Saturday, August 27, 2016

Long Lost Friend

Assalammualaikum guys :)

Back to 2004 and 2005. It was 11 years ago. I've a friend named A.H.A.J (acronym to his name). I bet most my friends during that time knew him and compared to other friends, I was a bit late to know him. When I entered secondary school (SMK Balung), I don't have any friend and I don't even recognized anyone at my age because most of my friends continued their studies at SMK Wakuba. (actually my name was listed in the school but I moved out to other school). On the 1st day of school, it was very awkward environment until I met him on the next day. It was a big relieved for me to found someone who's I known during my primary school (standard 6) but the thing is we're not so closed during that time (primary school, 2004). So, after 1 week new student orientation was done, both of us got to enter the same class (1F). We've became classmates and I still remembered that I'm sitting next to him. Another big relieved for me.


Day by day, we've became close. Any co-curriculum activities in the school we'll joined together like school camping and scout. After 2nd semester break started, we're not contact with each other until the school opened (2006). We're still in the same class but not sitting together anymore. I don't even know what is going on in our friendship and then a few days later, I and several other classmates moved to another class (2E) because of our examination result last year was probably good (I think so).But since then, we're barely talk and never hangout together. It's like I'm with my world and he with his world. Besides, I'm trying to get along with my new classmates and when we passed each other, both of us will give an awkward smile or just lifting hand. 

In year 2007, I don't saw him anymore at the school and I was totally don't even know where does he go. Day by day, week after week, month after month changes into years we'd not seen each other. Actually, a few years ago, I tried to find him by myself but I've never found anything and I had never ask anything with my friends about him. Today, when I saw him on Facebook, I recalled all the memories together with him and I realizing how bad I'm as his friend back to 11 years ago. I'm so sorry not able to be a good friend to you, guide and help you when you really need me. But now you've became a father, a handsome father to your son and your wife. I believe and knew that you will be a good father to your son and a responsible husband to your wife. I hope to see you again and I hope you and your family life blessed by Allah S.W.T. Aamiin. 

Dedicate to you, long lost friend (A.H.A.J).

Friday, August 26, 2016

Buku FIXI: Indie Publisher

Assalammualaikum guys :)

Since di Tawau ni tiada kedai buku yang menjual novel terbitan FIXI, Dubook Press, Lejen Press, Terfaktab (top 4 penerbit novel yang aku suka) dan mana-mana novel terbitan lain. Kalau ada pun, novel-novel cinta ja yang berlambak. Novel independent semuanya "tarak". So, collection novel aku dalam bilik taklah bertambah. Masa pergi KL hari tu pun, berfikir dulu sama ada nak beli atau tak sebab terlalu jauh dah ketinggalan untuk mengejar novel terbaru. Lagipun, masa tu terlupa nak masukkan bajet novel dalam perkiraan bajet hari tu. Masa pergi MPH NU Sentral, dalam kepala otak nak ambil dan terus bayar tapi fikir punya fikir sambil membawa novel-novel tu ke hulu ke hilir novel tu, last-last tak jadi beli, simpan balik ke tempat asal. Hahaha. Actually aku ni bukanlah pembaca novel tapi since masuk UiTM, ada beberapa orang classmates aku rekomenkan untuk baca novel-novel independent  ni semua dan akhirnya aku pun jadikan membaca novel ini sebagai minat. Terima kasih bagi kepada kawan-kawan especially Norain @ Bro yang perkenalkan novel independent ni dengan aku.

Mini collection  yang tidak seberapa sejak tahun 2012.


Simpan buku, lama-lama jadi bukit novel. 
Dah jadi bukit novel, lepas tu jadi gunung novel.
Lepas jadi gunung novel, jadi apa pula ? Cepat fikir.


