Monday, November 21, 2016

Casual Urban Look

Assalammualaikum guys :)

Sorry guys for take a long time to updating my blog. To be honest, I was so lazy to write up and updating my blog since I don't have any ideas what to write up and share. (*ideas, please come to me). Every time when my ideas are coming through and my fingers are ready to write up something, "pooooopppp", the ideas gone (*goodbye and so long). But today is a great news which I'm going to share something with you guys. Wuhuuuu. The ideas finally come, alhamdulillah. My topic for today is "Casual Urban Look" as you can see the title above but I don't know if the terms are really exist or I'm just creating a new term (eventually). Hahahaha. Actually I was really fun watching all my friends and all young men out there who's like to wear "Casual Urban Look" because it looks very modern and relaxes. Besides, I'm also trying this style but yet still need to buy and collect these items and also belum ada duit nak beli semua item ni. Hahahaha. Basically what you need is just a simple of:

1. T-Shirt (Much prefer on plain colors)
2. Chinos pants or any pants (Including jeans)
3. Sunglasses 
4. Watch
5. Sandals/Shoes


Casual Urban Look: Style 1


Casual Urban Look: Style 2


All these items you can get it from Zalora Malaysia (Men's Fashion). Bagi aku, untuk mengayakan kasual look ni, penampilan jangan terlalu over-drastik dengan pemakaian atau penggunaan aksesori yang terlalu banyak. Cukuplah hanya dengan memakai 1 atau pun 2 aksesori pun sudah cukup memadai. Aku pun bukan expert sangat pasal fashion ni dan masih jauh ketinggalan lagi, sangat jauh tapi aku cuba untuk catch up, bukanlah catch up apa pun, cukuplah tahu trend terkini even tak ikut pun. Lagipun, aku bukanlah jenis yang ikut season sebab cuaca di Malaysia hanya ada satu setengah musim ja pun iaitu panas dan lembap sepanjang tahun tapi selalunya panas melebihi lembap. Hehehehe. So, berpakaian kasual adalah menjadi kelaziman bagi penduduk Malaysia sebab cuaca yang panas tapi bukan bermaksud tidak boleh bergaya. Boleh, asalkan kena pada tempat dan yang paling penting sekali cuaca, memang tiada masalah. So, jangan lupa untuk try style ni dan kalau tak pun, create your own style but related to "Casual Urban Look". Suka hati aku ja kan buat term baru. Hahahaha. So, that's all for today. Adios.

New Sneakers from ZALORA SPORT (Men)

Assalammualaikum guys :)

Here's the new sneakers from ZALORA SPORT (Men).

Faux Leather Runner Sneakers
Price: RM125.00
Colour: Black


Sporty Mix Material Sneakers
Price: RM125.00
Colour: Cream and Black



Knitted Sneakers
 Price: RM109.00
Colour: Black/White and Black



Elastic Band Sneakers
Price: RM109.00
Colour: Black



For more details, you guys can log on ZALORA SPORT (Men).

Sunday, November 20, 2016

Mari Bergaya Bersama Zalora Malaysia

Assalammualaikum guys :)


Alhamdulillah. Sampai juga order daripada Zalora Malaysia. Actually minggu lepas dah sampai pun barang-barang ni, cuma aku tak sempat nak update dekat blog, dekat Instagram ja aku update gambar ni. Tunggu punya tunggu, akhirnya sampai juga. Kali ni, aku order 2 item daripada Zalora iaitu Sports White Sneakers dan juga Heather Zippered Laptop Compartment Bag pada harga yang sangat berbaloi which I'd only spend less than RM80.00 for these 2 items. Memang puas hati dengan 2 item ni sebab dapat beli pada harga yang murah dan lagi satu kualiti dia pun tip top. 


Okay, di bawah ni menerangkan jenis-jenis material yang digunakan pada kasut dan juga beg yang aku beli daripada Zalora. Mostly Zalora menggunakan pelbagai jenis material dan juga akan sentiasa menambahbaik kualiti produk mereka dari semasa ke semasa. So, tunggu apa lagi, jom usha website Zalora dan beli produk yang kamu suka. 

