Saturday, September 3, 2016

Are You Afraid Of The Dark ?

Assalammualaikum guys :)

Siapa yang pernah menonton Are You Afraid of the Dark?". Actually "Are You Afraid of the Dark?" merupakan rancangan TV bersiri dan ditayangkan bermula pada tahun 1990–2000. Setiap episod mempunyai jalan cerita yang berlainan dan ada juga bersambung tapi mostly semua episod berlainan cerita. Running time untuk setiap episod berdurasi antara 20 hingga 25 minit dan genre rancangan bersiri ni adalah drama, family, fantasy, horror dan juga suspense. By the way, mostly 90's kids memang tahu rancangan bersiri ni dan ini merupakan rancangan kegemaran aku semasa zaman sekolah rendah. Aku ingat lagi rancangan ni ditayangkan dekat channel Nickelodeon dan masa tu Astro baru ja di"lauching"kan. Kalau cousin dari sebelah mak aku datang bermalam rumah nenek aku dulu, mesti kami akan berkumpul ramai-ramai tengok rancangan ni dan kalau tak tak silap, rancangan ni main pada waktu malam (lupa jam berapa). Honestly, aku sampai sekarang masih rasa seram sejuk bila dengar muzik intro rancangan ni.

The original series was created by D.J. MacHale and 
Ned Kandel, and was picked up by Nickelodeon in 1991. 
MacHale, Kandel, and Nickelodeon teamed up with 
the Canadian company Cinar.

Sumber: Wikipedia

Rancangan bersiri "Are You Afraid of the Dark?" berkisarkan sekumpulan remaja yang menggelarkan diri mereka sebagai "The Midnight Society". Pada setiap minggu, mereka akan berkumpul di tempat rahsia which is dalam hutan dan salah seorang ahli akan memulakan cerita apabila semua ahli sudah pun berkumpul mengelilingi unggun api. Setiap stiryteller akan memulakan cerita mereka dengan berkata "Submitted for the approval of the Midnight Society, I call this story..." dan pada masa yang sama, dia (storyteller) akan menaburkan "midnight dust" dari beg kulit ke dalam unggun api untuk meningkatkan api dan menghasilkan asap putih ngeri. Storyteller akan terus membacakan tajuk cerita dengan "The Tale of...". Kebiasaannya, tema cerita berkisarkan fenomena paranormal seperti syaitan, hantu, sihir, rumah berhantu dan sebagainya. Setiap episod telah difilemkan sama ada di dalam hutan, di rumah-rumah terbengkalai atau di tempat-tempat awam seperti sekolah atau perpustakaan. Sumber cerita ini adalah berbeza-beza dan ramai yang mengadaptasi dengan cerita-cerita umum dongeng dan cerita-cerita pendek atau urban legend.

List of Episodes for Season 1 - Season 7

Are You Afraid of the Dark? (Season 1)
Episode 1 - The Tale of the Phantom Cab
Episode 2 - The Tale of the Laughing in the Dark
Episode 3 - The Tale of the Lonely Ghost
Episode 4 - The Tale of the Twisted Claw
Episode 5 - The Tale of the Hungry Hounds
Episode 6 - The Tale of the Super Specs
Episode 7 - The Tale of the Captured Souls
Episode 8 - The Tale of the Nightly Neighbors 
Episode 9 - The Tale of the Sorcerer's Apprentice
Episode 10 - The Tale of Jake and The Leprechaun
Episode 11 - The Tale of the Dark Music
Episode 12 - The Tale of the Prom Queen
Episode 13 - The Tale of the Pinball Wizard

Are You Afraid of the Dark? (Season 2)
Episode 1 - The Tale of the Final Wish
Episode 2 - The Tale of the Midnight Madness
Episode 3 - The Tale of Locker 22
Episode 4 - The Tale of the Thirteenth Floor
Episode 5 - The Tale of the Dream Machine
Episode 6 - The Tale of the Dark Dragon
Episode 7 - The Tale of the Frozen Ghost
Episode 8 - The Tale of the Whispering Walls
Episode 9 - The Tale of the Full Moon
Episode 10 - The Tale of the Shiny Red Bicycle
Episode 11 - The Tale of the Magician's Assistant
Episode 12 - The Tale of the Hatching
Episode 13 - The Tale of Old Man Corcoran