Setakat ni baru terkumpul sebanyak 21 buah novel untuk terbitan FIXI, 4 buah novel untuk terbitan Lejen Press, 1 buah novel dari Kitab Terfaktab, 4 buah novel Dubook Press dan beberapa buku yang lain. Kalau dekat KK, ada juga kedai yang menjual novel-novel terbitan FIXI ni tapi jauh nak pergi. Memandangkan aku akan pergi Shah Alam bulan 11 nanti untuk bergraduasi, insha-Allah aku akan beli beberapa novel untuk dibaca dan ditambah dalam mini koleksi yang sedia ada. So, rasanya sampai sini dulu, nanti ada masa aku update lagi blog ni dengan cerita-cerita yang lain. Tajuk entry atas tu aku hantam ja, tak tahu nak letak tajuk apa ? Takkanlah nak letak "Aku Pencinta Novel" atau "Si Pencinta Novel" sebab aku pun jarang-jarang baca dan beli novel terbaru, so masih tidak layak untuk digelar sebagai pencinta novel. By the way, kalau nak dapatkan koleksi buku-buku terbitan FIXI atau nak tengok update novel-novel terbaru daripada FIXI dan seangkatan dengannya, you guys can directly visit Buku Fixi. Okay. See you guys again. Bye.




Wednesday, August 24, 2016

Master atau Kerja ?

Assalammualaikum guys :)

Alhamdulillah, bulan April yang lalu actually aku ditawarkan untuk sambung ke peringkat Sarjana (Master) untuk intake bulan September tahun ni tapi aku buat keputusan untuk tangguhkan dulu tawaran tu. Tak tahulah ditawarkan atau apa tapi for sure aku tiada buat application untuk sambung Master. Then, aku saja-saja check, ada pula nama aku keluar. Actually masa aku dapat tahu yang aku ditawarkan Master ni, memang gembiralah tapi at the same time,  aku 2 hati sama ada nak teruskan ke peringkat Master atau kerja dulu. Then, aku buat kata putus untuk kerja dulu, sambung belajar nanti boleh catch up.  Aku nak kerja dulu , timba pengalaman, aplikasikan soft skills yang sudah belajar dan improvekan lagi soft skills tu. Insha-Allah kalau dah ada pengalaman, baru aku decide sama ada nak sambung belajar ataupun tidak ke peringkat Master. Lagipun aku tak pergi interview Master ni masa awal bulan 6 dulu. 


So, sekarang ni target jangka pendek aku ialah untuk bekerja di hometown (Tawau). Kalau dah achieve target aku, baru aku teruskan target-target aku yang lain. I know it's not easy untuk dapatkan kerja di hometown sendiri lebih-lebih kos pengajian dalam bidang sains sosial tapi aku yakin dan percaya dengan rezeki Allah S.W.T. Doakan semoga dipermudahkan segala urusan aku untuk mendapatkan kerja di hometown sendiri dan aku doakan kepada kawan-kawan semua yang masih cuba untuk mendapatkan kerja, dipermudahkan juga segala urusan. Aamiin. Have a good day. See you guys again.

MC242/222 Public Relations Class A (2012 - 2015)

Assalammualaikum guys :)

Today I'm going to introducing my fellow classmates during study at UiTM Shah Alam, Selangor. Dah habis belajar baru nak perkenalkan classmates ? Hahahaha. Sorry guys. Actually dah lama aku nak buat special entry untuk classmates tapi asyik lupa. So, tadi aku buka gambar-gambar yang aku simpan dalam hardisk aku, then terjumpa semua koleksi gambar dengan classmates dulu tapi ada juga yang aku ambil dari FB ex-classmates yang masih simpan gambar-gambar lama. Thank you guys. So aku pun buatlah entry dan share gambar-gambar sewaktu kami bersama dulu  untuk hilangkan rindu tu tapi bukan semualah gambar-gambar tu aku akan share dalam entry ni. Semuanya gambar yang kita ada bersama aku pilih dan masukkan dalam blog ni. So, mari kita mulakan sesi throwback. 

This photo was taken 4 years ago during our first semester. 
Spanish themed dinner at De Palma Hotel, Shah Alam for our course (PR).


Masa ni masa assignment semester 1,
kami keluar ke KL untuk membuat assignment 
untuk subjek News Writing and Reporting, collaboration dengan 
student Journalism di bawah seliaan Puan Hariyati Ariffin @ Mama.
Dalam kelas kami, hanya ada 7 orang pelajar lelaki. 
Untuk batch kami masa semester 1, hanya ada 12 orang pelajar lelaki bagi kos PR. 
5 orang lagi di kelas sebelah (Class B).
Ashraf | Megat | Addy | Najib Ehsan | Qayyum | Sam


And this photo also was taken 4 years ago during our first event in our first semester. 
Program Kapur Putih, Papan Hitam juga di bawah seliaan Puan Hariyati Ariffin @ Mama.
Rasanya gambar ni ja yang kami semuanya ada. Hahahaha. 