Sports Sneakers (RM 39.00)
It's all about the old school swagger and casual comfort with these sports sneakers. Walk your freshest moves as the mixed material construction gives off that signature ZALORA edge.
  • Polyurethane and textile upper 
  • Almond toe 
  • Seven pairs of metal eyelets with flat lace 
  • Ribbed heel panel 
  • Padded cuffs for extra comfort 
  • Textile insole 
  • Rubber outsole
Upper MaterialPolyurethane, textile 
Inner MaterialTextile 
Sole MaterialRubber 
ColourWhite

Heather Zippered Laptop Compartment Bag (RM 39.00)
Add a dash of colour into your work days with the Heather Zippered Laptop Compartment bag by ZALORA. Splashed with a deep shade blue, this practical and reliable carry on is crafted with a medley of compartments for item organization. And for days when you've got your hands full, you can always convert this sophisticated piece into a crossbody bag thanks to the detachable long shoulder strap.
  • Canvas 
  • Main compartment with zip fastening 
  • Twin grab handles 
  • 1 front zipper pocket 
  • Lined interior 
  • 1 padded laptop sleeve 
  • 1 inner slot pocket 
  • Detachable and adjustable long shoulder strap 
  • Detachable card holder
Mostly aku akan tunggu Zalora membuat sales yang gila-gila, then dari situ boleh dapat item yang aku suka pada harga yang sangat berbaloi. Besides, kalau nak dapatkan item pada harga yang murah, you guys kena rajin tengok update daripada Zalora dan juga rajin visit their website. Jangan risau, Zalora banyak menawarkan design-design terkini kepada young men di luar sana. So, don't forget to visit Zalora Malaysia: Men's Fashion dan grab any item to add in your collection. Lepas tu, kalau barang/produk Zalora dah sampai ke tangan kamu, jangan lupa untuk letak #zaloramy dan juga #mynewzalora. Okay, jumpa lagi nanti pada entry yang akan datang. Adios. 

Monday, November 14, 2016

Kata-Kata Mutiara

Assalammualaikum guys :)

Sungguh terkesan dengan kata-kata ni.


Jangan melihat seseorang dari masa lalunya. Berilah kesempatan seseorang untuk berubah. Kerana seseorang yang hampir membunuh Rasul pun kini terbaring disebelah makam beliau iaitu Saidina Umar Al Khattab.

Jangan melihat seseorang dari masa lalunya. Seseorang yang pernah berperang melawan agama Allah pun akhirnya menjadi pedang-nya Allah(saifullah) iaitu Saidina Khalid Ibnu Walid.

Jangan menilai orang dari rupanya. Kerana Rasulullah saw melihat si pendek tak menawan iaitu sahabat beliau Saidina Julaybib (ra) dikejar - kejar oleh para bidadari syurga. 

Jangan memandang orang dari status dan hartanya. Kerana sepatu emas fir'aun pun berada di neraka, sedangkan sandal lusuh Saidina Bilal bin Rabah kedengaran langkahnya di syurga.

Subhanallah. 
Semoga Allah memberikan kita petunjuk dan hidayah-Nya, agar di setiap ilmu yang kita miliki, dapat menggerakkan kita untuk lebih dekat lagi dengan rahmat Allah. 

آمين يارب العالمين 

JANGAN TUNGGU KEMENANGAN, LAKSANA TUGAS MASING-MASING

"Demi Allah, sesungguhnya kemenangan itu hanya beberapa jengkal daripada kepala kamu. Hanya menunggu seruan Kun Fayakun, maka janganlah kamu sibuk dengan bertanya bilakah kemenangan akan tiba tetapi sibukkan dirimu dengan tugasan kamu diposisi masing-masing bagi memperjuangkan kebenaran dan menundukan kebatilan". - Al-Syahid Syed Qutb

Thursday, November 10, 2016

Aku Jomblo Happy by Gamma1

Assalammualaikum guys :)


Artis: Gamma1
Tajuk Lagu: Jomblo Happy

Sedikit pun ku tak merasa malu 
Tanpa ada kekasih di hatiku 
Bukan berarti ku tak punya rasa 
Untuk menjalin cinta

Ku tak pernah merasa kesepian 
Atau mengangap sebuah cobaan 
Hidup ku ini penuh dengan cinta 
Dan ku sangat bahagia  

Jomblo happy 
Memang pilihan hati 
Bukan karna tak mampu 
Untuk cari kekasih  

Jomblo happy 
Memang pilihan hati 
Biar ku bisa bebas 
Terbang kesana sini  

Aku masih ingin terbang ke bulan 
Dan memeluk semua bintang-bintang 
Aku masih ingin terus berjalan 
Tanpa ada ikatan  

