Tuesday, September 29, 2015

Bukit Lim Man Kui @ Lim Man Kui Hill

Assalamualaikum guys :)

Siapa yang pernah ke Bukit Lim Man Kui ? Angkat tangan lepas tue hidu bau ketiak sendiri. Bau busuk atau harum ? Hahahaha. Actually aku pun sebagai orang Tawau pun baru tahu tempat nie wujud, over pula kan perkataan "wujud" tu digunakan. Okay, tukar jadi "ada". So ayat yang baru, actually aku pun sebagai orang Tawau pun baru tahu tempat nie ada. Selama 23 tahun tinggal di Tawau, baru tahu ada Bukit Lim Man Kui nie. Itu pun tengok orang Tawau punya post di Instagram dan blog Cross Country Jogging. Information ada tapi still tidak tahu jalan ke sana. So, aku pun dengan gigihnya mencari tempat guna Google Street View sebab tidak tahu jalan, rupanya dekat jak dengan rumah. Hahahaha.  So, nie link laluan ke sana,Lim Man Kui Hill Street View. Bolehlah tinjau-tinjau kalau mahu pergi ke sana.

Kebanyakannya orang-orang Cina datang berjoging atau bereakrasi di situ. Lagipun bukit nie adalah tanah persendirian, so Isnin hingga Jumaat tidak dibenarkan pergi sebab ada letupan batu bermula dari pukul 9.00 a.m sehingga pukul 4.00 p.m. Kalau mahu datang ke Bukit Lim Man Kui nie, datanglah pada hari Sabtu dan Ahad, terpulanglah mahu datang pagi, tengahari atau petang. Tapi selalunya memang ramai yang datang pada waktu petang sebab bereakrasi. Memang tiada dikenakan bayaran pun untuk masuk, cuma kena datang awal sikit sebab nanti susah cari parking. Pastikan bawa air dan berpakaian sukan, eyalah kan mahu pergi bereakrasi, mestilah pakai pakaian yang sesuai, takkanlah mahu pakai seluar jeans kan. Hahahaha. Itu memang overlah kalau siapa yang pergi hiking di sana pakai seluar jeans.

Inilah laluan ke puncak Bukit Lim Man Kui.



Bukit Gemuk pun boleh dilihat dari Bukit Lim Man Kui.





Bersama dengan Jojoy, sahabat yang suka aktiviti outdoor juga.





Ini kali ke-2 aku pergi hiking ke Bukit Lim Man Kui dan 2 kali juga aku sampai di puncak bukit tue. Masa 1st time pergi, kami pergi hiking ke bukit tue dalam 11 orang dan akhirnya aku sendiri jak yang sampai di puncak bukit tue. Yang lain semuanya entah ke mana, ada yang sesat ikut orang lain dan ada yang sesat sebab terpisah time hiking tue. Yang pergi kali ke-2, kami dalam 5 orang tapi yang bergambar cuma 4 orang sebab yang 1 orang tue tidak mampu sudah teruskan. Tidak apa, lain kalau pergi lagi, insha-Allah boleh sampai di atas puncak bukit tue. Memang jauh jugalah mahu pergi ke puncak bukit tue, anggarannya dalam 2 atau 3 kilometer jalan kaki ke puncak bukit tue dari starting point tapi jangan risau sebab nanti balik, bukan ikut laluan yang time masuk. Tapi ikut laluan lain yang mana memang dekat dengan tempat parking kereta, dalam 10 minit gitu sampai sudah. Actually tempat tue macam bulatan, di mana starting point, di situ juga ending pointnya. Fahamkah ? Kalau tidak faham, kamu kena pergi baru kamu akan tahu sendiri.

Aku pun masa 1st time hiking di bukit tue, aku pitam dan muntah 2 kali sebab tinggi betul bukitnya mahu didaki. Laluan untuk ke puncak Bukit Lim Man Kui nie bukan jalan rata, tapi naik turun bukit. Kalau tidak mahu penat dan pitam, pastikan makan secukupnya untuk tenaga dan jangan terburu-buru mahu sampai awal. Just take your time dan chill unless kamu memang kuat stamina. Bolehlah berlari atau berjoging ke sana. Penat tue memang penat tapi berbaloi bila sampai di puncak bukit tue. Hilang semua penat tue. Hahahaha. Aku memang rekomenkan kepada orang Tawau untuk pergi ke Bukit Lim Man Kui nie, cantik tue ndaklah cantik betul tapi bestlah. Harap  entry nie dapat memberi information kepada sesiapa yang mahu pergi hiking di Bukit Lim Man Kui nie. Kalau ada apa-apa mahu tanya, just drop your comment. Okay, jumpa lagi di entry yang akan datang. Have a nice day guys !