Closing out the 4th semester with final exams.


During Annual General Meeting (AGM) for IPRMSA UiTM Chapter. Final year
(Semester 5). Kurang lagi seorang classmates lelaki iaitu Sam.
Megat | Ehsan | Ashraf |Addy |Najib |Qayyum


Time ni dah jadi senior. Dari kiri:

Ehsan | Ashraf @ Acap | Addy | Najib | Megat
Amirah | Norain @ Bro| Wani | Arifah @ Ari | Sarah 
Faieza @ Ija | Aqilah @ Qila | Hidayah @ Along | Munawwarah @ Muna |Atiqah @ Titi
Asya | Sharifah @ Sherry | Atiqah @ Baby | Atikah @ Eyka | Haziqah @ Ziqa
Amirah @ Mamy | Amira @ Mia | Anis @ Keknis | Nadrah @ Nad | Sam @ Sammy



During fundraising for our final year project, FIXPITAS: Embracing Youth.


Last photoshoot with Prof. Dr. Kiranjit Ludher before our final examination.


Dan pada 26/04/2016 yang lalu, most of my classmates sudah bergraduasi.
Congratulations for all of you. 
Insha-Allah, aku pula akan bergraduasi pada bulan November ni. 


Kalau ingatkan balik masa zaman belajar di UiTM Shah Alam, memang tak boleh lupa. Too many memories kami cipta bersama dan dah nak masuk 2 tahun kami tak pernah bersua muka. Ada jugalah berjumpa tapi tu pun sekejap dan masih keep in touch. Kalau tak pun, just tengok update classmates yang lain dalam sosial media. Good luck in life and hope to see you guys again. I wish for all of us a very bright future. Aamiin. Goodbye. 

#roadtoconvo #uitmconvocation #uitmshahalam #masscomm #prmajor #uitmdihatiku #masscommunication #facultycommunicationandmediastudies #passionatelydifferent #publicrelations #wearemasscommuitm #iprmsauitmchapter #mc222/242 #masscommer #roadtoconvo #uitmconvocation #uitmshahalam #masscomm #prmajor  #uitmdihatiku #masscommunication #facultycommunicationandmediastudies #passionatelydifferent #publicrelations #wearemasscommuitm #iprmsauitmchapter #mc222/242 #masscommer #blackandorangeisuitmmasscommcolour

EdCoustic - Di Persimpangan Aku Berdiri

Assalammualaikum guys :)


EdCoustic - Di Persimpangan Aku Berdiri

Cukuplah 
Kusimpan semua ceritaku 
Yang dulu

Tentangku 
Tentang apapun yang membuatku 
Tiada berarti  

Di Persimpangan aku
Berdiri Membisu 
Harus kuputuskan 
Kemanakah ku melangkah

Jangan lagi 
Usikku meski aku tak tau 
Kemana lagi aku berlari 
Kejar harapan 
Yang sempat mengelam 
Biarkanlah 
Kuhidup dengan nafas yang baru 
Nafas yang menyimpan kedamaian 
Di persimpangan 
Aku berdiri  
Cukup 

Januari kemarin kutinggalkan 
Kelamku
Tentangku 
Dan masa lalu yang membuatku 
Tiada berarti 

EdCoustic - Menjadi Diriku

Assalammualaikum guys :)


EdCoustic - Menjadi Diriku

Tak seperti bintang di langit 
Tak seperti indah pelangi 
Karena diriku bukanlah mereka 
Ku apa adanya  

Wajahku kan memang begini 
Sikapku jelas tak sempurna 
Ku akui ku bukanlah mereka 
Ku apa adanya  

Menjadi diriku dengan segala kekurangan 
Menjadi diriku atas kelebihanku  
Terimalah aku seperti apa adanya 
Aku hanya insan biasa
Tak mungkin sempurna 

Tetap ku bangga atas apa yang ku punya 
Setiap waktu ku nikmati 
Anugerah hidup yang ku miliki     
Menjadi diriku dengan segala kekurangan 
Menjadi diriku atas kelebihanku  

Terimalah aku seperti apa adanya 
Aku hanya insan biasa 
Tak mungkin sempurna 
Tetap ku bangga atas apa yang ku punya

