernah ke sini ? Angkat bulu hidung. Hahahaha. Gurau jak, okay. Kalau ada yang sudah pernah pergi Air Terjun Teck Guan ni, kira beruntunglah. Okay, kita kembali ke pangkal jalan. Actually plan asal kami ialah pergi ke rumah Rustan di Bukit Quinn hanya untuk makan durian dan juga pergi kenduri aqiqah anak kawan kami di Kampung Apas Parit tapi kalau setakat makan durian jak memang jauhlah nak pergi kan and macam tidak berapa bestlah, so Rustan rekomen dan ajak kami pergi ke Air Terjun Teck Guan yang mana dekat dengan tempat kerja bapa dia sebelum kami pergi kenduri aqiqah. By the way, bukan sembarangan orang boleh masuk ke tempat ni, means kena ada orang dalam yang tolong "deal"kan untuk masuk ke dalam. Deal bukan in terms bagi rasuah tau, tapi deal cara baik which means slow talk gitu. Hehehehe. 

As usual, aku jadi pemandu pada hari tu sebab guna kereta yang dipinjam dengan bapa aku. Kami bergerak dari bandar Tawau seawal pukul 7 pagi ke Bukit Quinn, perjalanan dari bandar ke Bukit Quinn mengambil masa 30 minit begitulah. Tapi kami sampai lewat sikit sebab ambil kawan-kawan yang lain di area bandar dan gerak sekali ke Bukit Quinn. Kami semua berkumpul di rumah Rustan dan bergerak bersama-sama pergi ke air terjun tu. Bila semua sudah sampai, kami bersarapan dulu dan sediakan apa-apa yag patut dibawa ke sana. And bila semua sudah settle, kami meneruskan perjalanan kami ke Air Terjun Teck Guan. Kami hanya guna 1 kereta masuk ke dalam, kereta yang 1 lagi parking di rumah Rustan. By the way, mungkin ramai yang tidak tahu pasal Air Terjun Teck Guan nie sebab setahu aku tempat ni susah mahu masuk, bukan boleh suka hati keluar masuk tempat ni. Kalau ada yang tahu, maybe dorang sudah pernah pergi ke tempat ni. Tapi kepada sesiapa yang belum pernah lihat tempat ni, mari tengok gambar-gambar yang aku sempat ambil guna GoPro kawan aku. Hahahaha. Kesian belum ada GoPro, terpaksa pinjam orang lain punya. 




Muka-muka excited dan sakai duduk belakang kereta. Aku pula di mana? Seperti biasa duduk di dalam. Hahahaha. Cakap traveller tapi tidak mahu duduk belakang kereta. Jaga status dan imej kan. Mestilah kena duduk di dalam sambil kena aircond. Time nie Rustan naik motor untuk lead kami di depan pergi ke rumah parentnya di Teck Guan. After kami sampai di rumah parent Rustan di dalam Teck Guan, kami kena naik motorsikal ke air terjun tu sebab kereta tidak dibenarkan masuk. Actually boleh jak bawa kereta masuk tapi kami ambil langkah berjaga sebab risau nanti pemilik ladang nie nampak kereta masuk ke kawasan larangan di mana orang luar tidak dibenarkan masuk guna kereta kecuali pekerja-pekerja di ladang tu. Sebab itulah kami naik motorsikal supaya tidak dianggap penceroboh tapi lebih dianggap sebagai pekerja yang pergi ke air terjun tu. 


Memandangkan hanya beberapa orang jak yang pandai bawa motorsikal, so kami hanya berbonceng dan motorsikal pun hanya ada 3, terpaksalah 3 orang daripada kami berjalan kaki ke sana sambil menunggu diambil. Aku antara orang yang berjalan kaki ke air terjun, sekejap jak aku naik motor, hanya untuk bergambar. Hahahahaha. Kalau mahu tahu, yag duduk depan motor dengan aku tulah Rustan, orang kuat kami masuk ke Air Terjun Teck Guan ni. Bukan setakat berjalan kaki, aku dan kawan aku, Jojoy *yang pakai baju putih tu, kami berdua berjoging ke air terjun tu. Terbakar sikit lemak di dalam badan. Hahahahaha. Kira jauh jugalah perjalanan kami dan akhirnya kami sampai. Tapi perjalanan kami yang betul belum lagi bermula, ini baru titik permulaan untuk ke air terjun tu. Masih jauh lagi turun ke bawah. Hahahaha. Jom kita redah !


