Saturday, December 31, 2016

Cakes & Co, Tawau

Assalammualaikum guys :)

Does any Tawaurian like to eat cake or addicted to caffeine ? This is good news for all of you especially those who are cake lover and caffeine additive, you guys can get variety of delicious cake and coffee from Cake & Co, Tawau. Not just that, you also can get macaroon, cupcakes, sandwiches as well as other menus. For your information, this cafe was opened on 25 September 2016 (few months ago) at TB19292, Lot 3 Pusat Komersial Bintang Kubota, KM5 Jalan Datuk Chong Thien Vun (Infront of Pejabat Kesihatan Baru Tawau) and alhamdulillah last night I got a chance to go there with my Rancak's girl to celebrate my belated birthday again. Hahahahaha. 

This little cafe might be looks small in size 
but it's big on flavors.


Cakes are healthy too, you just eat a small slice. - Mary Berry 


What I ordered last night was Rose Pistachio Cake and 
Caramel Macchiato from Cakes & Co. 
This cake was so delicious and should give a try on this one.



Pull up a chair. Take a taste. 
Come join me at Cakes & Co. Life is so endlessly delicious.


Here's the detail about Cakes & Co:

Location:
TB19292 
Lot 3 Pusat Komersial Bintang Kubota, 
KM5 Jalan Datuk Chong Thien Vun 
(Infront of Pejabat Kesihatan Baru Tawau).

Business hours:
Open everyday from 10.00 a.m until 9.00 p.m 

Contact number: 
Nur Syazwani (Baker & Pharmacist)
+6012-2943509

Email:
cakesnco87@yahoo.com

Last but not least, don't worry about the price, it's affordable and reasonable to spend with. Okay, don't forget also to follow them at Cakes & Co (Instagram) and also like their page at Cakes & Co (Facebook)So, come together with your friends and try the variety of cake and coffee at here. Okay. Goodbye for now. Adios. 

Thursday, December 29, 2016

Congratulations Addy On Your 1st Job !

Assalammualaikum guys :)

Okay, sudah baca kan tajuk di atas tu. Ni lah "hadiah" yang aku dapat masa birthday aku hari tu. Ini merupakan hadiah hari jadi yang terbaik dalam hidup ini. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Congratulations Addy. Setelah berhempas pulas selama 10 bulan dalam mencari pekerjaan, 11 kali menghadiri temuduga kerja di Tawau, pernah kena reject depan-depan, settled down CTOS dan CCRIS, akhirnya dapat juga kerja. Percubaan dan interview kali ke-2 di tempat yang sama, akhirnya berjaya. Sungguh cantik perancangan Allah S.W.T dan  tercapai juga niat/impian aku mahu bekerja di Bumi Peladang, Tawau. Well, it's not easy. Stress juga bila menunggu dan memikirkan soal pekerjaan tapi itulah jangan sesekali berputus asa dan sentiasa bersikap optimistik dalam mencari/memohon kerja. Kalau semuanya mudah/senang, tidaklah dapat merasa cabaran/halangan dalam mencari kerja. Tapi kalau dapat kerja awal, itu rezeki. Rezeki tu datang tepat pada masanya. Alhamdulillah.

Selamat datang Addy ke alam pekerjaan 
dan pastikan buat yang terbaik dalam menjalankan tugas.


Tidak lupa juga, terima kasih kepada kedua-dua ibubapaku yang menjadi tulang belakang dan banyak membantu serta tidak pernah berhenti menyokongku dalam mencari pekerjaan atau menghadapi apa-apa masalah. Tanpa kamu, siapalah aku. Terima kasih juga kepada semua sahabat-sahabat yang sentiasa memberikan kata-kata positif sebagai motivasi untuk tidak berputus asa. Terima kasih atas doa kalian semua. Kepada sahabat-sahabat yang masih mencari kerja, teruskan usaha dan jangan give up, okay. Kalau rasa-rasa mahu give up tu, ingat dan pegang kata-kata ni "Hai orang-orang mukmin, jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu." Itulah ungkapan yang disebutkan Allah S.W.T dalam surat Muhammad ayat 7. Allah S.W.T pasti akan memberi pertolongan pada orang yang menolong agama Allah dengan tulus dan ikhlas dan meneguhkan kedudukannya dibumi ini. Insha-Allah aku akan mula lapor diri 03/01/2017, doakan agar semua urusan dipermudahkan pada hari pertama dan hari-hari seterusnya. See you guys on the next post. Adios. 