Setiap waktu ku nikmati 
Anugerah hidup yang ku miliki 
(terimalah aku seperti apa adanya) 
Aku hanya insan biasa ooh oooh 
(tetap ku bangga atas apa yang ku punya) 
Setiap waktu ku nikmati anugerah hidup yang ku miliki

EdCoustic - Sebiru Hari Ini

Assalammualaikum guys :)


EdCoustic - Sebiru Hari Ini 

Sebiru hari ini birunya 
Bagai langit terang benderang 
Sebiru hari kita bersama di sini 
Seindah hari ini indahnya 
Bak permadani taman surga 
Seindah hati kita 
Walau kita kan terpisah  

Bukankah hati kita telah lama menyatu 
Dalam tali kisah persahabatan Ilahi 
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya 
Hapus air mata meski kita kan terpisah  
Selamat jalan teman, tetaplah berjuang 
Semoga kita bertemu kembali 
Kenang masa indah kita 
Sebiru hari ini  

Seindah hari ini (seindah hati kita) 
Indahnya bak permadani taman surga 
Seindah hati kita 
Walau kita kan terpisah  
Bukankah hati kita telah lama menyatu 
Dalam tali kisah persahabatan Ilahi 
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya 
Hapus air mata meski kita kan terpisah  

Selamat jalan teman, tetaplah berjuang 
Semoga kita bertemu kembali 
Kenang masa indah kita 
Sebiru hari ini  
Bukankah hati kita telah lama menyatu 
Dalam tali kisah persahabatan Ilahi 
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya 
Hapus air mata meski kita kan terpisah  

Selamat jalan teman, tetaplah berjuang 
Semoga kita bertemu kembali 
Kenang masa indah kita 
Sebiru hari ini 
Seindah hari ini indahnya 
Bak permadani taman surga 
Seindah hati kita walau kita kan terpisah

EdCoustic - Muhasabah Cinta

Assalammualaikum guys :)


EdCoustic - Muhasabah Cinta

Wahai pemilik nyawaku 
Betapa lemah diriku ini 
Berat ujian dari Mu   
Kupasrahkan semua pada-Mu

Tuhan baru kusadar 
Indah nikmat sehat itu 
Tak pandai aku bersyukur 
Kini ku harapkan cinta-Mu  

Kata kata cinta terucap indah 
Mengalir berzikir di kidung do'a ku 
Sakit yang kurasa biar 
Jadi penawar dosaku
  
Butir butir cinta air mataku 
Terlihat semua yang Kau beri untukku 
Ampuni khilaf dan salah selama ini 
Ya Illahi Muhasabah cintaku  

Tuhan kuatkan aku 
Lindungiku dari putus asa 
Jika ku harus mati 
Pertemukan aku dengan-Mu  

Kata kata cinta terucap indah 
Mengalir berzikir di kidung do'a ku 
Sakit yang kurasa biar 
Jadi penawar dosaku  

Butir butir cinta air mataku 
Terlihat semua yang Kau beri untukku 
Ampuni khilaf dan salah selama ini 
Ya Illahi Muhasabah cintaku  

Kata kata cinta terucap indah 
Mengalir berzikir di kidung do'a ku 
Sakit yang kurasa biar 
Jadi penawar dosaku 

Butir butir cinta air mataku 
Terlihat semua yang Kau beri untukku 
Ampuni khilaf dan salah selama ini 
Ya Illahi Muhasabah cintaku

Friday, August 19, 2016

Zalora Faux Leather Woven Loafers

Assalammualaikum guys :)

Today is a good news from Zalora for young men out there who is a classic lover, these partially woven faux leather loafers are a definite favourite among gents especially during their days off. This pair from ZALORA is a wonderful escape from the confines of your stiff work shoes. Slip-ons are just the thing if you’re looking for some nice casual shoes to wear with jeans and shorts. 





The material for upper, inner and out-sole are using synthetic leather which makes your feet feel more comfortable and stylish at the same time. Besides, Zalora also do an amazing job by adding height (2.5 cm)  for the heel at the back. These loafers provided in 2 color which are black and brown. The original price is RM149.00 and now, Zalora is giving discount to any selected items as Malaysia Turns 59 for the upcoming independence day this year. So, come on and quickly visit Zalora Malaysia website and buy Zalora Faux Leather Woven Loafer: Brown for RM69.00  (54%) and Zalora Faux Leather Woven Loafer: Black for RM99.00 (34%) while stocks last. Have a blast day, guys. Bye.

