Monday, October 17, 2016

Aku Seorang Blogger (Lelaki)

Assalammualaikum guys :)

Selalunya kalau kita buka blog, mostly di Malaysia yang ada blog dan suka berblog ni kaum wanita. Antara blogger wanita yang famous macam Irine Nadia Marcello, Maria Elena, Yuyu Zalikha, Nisa Kay dan blogger lelaki yang famous pula tidak lain dan tidak bukan, Ben Ashaari. Ramai ja pun blogger lelaki ni sebenarnya tapi itulah semuanya dah malas nak update blog, so diorang biarkanlah blog tanpa update apa-apa story dan akhirnya terkuburlah blog tu dengan sendirinya. So, today I'm going to share antara blogger lelaki yang mempunyai blog yang awesome dan mantap. Jom kita kenali siapa blogger-blogger lelaki yang masih aktif menulis/update dalam blog mereka. 

Hafiz Zulkafly berasal dari Selangor dan berusia 24 tahun, seumur dengan aku. Tapi rasanya aku nampak lagi muda dari dia. Hahahaha. Gurau ja ya Hafiz. Yang aku suka pasal Hafiz ni, design blog dia lebih kurang dengan design blog aku, hanya menggunakan warna hitam, putih dan kelabu. Hafiz juga merupakan graduan daripada Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan tak lama lagi dia akan bergraduasi. Congratulations Hafiz. Yang bestnya pasal Hafiz ni  dia ni kadang-kadang suka leave comment di post entry aku. Hahahaha. Semoga persahabatan kita yang baru terjalin akan terus berkembang. Good luck in your life, Hafiz.


Owner dan penulis kepada blog POJIEGRAPHY adalah Mohd Shahril Fawzy. Dia ni merupakan travel & lifestyle blogger yang bertapak di Kuala Lumpur, Malaysia dan juga merupakan junior aku dekat Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media. Patutlah muka dia looks familiar. Maafkan saya Fazwy sebab tak pernah tegur atau sapa kau dekat fakulti. Rasanya kita pernah berselisih masa dekat fakulti. Hehehehe. Perkara yang aku sudah blog Fawzy ni semuanya gambar yang dia ambil memang lawa, memang terbaiklah. By the way, blog Fawzy ni sudah banyak menerima banyak achievement dan featured dalam majalah dan suratkhabar. Congratulations Fazwy, kekalkan momentum tu, okay.


Blog Planet Hasif Hamsyari ni baru aku terjumpa masa aku blogwalkng hari tu. Rupanya Hasif ni juga merupakan seorang mahasiswa daripada Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media dan mengambil bidang Journalism di UiTM Shah Alam, Selangor. Berusia 21 tahun dan Hasif ni merupakan seorang penulis novel Malaysia. He started his writing career at the age of 14, making him one of the youngest novelists in Malaysia. Setakat ni, Hasif sudah mempunyai 4 novel hasil tulisannya sendiri. Ini antara karya Hasif, Bagaikan Mimpi (1st novel), Bagaikan Mimpi 2: Srikandi Cintaku (2nd novel), Kopi Manis (3rd novel) dan Bintang Madu (4th novel). Insha-Allah kalau dapat jumpa novel-novel Hasif ni, aku nak beli nanti. Oh, pasal blog dia ni, banyak gambar yang lawa-lawa dan itu memang menarik perhatian aku untuk baca blog Hasif ni.


Ariff Shah ni merupakan seorang blogger dan ada bisnes sendiri. Berusia 29 tahun dan merupakan seorang suami dan ayah. Mostly blog Ariff ni, dia selalu share pasal financial stuff dan juga travels. So, kalau nak tanya atau nak tahu tips yang berkaitan dengan finance, bolehlah jenguk-jenguk blog dia ni. Besides, dia pernah disenaraikan antara 10 orang blogger lelaki yang handsome, memang handsome pun. Tidak mustahil dia disenaraikan antara blogger lelaki Malaysia yang handsome. Hehehehe. Good luck, Ariff in your future career. Okay.