Bergambar di depan pintu gerbang Air Terjun Teck Guan sebelum turun ke bawah. 
  

Kalau perhatikan betul-betul, yang signboard 
berwarna kuning tu actually trails untuk setiap air terjun yang ada di sini. 
Best kan, By the way, setiap air terjun ada nama masing-masing.


Tengok anak tangga nie, memang curam.
Kalau time turun pun besar biji mata melihat, apatah lagi kalau naik anak tangga ni. Memang bergegar tempurung lutut. Kaki tu macam hilang deria sudah. 
Hahahahaha. So, kena berhati-hati masa menuruni dan menaiki anak tangga ni. 
Silap langkah, memang jatuh tergolek.




Well, macam mana ? Cantik kan. Tapi mana air terjunnya, tidak nampak pun ? Hahahahaha. Memang tidak nampak air terjun nie sebab masa kami pergi nie, berlaku kemarau. So air tidak banyak dan air terjun nie sebenarnya boleh dikawal. Dikawal ? Eyaps, dikawal oleh pekerja di ladang nie untuk buka kawasan tadahan air (empangan). Kalau kawasan tadahan air tue dibuka, akan adalah air terjun tue. Kalau tengok gambar yang ke-7 tue. Itulah air terjun yang 1st sekali seperti yag ditulis di signboard berwarna kuning yang aku bagitau tadi tue.


Bergambar dulu dengan alam. 
Tidak sia-sia dulu ikut Kelab Pencinta Alam. Hahahaha.


Sebelum mandi dan berbasahan, 
ambil gambar dulu bersama dengan geng Rancak.
#janganjugarancakbetul


Aksi tolak-menolak yang semestinya menjadi satu kewajipan. 
Pandai-pandailah berenang ya nak. 
Kalau tidak pandai berenang, hati-hati jaklah supaya tidak jadi mangsa. 
Hahahahaha. 


Ambil gambar lagi selepas bermandi-manda. Huhay !

Habis jak mandi-manda, kami balik rumah Rustan dan bersiap-sedia untuk kenduri aqiqah. By the way, jangan salah faham. Hanya lelaki sahaja yang bersiap di rumah Rustan, yang wanitanya pula bersiap di rumah kawan perempuan kami, Fiza. Okay. Takut nanti kamu fikir yang bukan-bukan lagi. Lepas semua sudah bersiap, sudah handsome-handsome sudah cantik-cantik, maka kami pun bergerak ke rumah Lydia, iaitu ibu kepada Muhammar Lutfi yang aqiqah pada hari tue. Time kami sampai tue, kami adalah antara orang yang paling last pergi kenduri tue. Bukan antara yang paling last tapi memang paling last. Eyalah, majlis bermula dari pukul 11.00 am - 4.00 p.m, kami datang dekat pukul 5.00 p.m. Time tue orang mula mengemas sudah, rasa bersalah pula. Tapi apa pun terima kasih banyak-banyak kepada tuan rumah, Lydia sebab tunggu kami sampai dan menjemput kami ke kenduri aqiqah Muhammar Lutfi. 



Sebelum balik, seperti biasalah ambil gambar beramai-ramai bersama dengan tuan rumah. Tuan rumah dia yang berdiri di belakang aku, bukan yang pegang baby tue. Itu orangnya belum kahwin tapi sudah berpunya. Siapa yang punya, biarlah rahsia. Hahahaha. Sorrylah sebab baru tulis entry nie. Biasalah, lambat seminggu publish cerita baru. Insya-Allah kalau ada kekuatan dan kerajinan, aku akan update apa-apa yang boleh aku share. By the way, hari nie penat lepas joging. Lenguh-lenguh satu badan sebab lama sudah tidak exercise. Hampir 3 bulan, bila start joging tadi, berat dia bukan kepalang, macam tarik kereta padahal jogin-joging biasa jak. Hahahaha. So weak. Hahahaha. Okaylah, sampai sini dulu sehingga ada cerita yang baru diupdate. Jangan lupa jaga kesihatan, jaga solat dan jaga semuanya. Okay, bye.