Thursday, August 18, 2016

Preparation for My Graduation Day (Part 1)

Assalammualaikum guys :)

UiTM's 85th Graduation Day is just around the corner. Yeah, congratulations to all UiTM graduates. Now, I'm still waiting the official graduation date. Hopefully UiTM will announced it by the end of this month or in early week of September because I need to book flight and buy ticket to KL. *sigh. I'm quite excited right now and I've already completed the step 1 and still waiting for the step 2 (final step) before the graduation day. 

UiTM SENTIASA DIKU



For those who haven't updated your personal information and do the confirmation, please do so before tomorrow (19.08.2016) because tomorrow is the last day. So, what you have to do is to make sure the spelling of your name, birth date and IC number are correct. Just a simple step. All requirements must be completed before the graduation date. So, don't forget, okay. 

Step 1: 
  • Sahkan maklumat peribadi
  • Pastikan ejaan nama, tarikh lahir dan no. kad pengenalan
Step 2 (Final step): 
  • Sahkan kehadiran graduan
  • Cetak borang pinjaman jubah
  • Buat pembayaran di kaunter Bank Islam Malaysia Berhad (BIMB)/ATM BIMB
  • Cetak bil yuran konvokesyen
  • Menjawab soal selidik Kajian Pengesahan Graduan (KPG)
Okay, that's all I want to share and see you guys on the next update. Oh, before that, I think I should put a lot hashtag by the end of this entry. Hahaha. Bye.

#roadtoconvo #uitmconvocation #uitmshahalam #masscomm #prmajor #uitmdihatiku #masscommunication #facultycommunicationandmediastudies #passionatelydifferent #publicrelations #wearemasscommuitm #iprmsauitmchapter #mc222/242 #masscommer #roadtoconvo #uitmconvocation #uitmshahalam #masscomm #prmajor 
#uitmdihatiku #masscommunication #facultycommunicationandmediastudies #passionatelydifferent #publicrelations #wearemasscommuitm #iprmsauitmchapter #mc222/242 #masscommer #blackandorangeisuitmmasscommcolour

Saturday, August 13, 2016

Pulau Bohey Dulang. Pulau Maiga. Pulau Sibuan

Assalamualaikum guys :)

Siapa yang sudah pernah pergi ke Pulau Bohey Dulang, Matabuan dan Sibuan ? Rasanya kalau orang Sabah especially yang tinggal berdekatan dengan Semporna mesti sudah pergi kan. I mean orang Tawau, Kunak, Lahad Datu, Sandakan *itu jauh sikitlah, sudah pernah pergi ketiga-tiga pulau ni kan. Kepada sesiapa yang masih dalam perancangan untuk pergi, better pergi untuk menikmati pemandangan di sana dan at the same time spend quality time dengan kawan-kawan atau family members. Really worth it. Mostly pakej (Pulau Bohey Dulang, Pulau Maiga & Pulau Sibuan) yang ditawarkan around RM55-RM60 per head for Malaysian, including Sabahan *say no to racist, we're Malaysian. Hahaha. Rate harga diberikan untuk foreigner tidak tahu pulak berapa yang dikenakan sebab tak pernah nak ambil tahu pun. I'm really sorry guys. Lagipun foreigner takkan baca blog ni sebab ditulis dalam Bahasa Melayu. *evil laugh. Okay, actually aku dah lama plan untuk pergi ketiga-tiga pulau ni and kalau tidak silap, dari tahun lepas lagi sudah plan tapi atas pelbagai kekangan, aku dan kawan-kawan yang lain tak dapat teruskan plan kami tapi alhamdulillah masa bulan Februari yang lepas, kami sempat pergi ketiga-tiga pulau tu sebelum pergi mendaki Gunung Kinabalu. Kiranya cerita bukanlah the latest one, cerita 5 bulan lepas, baru nak update dalam blog ni but nevermind, I will keep writing and publish it. Chayok, chayok !