Happy Birthday, Addy !

Assalammualaikum guys :)

Pada 20/12/2016 yang lepas adalah hari kelahiran aku yang ke-24 tahun. Sudah masuk hari ke-9 baru berkesempatan untuk update blog ni. Hari tu aku tak sempat mahu update sebab kebetulan time tu ada program dan lepas program tu, terus bergerak ke Keningau, jumpa family sebelah dady di sana. Then, keesokan paginya baru bergerak ke KK, jumpa family sebelah mamy pula sambil berjalan-jalan cuci mata. Hahahaha. Ni pun baru ja semalam sampai di Tawau Bumi Peladang ni. Alhamdulillah, I'm officially 24 years old. Cepatnya masa berlalu, tak sedar umur sudah masuk 24 tahun tapi perangai masih tak matang-matang lagi. Hahahahaha. Apa boleh buat ? Nda bah, main-main ja. Insha-Allah akan diperbaiki diri ini dari semasa ke semasa. Umur sudah masuk 24 tahun tapi masih terlalu banyak lagi cita-cita dan impian yang mahu dicapai. Oh ya, terima kasih atas ucapan dan doanya daripada semua sahabat-sahabat dan keluarga di FB, whatsapp dan juga yang call semata-mata mahu bagi ucapan. Terima kasih banyak-banyak. Insha-Allah, aku doakan agar kita semua dipermudahkan segala urusan di dunia dan juga akhirat. Aamiin. 


P/S: By the way, aku dapat berita/perkhabaran/hadiah yang baik masa birthday aku hari tu. Actually aku sudah share lebih awal di FB, Twitter dan Instagram pasal "hadiah" ni. So, kalau mahu juga, baca next entry yang lepas ni aku masukkan. Hahahaha. Saja mahu bagi tambah banyak post sebelum berakhirnya tahun 2016.

Tuesday, December 20, 2016

Cara Nak Masukkan Video dari YouTube

Assalamualaikum guys :)

Here's the tutorial masukkan video dari YouTube.

Step 1:
Search video yang kamu nak masukkan dalam blog kamu.


Step 2:
Klik "Share" dan akan keluar "Share", "Embed" dan "Email". 

Step 3:
Then, klik "Embed" dan copy link tersebut. 

For example:
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/
embed/T0iPB_JyS5g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Step 4: 
Kemudian, paste link tu ke dalam "HTML" and klik "Compose" 
untuk lihat hasilnya dalam paparan blog.

P/S: Width dan juga height tu kamu boleh adjust mengikut saiz yang kamu mahu/suka.

Saturday, December 17, 2016

Alan Walker - Alone

Assalammualaikum guys :)

A new song Alone by Alan Walker


Alan Walker - Alone

Lost in your mind
I wanna know
Am I losing my mind?
Never let me go

If this night is not forever
At least we are together
I know I'm not alone
I know I'm not alone
Anywhere, whenever
Apart, but still together
I know I'm not alone
I know I'm not alone
I know I'm not alone
I know I'm not alone

Unconscious mind
I'm wide awake
Wanna feel one last time
Take my pain away

If this night is not forever
At least we are together
I know I'm not alone
I know I'm not alone
Anywhere, whenever
Apart, but still together
I know I'm not alone 
I know I'm not alone

I know I'm not alone 
I know I'm not alone 
I'm not alone, I'm not alone 
I'm not alone, I know I'm not alone 
I'm not alone, I'm not alone 
I'm not alone, I know I'm not alone

Mock Cable Knit Tee from Zalora Malaysia

Assalammualaikum guys :)

Yeah, item yang aku order daripada Zalora Malaysia sudah pun selamat sampai dengan aku. Item yang aku order kali ni ialah Mock Cable Knit Tee. Material yang digunakan ialah 70% Polyester, 27% Rayon and 3% Spandex. So, baju ni memang selesa dipakai. By the way, aku beli kedua-dua baju pada harga yang sangat berbaloi which I only have to pay RM43.00 for 2 items. Actually aku memang nak beli baju ni dan kebetulan masa tu Zalora ada buat sales/discount sebanyak 30% sekiranya membeli minium 2 helai baju. Pada asalnya, harga Mock Cable Knit Tee ni ialah RM59.00 untuk sehelai dan bila Zalora buat sales, harga sehelai baju ni menjadi RM35.00. So, tanpa buang masa, aku terus beli 2 helai untuk mendapat harga discount (30%) sebanyak RM10.50 untuk setiap helai.

