Friday, June 30, 2017

Pengambilan Pegawai Kadet Graduan 2018

Assalammualaikum guys :)

I have a good news to inform you guys 
(especially graduan universiti yang sudah habis belajar) 
dan berhasrat untuk memasuki dunia ketenteraan. 
Just want to let you know that:

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
PERMOHONAN UNTUK PEGAWAI KADET GRADUAN SIRI 1/2018 TELAH PUN DIBUKA 
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Angkatan Tentera Malaysia mempelawakan warganegara Malaysia yang berkelayakan dalam Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) untuk berkhidmat sebagai pegawai dalam perkhidmatan Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TUDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Calon yang berjaya dan terpilih dalam temuduga yang dijalankan akan dilantik sebagai Pegawai Kadet Graduan untuk menjalani latihan di Akademi Tentera Darat (ATD), Kapal DiRaja Sultan Idris (KDSI I) dan Kolej Tentera Udara (KTU). Sila baca syarat-syarat sebelum memohon ya. Pengambilan adalah mewakili tiga skuad negara iaitu: 

  • Perkhidmatan Tentera Darat Malaysia (TDM) 
  • Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) 
  • Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM)

Apakah itu Skim Pegawai Kadet Graduan ?

Skim Pegawai Graduan merupakan kaedah pengambilan pegawai bagi ketiga-tiga cabang perkhidmatan ATM iaitu Darat, Laut dan Udara dalam kalangan Graduan Ijazah Sarjana Muda dari mana-mana universiti tempatan dalam dan luar negara. 

Pengambilan calon lepasan ijazah sebagai Pegawai Kadet Graduan 2018



Untuk pengetahuan semua, perjawatan Pegawai Bertauliah di dalam perkhidmatan ATM pada mulanya hanya diisi oleh Pegawai Kadet dari Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM). But the thing is, kebanyakan bidang pengajian yang diperlukan merupakan antara bidang yang tidak ditawarkan di UPNM  dan bagi sesiapa yang berminat untuk menjadi seorang pegawai di dalam perkhidmatan ATM, ATM telah menyediakan saluran alternatif iaitu melalui Skim Pegawai Kadet Graduan ni. So, kepada graduan yang ingin memohon Pegawai Kadet Graduan ni, sila mendaftar secara online di Log Masuk: Jom Masuk Tentera sebelum 20 Oktober 2017. Okay. Jangan lupa juga untuk membuat Semakan Keputusan Permohonan boleh dibuat secara online di Semak Status Permohonan: JOM MASUK TENTERA. Selamat memohon dan good luck.

Sebarang pertanyaan berkenaan pengambilan, sila hubungi nombor berikut:  

Pengambilan Pegawai Kadet Graduan 
Isnin - Jumaat (9.00am - 5.00pm)
(03) 2059 8400 ext 4524/2387/4526

Sunday, February 26, 2017

Artis Baharu MeleTOP Era 2017: Alvin Chong

Assalammualaikum guys :)

Just want to share with you guys about this.

Anugerah MeleTOP Era 2017 semakin dekat. 
So guys, jom kita ramai-ramai mengundi super talented and handsome young man @alvinchong123 a.k.a Kapten Johan bagi kategori Artis Baharu MeleTOP Era 2017. Start from 21 February until 19 March 2017. Don't forget to vote him, just click the link on his bio (Alvin Chong).




Alvin Chong's Profile
  • Full name: Alvin Chean Wah Chong
  • Commercial name: Alvin Chong
  • Date of Birth: 23 January 1991
  • Age: 26 years old
  • Religion: Christian
  • Race: Chinese
  • Nationality: Malaysian
  • Family: 1st child out of 3 siblings
  • Profession: Singer, Actor, Model and Businessman
  • Drama/Filem: Dia Semanis Honey, Suri Hati Mr. Pilot, Once Upon A Time, 3 Brothers
  • Company: E Studios Management

Alhamdulillah, dapat berjumpa dengan super talented dan handsome young man, Alvin Chong di Pavilion, Bukit Bintang pada 22 February yang lalu. Tak sangka pula dapat jumpa Kapten Johan face to face. Dia memang ada full package to be a celebrity. Hope to see you soon, Alvin. :)


Cara untuk mengundi beliau senang je. 
Ways to vote:

Voting start from 21 February unil 19 March 2017. So, what are you waiting for ? 
Click and open this link Artis Baharu MeleTOP Era 2017 to vote for Alvin Chong. 
Okay. I've already voted for him, now it's your turn.  
Angkat tangan meletop angkat tangan. :)

Saturday, February 11, 2017

Pegawai Kadet Graduan TUDM 2017

Assalammualaikum guys :)