Kalau ikutkan, memang aku dan kawan-kawan yang lain memang jauh ketinggalan. I mean yalah kan kami tinggal kira dekat jugalah dengan area Semporna, baru ada kesempatan pergi ke pulau-pulau tu. Masa kami pergi ni pun, semuanya last minute punya planning. Nasib baik masih ada bot yang terima last calling kami. Kalau tidak, memang kena tangguh lagi trip ni. Jumlah kami yang pergi cun-cun 12 orang untuk satu bot. Untuk trip ni, tentatif perjalanan akan dibagi oleh dealer (agensi/orang yang urus trip). 
Kalau mengikut tentatif, kena berada di Jeti Umum Semporna pada pukul 8.00 pagi tapi we're not fully mengikut tentatif tu disebabkan pick up one by one, so itu yang buat kami lambat sejam sampai di jeti. Kami berkumpul di jeti umum Semporna which terletak bersebelahan dengan Dragon Inn Floating Resort atau dipanggil floating oleh penduduk sana. Nama tour guide kami masa ialah Encik Abdalan Ruhulan dan terima kasih banyak-banyak kepada beliau sebab sanggup menunggu kami yang sudah lewat daripada waktu yang ditetapkan. After kami semua sudah naik di atas bot dan pakai jaket keselamatan, kami terus menuju ke Pulau Bohey Dulang (1st island). Perjalanan dari Jeti Umum ke Pulau Bohey Dulang mengambil masa lebih kurang 35-40 minit begitulah. 

Jeti di Pulau Bohey Dulang


View dari puncak Pulau Bohey Dulang


Dalam gambar ni, kurang 2 orang sebab tidak mendaki ke puncak bersama kami. 
So, dorang tunggu di bawah jeti ja.


Ni gambar kami di Pulau Sibuan.
Dalam gambar ni pun kurang juga anggota yang lain.
Masa dekat jeti Pulau Bohey Dulang tu ja semuanya ada. 
Semuanya karau tak tahan panas. Hahahaha.


Di Pulau Bohey Dulang ni tidak dibenarkan untuk mandi, kalau nak mandi-manda, tunggu ke pulau seterusnya iaitu Pulau Maiga dan Pulau Sibuan. Dekat sana, baru boleh bermandi-manda dan bersnorkeling. Tapi peralatan snorkeling tu sewa lain, kalau tak silap harga untuk menyewa peralatan tu dalam RM10.00. Selepas mendaki dan turun dari puncak Bohey Dulang, kami menuju ke Pulau Maiga tapi sayangnya kami tak sempat bergambar di pulau sebab time tu bot yang kami naik tu tak dapat berhenti di depan pantai pulau tu. So, kalau nak bermandi-manda atau bersnorkeling, bolehlah turun dari bot atau terjun pun boleh kalau pandai berenang. Memandangkan antara kami ada yang tidak pandai berenang, semuanya minta teruskan perjalanan ke Pulau Sibuan. Then, kami pun meneruskan perjalanan ke Pulau Sibuan. Panas dia bukan kepalang, memang habis terbakar kulit. Hahahaha. 

Dalam pukul 4 begitu, kami bertolak balik ke Jeti Umum dan sebelum kami bertolak balik ke Tawau, kami pun pergi makan dulu untuk tambah tenaga. So, kepada sesiapa yang penggemar seafood, banyak kedai di area Semporna yang provide makanan seafood. Terpulang kepada citarasa masing-masing mana nak choose kedai ja. Makanan semuanya sedap kalau penat. Hahahaha. So, kepada sesiapa yang nak pergi ke Pulau Bohey Dulang dan seangkatan dengannya, bolehlah tengok blog abang Chawanna ni bagi menimbulkan lagi rasa membuak-buak dalam diri kamu. Semuanya gambar yang abang tu ambil di Pulau Bohey Dulang dan pulau-pulau yang lain memang cantik even dah 3 tahun lepas. Oh ya, sebelum jalan tu, pastikan kamu bersarapan ataupun membawa makanan dan air minuman supaya tidak berasa terlalu lapar/dahaga masa dekat sana nanti sebab tiada kedai runcit atau gerai-gerai orang berjualan di semua pulau-pulau tu. Okay. Selamat melawat semua pulau-pulau di Semporna dan minta maaf banyak-banyak sebab tak banyak gambar untuk entry kali ni. See you guys soon. Goodbye. 