Mock Cable Knit Tee: RM 35.00 
Shipping: RM 10.00 
[12.12] Buy min 2 get 30% off: RM -21.00 
My Store Credit: RM -16.00
Total: RM 43.00

Mock Cable Knit Tee from Zalora
Colour: Taupe


Mock Cable Knit Tee from Zalora
Colour: Dark Green 


Here's the Mock Cable Knit Tee that I bought.
So, it's look similar from the Zalora's website/application.
Thank you so much, Zalora Malaysia.


Sorry, entry kali ni kelam kabut sikit. Hahahaha. Tunggu apa lagi, jom ramai-ramai visit Zalora Malaysia: Men's Fashion dan grab any item to add in your collection. Lepas tu, kalau barang/produk Zalora dah sampai ke tangan kamu, jangan lupa untuk gambar dan letakkan caption #zaloramy dan juga #mynewzalora. Okay, jumpa lagi nanti pada entry yang akan datang. Adios.

Monday, December 12, 2016

Trip Mendaki ke Gunung Lucia, Taman Bukit Tawau (Tawau Hills Park)

Assalammualaikum guys :)

Lama sudah aku tidak update blog ni dan sekarang ni pun sudah masuk hari ke-12 dalam bulan Disember, cepatnya masa berlalu kan. Tup tap tup tap sudah masuk bulan Disember dan barulah aku berkesempatan untuk update blog ni. Pada 03/12/2016 - 04/12/2016 baru-baru ni, aku dan 6 orang kawan yang lain pergi hiking ke Gunung Lucia yang terletak di Taman Bukit Tawau. For your information, Taman Bukit Tawau (Tawau Hills Park) mempunyai 3 buah gunung yang mempunyai ketinggian yang berbeza-beza dan terletak di dalam kawasan jagaan Taman Bukit Tawau. Gunung Magdalena merupakan gunung yang tertinggi antara ketiga-tiga gunung dengan ketinggian (1,312m) dari paras laut, diikuti dengan Gunung Lucia (1,202m) dan akhir sekali Gunung Maria (1,083m). Tapi setakat ni hanya 2 buah gunung yang dibenarkan untuk didaki iaitu Gunung Magdalena dan Gunung Lucia. Rasanya ramai orang yang aware terutama sekali warga/penduduk Tawau dengan kewujudan gunung-gunung ni, cuma belum ada kesempatan untuk pergi mendakinya lagi.


Kalau ikutkan sepatutnya ada dalam 11-12 orang yang ikut trip mendaki ni 
tapi disebabkan kekangan masing-masing yang tidak dapat dielakkan, 
maka tinggallah kami bertujuh untuk 
meneruskan trip mendaki ke Gunung Lucia ni. 

Jojoy | Fahmie | Sofy | Nasmi | Addy | Arafah | Loyd


Okay, jarak antara Taman Bukit Tawau (starting point) ke puncak Gunung Lucia sejauh 13.25km dan jarak antara Taman Bukit Tawau (starting point) ke hostel pula sejauh 10.55km. Kami bertolak dari Taman Bukit Tawau sekitar pukul 7.30 am dan kami sampai di hostel pada sekitar pukul 12.30 pm. Lebih kurang 6 jam jugalah kami berjalan/hiking untuk tiba di hostel. Dalam sekitar 2 jam kami hiking, tiba-tiba hujan lebat. Mahu tak mau, terpaksa juga kami redah. Time tu aku memang tak bawa raincoat, so terpaksalah berbasah kuyup sepanjang perjalanan tu. Tapi part tu sebenarnya yang best, itu belum tambah dengan serangan pacat lagi. Hahahaha. 

Muka berlakon gembira sebab hostel sudah dekat. Hahahahaha.


Pacat yang menjadi peneman setia sepanjang perjalanan. 
Yang tangan ni baru seekor,di bawah kaki tu lagi berlambak. Hahahaha.
Memang habis kena serangan pacat.