Are You Afraid of the Dark? (Season 3)
Episode 1 - The Tale of the Midnight Ride
Episode 2 - The Tale of Apartment 214
Episode 3 - The Tale of Watcher's Woods
Episode 4 - The Tale of the Phone Police
Episode 5 - The Tale of the Dollmaker
Episode 6 - The Tale of the Bookish Babysitter
Episode 7 - The Tale of the Carved Stone
Episode 8 - The Tale of the Guardian's Curse
Episode 9 - The Tale of the Curious Camera
Episode 10 - The Tale of the Dream Girl
Episode 11 - The Tale of the Quicksilver
Episode 12 - The Tale of the Crimson Clown
Episode 13 - The Tale of the Dangerous Soup

Are You Afraid of the Dark? (Season 4)
Episode 1 - The Tale of the Renegade Virus
Episode 2 - The Tale of the Long Ago Locket
Episode 3 - The Tale of the Water Demons 
Episode 4 - The Tale of Cutter's Treasure: Part 1
Episode 5 - The Tale of Cutter's Treasure: Part 2
Episode 6 - The Tale of the Quiet Librarian
Episode 7 - The Tale of the Silent Servant
Episode 8 - The Tale of the Room for Rent
Episode 9 - The Tale of the Ghastly Grinner
Episode 10 - The Tale of the Fire Ghost
Episode 11 - The Tale of the Closet Keepers
Episode 12 - The Tale of the Unfinished Painting
Episode 13 - The Tale of Train Magic

Are You Afraid of the Dark? (Season 5)
Episode 1 - The Tale of the Dead Man's Float
Episode 2 - The Tale of the Jagged Sign
Episode 3 - The Tale of Station 109.1
Episode 4 - The Tale of the Mystical Mirror
Episode 5 - The Tale of Prisoners Past
Episode 6 - The Tale of C7
Episode 7 - The Tale of Badge
Episode 8 - The Tale of the Manaha
Episode 9 - The Tale of the Unexpected Visitor
Episode 10 - The Tale of the Chameleons
Episode 11 - The Tale of the Vacant Lot
Episode 12 - The Tale of a Door Unlocked
Episode 13 - The Tale of the Night Shift

Are You Afraid of the Dark? (Season 6)
Episode 1 - The Tale of the Forever Game
Episode 2 - The Tale of the Zombie Dice 
Episode 3 - The Tale of Jake the Snake
Episode 4 - The Tale of the Virtual Pets 
Episode 5 - The Tale of the Misfortune Cookie 
Episode 6 - The Tale of the Gruesome Gourmets
Episode 7 - The Tale of the Hunted 
Episode 8 - The Tale of Vampire Town
Episode 9 - The Tale of the Wisdom Glass 
Episode 10 - The Tale of the Walking Shadow 
Episode 11 - The Tale of Oblivion 
Episode 12 - The Tale of the Secret Admirer
Episode 13 - The Tale of Bigfoot Ridge

Are You Afraid of the Dark? (Season 7)
Episode 1 - The Tale of the Silver Sight (Part 1)
Episode 2 - The Tale of the Silver Sight (Part 2)
Episode 3 - The Tale of the Silver Sight (Part 3)
Episode 4 - The Tale of the Stone Maiden
Episode 5 - The Tale of the Laser Maze
Episode 6 - The Tale of Highway 13
Episode 7 - The Tale of the Lunar Locusts
Episode 8 - The Tale of the Reanimator
Episode 9 - The Tale of the Photo Finish
Episode 10 - The Tale of the Last Dance
Episode 11 - The Tale of the Time Trap
Episode 12 - The Tale of Many Faces
Episode 13 - The Tale of the Night Nurse

By the way, kalau sesiapa nak tengok rancangan ni, boleh tengok dekat YouTue tapi tak sure kalau semua season ada. Ala, tengok sikit-sikit sudahlah bagi hilang rasa rindu dan pada masa yang sama, dapat mengimbau kenangan masa kecil dulu, kan. By the way, kalau tengok rancangan ni dekat YouTube, bagus untuk kesihatan juga, dapat exercise jantung. Itu pun kalau ada scene yang mengejut, kalau tiada, apa boleh buat. Hahahaha. So, jangan lupa untuk menonton rancangan ni di YouTube sekiranya berkesempatan. Sebelum tu, "Are You Afraid Of The Dark?", Yes or No ? Jawab sendiri. Okaylah, nak pergi sambung menonton episod baru "Are You Afraid Of The Dark?". Goodbye.

No comments :

Post a Comment