Thursday, August 11, 2016

Old Tawau Airport (Outdoor Photoshoot)

Assalammualaikum guys :)

Hello, I'm back yo, I'm back. Last month, my bestfriend (Azmi) and I doing some photoshoot. Ala, saja mahu hilangkan rasa bosan dan spend time together. Yalah, lama sudah tidak hang out sama-sama. So, memandangkan sekarang ni cuti semester bagi university student, adalah masa sikit untuk berjumpa dan berchit-chat. Bincang masa depan konon. Hahaha. Okay, lokasi photoshoot ni rasanya boleh tahu di mana dibuat especially orang Tawau, tidak lain dan tidak bukan di airport lama Tawau. Actually tempat ni dekat ja dengan rumah aku dan juga dekat dengan bandar Tawau tapi aku tak pernah masuk ke dalam. Lama sudah aku mahu masuk dan buat photoshoot di dalam airport lama ni tapi asyik tangguh, tangguh, tangguh dan akhirnya terlaksana juga niat mahu buat photoshoot di dalam airport lama Tawau ni. So, jom tengok gambar-gambar di bawah yang tidak seberapa ni dan semua gambar ni diambil dengan menggunakan iPhone 6 sahaja. Kalau camera DSLR, mesti lagi lawa gambar-gambar yang diambil.







Di dalam airport lama ni bukan ada apa sangat pun, cuma bangunan lama yang sudah lama ditinggalkan dan almost 60% bangunannya sudah diroboh, hanya tinggal yang sipi-sipi ja. Tapi masih boleh buat photoshoot juga dalam situ. Bolehlah untuk bergambar ala-ala hipster, update gambar profile FB, Instagram, Twitter or other social media yang ada. So, kepada sesiapa especially orang Tawau, bolehlah datang buat photoshoot di airport lama Tawau ni. Tapi rasanya ramai yang sudah buat photoshoot di sini kan. Oh, by the way, airport lama Tawau ni juga selalunya digunakan untuk drag race. Okay, that's all for today. See you guys in another entry. Bye and take a good care of yourself. 

Selamat Menjadi Mahasiswa & Mahasiswi IPTA Sesi Akademik 2016/2017

Assalammualaikum guys :)

Pemohon dari Lepasan STPM/Matrikulasi/Diploma boleh sudah menghembuskan nafas lega apabila semakan keputusan permohonan kemasukan IPTA bagi sesi akademik 2016/2017 diumumkan pada 3 hari yang lepas iaitu pada 08 Ogos 2016. First of all, tahniah diucapkan kepada semua pelajar Lepasan STPM/Matrikulasi/Diploma yang berjaya menempatkan diri di IPTA  bagi sesi akademik 2016/2017 dan kepada yang tidak berjaya, jangan terlalu kecewa dan bersedih. Masih boleh buat rayuan dan kalau tidak dapat pun, tidak apa. Insha-Allah rezeki kamu ada di tempat lain, okay.

Bukan semestinya masuk universiti sahaja, kamu akan berjaya. Masih ramai lagi graduan/degree holder yang masih mencari kerja atau still menganggur, so mana tahu kamu tidak dapat masuk universiti tapi dapat kerja awal, kan. Memang tidak syak akan ada suara-suara sumbang yang cuba provokasi dan membanding-bandingkan kamu, abaikan ja suara-suara sumbang tu. Yang penting, kamu stay strong, stay positive dan paling penting sekali kamu kena kuatkan mental untuk menghadapi situasi ni. Sedih tu memang ada tapi kamu harus tahu mengawalnya. Okay.


Okay, memandangkan keputusan sudah keluar, so rajin-rajinkanlah pergi mengurus segala urusan. Jangan lupa untuk membuat pengesahan setuju terima tawaran dan pastikan bawa surat tawaran bagi memudahkan proses membuka akaun bank, mengurus PTPTN dan segala urusan yang lain. So, good luck in your study and enjoy the campus life. Okay. See you guys soon. Nanti aku share tips masuk universiti.

Wednesday, August 3, 2016

Homemade Cheesekut

Assalammualaikum guys :)

Homemade Cheesekut by Addy Azizul Jeffry

"You have to be a romantic to invest yourself, your money and your time in cheese"
- Anthony Bourdain

Only RM5.00 per container !


For anyone who wants to order, can directly call/sms/whatsapp me at 012-8969549. 
COD only available on weekends (Saturday and Sunday).
Thank you :)