Tak kan ku biarkan rasa kecewa 
Membuat ku diam dan tak bersuara 
Ku yakin di suatu saat nanti 
Ada cinta abadi  

Jomblo happy 
Memang pilihan hati 
Bukan karna tak mampu 
Untuk cari kekasih  
Jomblo happy 
Memang pilihan hati 
Biar ku bisa bebas 
Terbang kesana sini  

Jomblo happy 
Memang pilihan hati 
Bukan karna tak mampu 
Untuk cari kekasih  

Jomblo happy 
Memang pilihan hati 
Biar ku bisa bebas 
Terbang kesana sini  

Jomblo happy 
Memang pilihan hati 
Bukan karna tak mampu 
Untuk cari kekasih  

Jomblo happy 
Memang pilihan hati 
Biar ku bisa bebas 
Terbang kesana sini 
Jomblo happy   

Thursday, November 3, 2016

The R.A.N.C.A.K

Assalammualaikum guys :)

It's already November, cepatnya masa berlalu, kan. By the way, Happy November, guys. Pada entry yang lepas aku ada buat special entry untuk ex-classmates aku masa zaman degree, kan. So, kali ni pula aku nak buat special entry untuk kawan-kawan aku masa zaman sekolah. Kepada geng keras RANCAK iaitu Azmi, Jojoy, Rafique, Otan, Jamil, Alau, Memeng, Umiey, Zurin, Fiza, Finey dan Arisya. Alhamdulillah, dah nak masuk 8 tahun sudah kami bersama-sama. Tidak terasa kan, banyak sudah memori yang kita cipta bersama-sama. So, mari kita throwback moment-moment bersama kita sepanjang 8 tahun ni. Mungkin bukan semua gambar ada, yang ini aku highlight beberapa moment yang sentiasa diingat.

Makan malam steamboat di Restoran Sri Titingan, Tawau.
(Jojoy, Lisa, Maymenk, Azmi, Rafique, Fiza, Umiey and Addy)


Pergi bermandi-manda/berkelah di Balung River Resort, Tawau.


Konvoi raya aidilfitri tahun 2015 dan banyak lagi gambar 
konvoi raya tahun-tahun sebelumnya.


Pergi bermandi-manda di Air Terjun Teck Guan, Tawau.


Masa celebrate birthday Zurin dan Otan di Rumah Lama Cafe, Tawau.
Dalam gambar ni, kurang 2 orang ahli iaitu Azmi dan Jamil.



First meeting masa awal tahun 2015. Wuhuuu. 
Setahun sudah berlalu. 


Lepaking with Rafique, Risya and Maymenk.


Again lepaking dengan Jojoy, Rafique and Maymenk.


Masa celebrate birthday Maymenk. Masa ni Zurin sudah balik, 
so tak sempat mengambil gambar bersama beramai-ramai.
(Rafique, Addy, Umiey, Risya, Chacha (Geng Classic), Maymenk and Finey)



Masa celebrating my birthday dekat Secret Recipe. 
Thanks Sofy dan Maymenk for the cake and treat.
(Alif, Addy, Sofy and Maymenk)


Masa celebrating birthday Finey bersama geng Rancak yang lain.
(Addy, Rafique, Maymenk, Finey, Umiey, Zurin and Risya)



Okay. That's all yang aku dapat highlight kan. Sorry for the caption, malas mahu taip sebenarnya. Hehehehe. Actually banyak ja gambar-gambar moment yang lain tapi kalau post terlalu banyak, nanti bosan pula scroll gambar-gambar ni semua kan. And, kita lama sudah tidak berjumpa dan berlepak kan, semuanya busy dengan urusan masing-masing. Takpa, insha-Allah kalau ada masa, kita semua berjumpa, okay. Sekarang ni ramai yang sudah bekerja, sudah posting, so masa tu terhad untuk diluangkan bersama-sama. Kalau rindu, cukuplah gambar-gambar ni semua untuk melepaskan rindu. Kalau tak tahan sudah, bolehlah send emoji dalam group whatsapp. Hahahaha. Bah, itu jaklah. Oh, sebelum terlupa, semoga kita semua sentiasa sihat walafiat, hidup diberkati dan dimurahkan rezeki serta sentiasa berada di bawah lindungan Allah S.W.T. Aamiin. Goodbye, guys. See you again in other entry. Insha-Allah.