Kami bermalam satu malam di hostel yang disediakan sebelum meneruskan perjalanan ke puncak Gunung Lucia pada keesokan paginya. Jarak antara hostel dengan puncak Gunung Lucia sekitar 2.7km lah begitu. Sampai ja dekat hostel, kami bersihkan diri dan hidupkan api untuk masak air. Segala peralatan memasak pun ada disediakan, so no need juga membawa  peralatan memasak. Cuma elektrik memang tidak ada, so jangan  lupa untuk bawa headlamp/torchlight. Time tu kami semua sudah kelaparan tapi still boleh kawal lagi. Lepas makan dan bersihkan diri, kami bercerita-cerita sekejap dan memandangkan petang tu tiada apa-apa aktiviti yang boleh dibuat, kami semua masuk tidur dan berehat. Lebih kurang pukul 5.30 pm, kami bangun dan hidupkan api untuk masak air. Malam tu kami makan Maggi sebab itu ja makanan yang kami bawa. Lagipun, cepat masak dan seang dibawa. Then, kami bercerita-cerita sambil makan dan lebih kurang pukul 9 lebih, kami masuk bilik dan sambung bercerita dalam bilik pula. Lebih kurang pukul 11 lebih begitu, kami semua bersiap untuk tidur.

Pemandangan luar hostel pada sebelah kiri.


Pemandangan luar hostel pada sebelah kanan.


1 bilik/dorm ada 6 buah katil disediakan dan boleh memuatkan  6 orang 
dalam satu dorm tu. Tilam, bantal dan selimut pun ada disediakan.  
So, no need untuk bawa sleeping bag ataupun khemah 
kalau bermalam di hostel ni. 


Lebih kurang pukul 5.30/6.00 am begitu, kami semua bangun dan bersiap untuk meneruskan perjalanan ke puncak Gunung Lucia. Malam tu aku, Loyd dan Fahmi memang tak selesa betul tidur, tahulah kan bermalam dalam hutan. Macam-macam ja dengar bunyi tapi itulah abaikan ja sebab kita bukan kacau "dorang" pun kan. Lagipun hostel tu sekali sekala ja baru ada orang pergi menginap kalau pergi mendaki di Gunung Magdalena dan Gunung Lucia. Lebih kurang 1 jam 30 minit lah begitu kami hiking (2.7km), alhamdulillah akhirnya kami sampai juga di puncak Gunung Lucia (1,202m). Alhamdulillah, kami berjaya juga sampai ke puncak Gunung Lucia walaupun ramai yang sudah berjaya/banyak kali pergi mendaki di gunung ni.

Wuhuuuuuuu ! 
Akhirnya sampai juga di puncak Gunung Lucia setelah 
mendaki sejauh 2.7km dari hostel.


Muka-muka excited sebab berjaya sampai ke puncak Gunung Lucia ni.


Bersama dengan mountain guide yang awesome. 
Lupa nak tanya nama guider kami ni. Sorry guider sebab lupa tanya nama tapi 
apa pun, guider kami memang terbaik dan sentiasa 
senyum tengok gelagat kami.


Lebih kurang 30 minit kami di puncak Gunung Lucia dan sudah bergambar keluarga. Then, kami turun semula ke hostel dan bersiap pula untuk turun balik ke Taman Bukit Tawau (starting point). Masa turun tu, aku, Loyd dan Arafah antara yang sampai dulu. Lebih kurang 4 jam kami ambil masa untuk turun balik. Then, diikuti dengan dorang yang lain. Part yang paling aku tak boleh lupakan sepanjang perjalanan sehinggalah sampai hostel, then sambung lagi masa perjalanan turun, macam tidak pandai habis craving mahu makan McD lah, makan Nasi Briyani lah, macam-macam mahu dimakan masa tu. Hahahaha. Part diserang dengan geng pacat pun tidak boleh dilupakan, di mana-mana jumpa pacat. So, rasanya itu ja yang aku boleh ceritakan. 

By the way, trip ni diuruskan oleh kawan kepada kawan aku tapi dia tidak dapat ikut trip ni. Thank you so much Mira sebab uruskan trip ni. Jangan sedih sebab tak dapat pergi. Insha-Allah, next time kau dapat juga pergi, okay. Thank you juga dengan 6 orang member ni sebab ajak sama-sama join trip ni. Daripada tak pernah berjumpa/berkenalan, jadi kenalan sudah. Hope to see these faces again on the next trip. Last, thank you kepada mountain guide kita sebab sudi jadi guider kita sampai ke puncak Gunung Lucia. Oh, hampir lupa, kalau sesiapa yang mahu pergi mendaki ke Gunung Magdalena dan Gunung Lucia ni, you guys can go directly to the Taman Bukit Tawau HQ for more information. Okay, that's all. Adios.