Monday, September 28, 2015

It's Internship Time

Assalamualaikum guys :)

Sudah 3 minggu aku tidak update apa-apa di blog nie. Actually aku ada update pasal entry nie minggu lepas tapi disebabkan oleh masalah teknikal yang berlaku dengan blog nie, terpaksa delete entry tue. So terpaksalah buat entry baru. Sobs sobs sobs T_T. Okay, masa untuk move on. Oh ya, by the way, kalau baca tajuk entry kali nie, memang sudah tahu lah pasal internship/latihan praktikal. Sekarang nie masuk minggu ke-4 atau kira sebulan sudah aku internship di BERNAMA Tawau setelah bercuti selama 2 bulan lebih. So, I still have another 3 month to complete my internship dan lepas tue convocation, insha-Allah. Lepas convocation, kerja. Lepas kerja, kahwin dan begitulah seterusnya. Bab kerja nanti dulu fikir sebab habiskan dulu internship nie, tunggu mini transcript daripada fakulti, baru boleh mohon kerja. 

Kalau rezeki kerja di semenanjung, aku pergi jak ambil pengalaman dan lagi bagus kalau ada kerja di hometown sendiri, I mean Tawau (Sabah). Tidak banyak kau perlu fikir tentang cari rumah sewa, kereta, soal makan sebab semuanya sudah ada disediakan.Tapi kalau mahu cari pengalaman  dan belajar berdikari dengan diri sendiri, boleh juga bekerja di tempat orang, best juga tue. Tapi tengoklah rezeki kita macam mana. Insha-Allah, all is well. Semuanya dari diri kita sendiri jak tue kan sebab semua pilihan dan keputusan kita sendiri yang akan menentukan masa depan kita. Jom sambung balik cerita pasal internship aku di BERNAMA nie, waktu masuk kerja seperti biasalah, office hour. Masuk pukul 8.00 a.m, balik pukul 5.00 p.m. Kalau ada apa-apa function/event, kena pergi cover. By the way, bergantung kepada keadaan, kalau ada event time cuti, kena juga pergi cover. Memang terpaksa korbankan masa dan tenaga tapi jangan risau, itu semua pengalaman.

Actually, aku ambil kos Public Relations (PR), bukannya kos Journalism tapi kedua-dua related each other. So, disebabkan aku mahu cepat, aku call dan hantar resume by email dengan Pejabat BERNAMA di Kota Kinabalu dan dalam seminggu begitu tunggu result, aku call dengan BERNAMA (KK) tanya sama ada aku berjaya atau tidak untuk internship di BERNAMA Tawau, alhamdulillah application aku diterima dan here I am now. Honestly, aku langsung tiada pengalaman menulis berita atau artikel tapi semua tue boleh dipelajari kan. Insha-Allah, 3 bulan seterusnya aku akan terus belajar menulis berita, bukan senang okay jadi wartawan dan menulis berita espcially macam aku. Aku memang "tabik" lah dengan kerja wartawan nie. So, sebelum bekerja sebagai Public Relations Officer, aku mahu cari pengalaman dulu sebagai wartawan. Insha-Allah, all is well, kan. As you can see gambar di bawah nie, inilah pejabat BERNAMA di Tawau yang terletak di Pusat Komersial Ba Zhong.




By the way, kepada junior-junior Masscomm atau Communication, kamu bolehlah try apply internship di BERNAMA Tawau, Sandakan dan juga Kota Kinabalu. Before kamu apply internship, kamu mesti sediakan 3 things nie:

1. Cover letter
2. Resume (CV)
3. Surat Fakulti

Selepas selesaikan 3 perkara tue, hantarkan dengan Pejabat BERNAMA di Kota Kinabalu, but before that, call dulu dan tanya sama ada pihak BERNAMA masih menerima student internship ataupun tidak. Personal Asisstant (PA) kepada Encik Nashir Mansor  iaitu Puan Naomi Kaujim yang akan menjawab kalau kamu call di Pejabat BERNAMA KK. Hantarkan resume, cover letter dan juga surat fakulti di alamat email, editorsb@bernama.com dan keep update dengan Puan Naomi bagi mengelakkan kekeliruan. Jangan risau, Puan Naomi tue sangat baik dan lemah lembut juga menjawab telefon. Okay.

Alamat BERNAMA (Kota Kinabalu)

Lot 8 dan 10, Blok 1
Ground Floor, Asia City
88817 Kota Kinabalu, Sabah
 
Alamat BERNAMA (Sandakan)

Lot 25, Tingkat1, Blok B, Taman Tyng,
Batu 6, Jalan Labuk,
90009 Sandakan, Sabah

Tel/Fax: 089-627 111

Alamat BERNAMA (Tawau)

Ba Zhong Commercial Centre Ground Floor,
TB 4484, Lot 9, Jalan Damai
91000, Tawau, Sabah

Tel: 089-749 904
Fax: 089-749 890


Aku sudah listkan alamat-alamat Pejabat BERNAMA di Sabah nie, kamu boleh terus call setiap pejabat atau tempat yang kamu mahu jalankan intership kamu. By the way, kalau kamu mahu internship di BERNAMA, pastikan ada kenderaan sendiri sebab selalunya kena pergi cover event or function. Kalau ada kenderaan sendiri, senanglah untuk bergerak ke sana ke sini. Okay. So, kalau ada sebarang pertanyaan atau kekeliruan, bolehlah drop komen kamu di ruangan komen di bawah, insha-Allah aku akan reply as soon as possible dan kalau urgent betul, boleh terus contact number aku. Okay. Rasanya itu jaklah yang boleh aku kongsi bersama kamu, maybe ada yang kurang sedikit information, so apa-apa hal, just leave your comment. Okay. Hope to you soon in the next entry and have a nice day. Good bye !