Okaylah, rasanya itu ja aku nak share dulu buat masa ni dan ini hanya personal view aku, semuanya terpulang kepada hak masing-masing kan. So, kepada blogger-blogger lelaki yang masih aktif menulis dan update blog, teruskan usaha anda. Okay. Insha-Allah aku akan terus blogwalking untuk mencari dan menambah kenalan/rakan blogger lelaki dan juga wanita. Even sekarang terlalu banyak sosial media yang lain tapi blog still the best medium untuk sharing about anything. See you guys on the next entry. Goodbye. 

24 comments :

  1. Suka blog Hafiz Zulkafly banyak tips and tuto. hehehe :D

    ReplyDelete
  2. Ayy addy ini rupanya kerja kau hahaha

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Ni mesti secret admirer Hafiz ni kan. Keep support him, okay.

      Delete
    2. Ala jangan la kantoikan kat sini. Minta tolong kirimkan salam kat abang apis <3

      Delete
    3. Hafiz, kau ada secret admirer wey. huntunglah. hahahaha. insha-Allah nanti disampaikan tapi better sampaikan sendiri, komen je blog dia.

      Delete
    4. Ala takut dia tak layan. Apis, please notice me XD

      Delete
    5. Hafiz, dia okay je tu. Kan, Hafiz. :)

      Delete
    6. Okay Addy, i guess you knew it already. Sorry kacau. Seronok gak tetiba jadi secret admirer Apis hahahahha.

      Delete
    7. Hahahahaha. Hafiz dah bagitau tadi. It's okaylah. Hahaha. Chill.

      Delete
  4. A really refreshing post. Keep it up! 👍👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay. Thank you, lepas ni nak buat pasal blogger wanita lagi tapi terlalu ramai. susah nak pilih. nanti ramai yang kecil hati.

      Delete
  5. What a surprise! Thank you for featuring me! Salam kenal. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga Hasif. Glad to know you :).

      Delete
  6. aku kenal dengan Aliff Shah sebab dia kaki travel satu dunia kot. aku ni main dalam Malaysia je. nak ker luar negara PTPTN dah ikat aku ahah.. blog hafiz zul... tu memang lawa. minimalis. tak pening tengok. tapi kalau masuk blog perempuan. alahaii habis data aku. haha salam kenal addy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, yakah ? Baru tahu pulak pasal Ariff Shah ni kaki travel. Hahahaha. Biasalah tu blogwalking. By the way, salam perkenalan juga Amer.

      Delete
  7. bro, ada tak tutorial cara buat comment macam hang ni siap ada reply. share sat tutorial tu. aku nak buh dalam blog aku yang semak tu. thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan automatic ke ada replying komen tu semua, sebab aku just balas macam biasa kalau ada yang leave komen dalam blog ni. Rasanya kena pergi Settings kot. Sorry, bro. Aku takde tutorial pasal tu.

      Delete
  8. Hi Addy,
    Nak tanya design blog yang minimalist macam ni Addy buat sendiri atau ada tempah dekat mana2? Im planning to revive my blogspot once again. Nak buat facelift sikit dekat blogspot jugak. Boleh tahu ke mana nak buat design lebih kurang macam ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ai Muhais. Template blog saya ni design sendiri, tak tempah pun. By the way, saya hanya gunakan white background dan letak header. Untuk tempah orang yang designkan blog ni, saya tak tahu lah sebab mostly saya edit sendiri. :)

      Delete
    2. Kalau nak mintak you tolong buatkan macam lebih kurang ni juga boleh ke? I bayar huhu. Sebab i suka tengok design blog u dengan hafiz zulkafly tu

      Delete
    3. Hahahaha. Boleh je, tiada masalah. please pm me on my number 0128969549. Okay, I'll be waiting.

      Delete