Thursday, September 3, 2015

Good Luck My Sister, Nina !

Assalamualaikum guys :D

Yo people. Long time no see yah. "Its been a long day without you my friends. And I'll tell all about it when I see you again". So kita ber"seen" sudah hari nie bagi orang yang baca post ni lah. Kalau yang ndak baca, when I see you again lah aku bagitau semuanya. Hahahahaha. Okay, tajuk pelik kan. Well. Tidak tahu kalau entry kali nie sesuai dengan tajuk di atas tu. Besides, who's NINA ? By the way, Hello September ! "Wake me up when september end". *sambung menyanyi lagi. Okay, kita sambung kembali cerita tadi. Actually si Nina tu adik aku. Hahaha. 30 Ogos yang lalu bersamaan hari Ahad, so apa yang berlaku Ahad lepas ialah kenduri kesyukuran sebab adik perempuan aku si Nina tu dapat melanjutkan pelajaran ke UNIVERSITI MALAYSIA SARAWAK (UNIMAS) dan esok harinya pula, flight dia ke KK and dia bermalam di KK before dia ke Sarawak pada pagi 1 September. 

So aku ni mahu bagi ucapan tahniahlah ngan dia, acah-acah mahu bagi jadi abang yang baiklah konon. Dulu masa aku dapat masuk U pun, parents aku buat kenduri kesyukuran. Alhamdulillah sekarang ni mahu habis belajar sudah, tinggal internship jak lagi. Kalau itu sudah settle, maka tamatlah zaman degree ku di UiTM Shah Alam. Sambung master ? Maybe. Tengoklah macam mana nanti. Kalau ada rezeki, insya-Allah mahu sambung master juga. Alhamdulillah ramai juga yang datang kenduri nie. Actually taklah ramai sangat, semua yang datang keluarga dan sanak saudara yang terdekat jak. Dan aku tidak sempat mahu capture-capture moment hari tu sebab aku kurang sihat time tue. Kepala masih pening dan demam aku pun belum reda masa kenduri. Makan pun paksa dan itu mempengaruhi mood aku ambil gambar. So sad tapi tidak apa. Life must move on. Hahahaha.

Yang lagi menyedihkan, time hantar dia pergi airport, kami pun tiada ambil gambar dengan dia. Itu pelik. Tapi yang penting, dia selamat sampai. Mamy aku start nangis masa dia check-in dan melambai ke arah kami. Eyalah, dulu masa aku pergi sambung study pun, mamy aku nangis juga. Takkanlah tiada ibubapa yang sedih tengok anak sendiri tinggalkan dorang even pergi study. Mestilah sedih. Sekarang ni turn adik aku pula. Nasib baik dia ada kawan sama-sama study di sana. So, tidaklah risau betul. Aku suruh dorang take care each other and jaga diri di tempat orang. Macam tidak sangka, dia semakin besar dan sekarang sambung degree. Anak ke-2 dalam family yang sambung degree selepas aku. Hahahaha. By the way, rindu dengan dia bergaduh pasal Big Bang yang dia tergila-gilakan sampai bila ada MV Bing Bang di Tv, ditahannya kita supaya jangan tukar channel. Haha.



Since tiada gambar kami yang terkini, aku upload gambar yang dulu jaklah. Sorry. Inilah adik aku tue\, si Nina. Orang cakap muka kami sama, memanglah bah. Adik-beradik kan. Mestilah sama. So this is my "pesanan and ucapan" for you. "Congratulations and good luck for your study and also your future. And of course, the whole family is proud of you. Aku mahu habis belajar sudah, kau lagi yang pergi sambung belajar. Berkurang lagi orang di rumah ni. Tiada lagi bibik di rumah ni yang selalu cuci baju, menjemur kain, cuci pinggan mangkuk. Tapi tidak apa, bukan kau tidak balik juga kan, cuti semester kau balik juga tu. So, kau boleh teruskan lagi kerja bibik mu tu. Okay. Hahahaha.

Masa kau study di matrikulasi dulu pun, aku selalu yang tolong belikan kau tiket. Kali nie, mahu pergi study di Sarawak pun, aku juga yang tolong belikan tiket. So, belajarlah macam mana beli tiket tapi kalau tidak payah belajar beli tiket pun okay juga, suruh aku jak belikan. Hahaha. And last is belajar bagus-bagus, jaga diri di tempat orang, jangan juga selalu homesick sekali sekala tidak apa, pastikan result exam dapat dekan setiap semester. Amin. Rasanya kalau taip ni, bertambah panjang lagi ucapan ni.  So, cukuplah pesanan dan ucapan tu. Apa-apa pun, nikmatilah kehidupan kampus dan selamat menjalani kuliah ! Oh ya, dan lagi satu, semoga hajatmu mahu pakai iPhone 6 tercapai. Amin. Hehehehe. See you next year :)