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah, rezeki pilihan kerja yang ke-2 Allah bagi untukku. Setelah mengikuti pemilihan awal yang bertempat di Kem Lok Kawi selama 3 hari 2 malam pada November tahun lepas, yang mana dalam pemilihan kena suruh "batuk", kena merempuh halangan, kena berlari 3.2km bawah 18 minit dan macam-macam lagi, akhirnya berjaya juga mendapat tempat dalam TUDM. Daripada 35 orang calon Sabah yang dipanggil untuk temuduga, hanya 19 orang calon Sabah (10 lelaki & 9 wanita) sahaja yang berjaya ke peringkat seterusnya dan bertahan selama 3 hari 2 malam sehingga ke temuduga awal lembaga. Setelah menunggu selama hampir 3 bulan, hari yang dinanti-nantikan pun tiba. Daripada 19 orang calon Sabah, hanya 9 orang calon Sabah (7 lelaki & 2 wanita) sahaja yang berjaya mendapatkan tempat dalam ATM. Daripada 9 orang calon Sabah yang berjaya, hanya 2 orang calon Sabah (lelaki) yang mendapat TUDM dan selebihnya dapat TDM. Bagi TLDM pula, tiada calon dari Sabah yang berjaya memasukinya. Apa pun, tahniah buat semua calon yang berjaya dan bagi calon tidak brjaya, jangan putus asa, kamu try lagi ya. Kami tunggu kedatangan kamu di ATM. Okay.


Walaupun sebenarnya aku sekarang ni masih dua hati memilih antara Trainee CSDE di Affin Bank atau Pegawai Kadet Graduan (TUDM). Tapi aku harus juga membuat keputusan dan demi masa depan, aku memilih meneruskan perjuangan sebagai Pegawai Kadet Graduan (TUDM). Bukan bermaksud di Affin Bank tidak mempunyai masa depan, aku cuma mahu meneruskan cita-citaku untuk menjadi seorang Pegawai Perhubungan Awam untuk TUDM. Lagipun niatku untuk bekerja di Tawau sudah pun terlaksana walaupun hanya untuk 2 bulan.

Kepada Affin Bank HQ dan semua staff Affin Bank Tawau, terima kasih atas peluang yang diberikan dan tunjuk ajar sepanjang aku berada di bank. Daripada seorang budak Masscomm yang langsung tidak tahu apa-apa pasal dunia banking, kini aku sudah tahu dan rasa menjadi banker walaupun sebenarnya masih banyak  yang perlu aku belajar. Kepada sahabat-sahabat Trainee CSDE yang lain, aku gembira dapat berjumpa dan berkenalan dengan kamu semua dari pelbagai negeri. Teruskan perjuangan di Affin Bank, okay.  Lepas ni bertukar profession sudah, dari Trainee CSDE di Affin Bank, kini masuk TUDM pula sebagai Pegawai Kadet Graduan. Bah Addy, selamat menjalani latihan 9 bulan. Biarlah kepala botak dan berkulit gelap lepas ni. Harap status ini memberi motivasi kepada sahabat-sahabat dan juga junior-junior semua.

Jumlah keseluruhan Pegawai Kadet Graduan (TUDM) ambilan tahun 2017 ni adalah seramai 50 orang calon (40 orang lelaki, 10 orang perempuan) bagi seluruh Malaysia. Bagi calon TLDM, seramai 47 orang calon yang berjaya dan untuk TDM pula, seramai 130 orang calon yang berjaya. 

Wednesday, February 1, 2017

Tentang Rasa - Addy Azizul Jeffry

Assalammualaikum guys :)

Hello and welcome February, goodbye and so long January. Cepatnya masa berlalu kan, pejam celik masuk sudah bulan February. Alhamdulillah, kesempatan kali ni dapat juga update blog dan part yang paling best ialah manuskrip pertama "Tentang Rasa" ni siap juga akhirnya. Sekarang ni aku cuma perlukan proof reader untuk membaca isi kandungan dalam manuskrip ni. Lagipun manuskrip ni banyak yang perlu diperbaiki lagi, dari segi susunan ayat, susunan tajuk-tajuk kecil dan macam-macam lagilah. By the way, ini merupakan karya pertama aku, so aku mahu buat sehabis baik dan sebagus mungkin supaya orang (pembaca) tidak bosan membaca "Tentang Rasa" ni. Ni antara kata-kata yang ada dalam "Tentang Rasa" ni, aku share sedikitlah kata-kata yang aku sudah post di Facebook. 

"Bila kau tahu yang kau bukan siapa-siapa dalam hidupnya. 
Kau kecewa, kau marah, kau sedih, kau sakit hati tapi 
akhirnya kau sedar yang dia pun bukan siapa-siapa dalam hidupmu. 
Itu tandanya kau sudah move on."

"Salahkah aku menjadikan kau orang penting dalam hidupku ? 
Mungkin kau rasa ianya hanya membebani diriku walaupun 
sebenarnya ia tidak, kerna aku sudah membuka ruang hatiku hanya untukmu. 
Aku sanggup menerima apa bakal terjadi hanya keranamu. 
Cuma persoalannya, apakah kau ingin menjadi orang penting itu ? 
Sebab sebenarnya kau tidak peduli pun itu 
sama ada ia membebaniku atau tidak, 
cuma kau risau ia akan membebanimu."


Okay, rasanya cukuplah aku share beberapa kata-kata daripada manuskrip pertama "Tentang Rasa" ni. Kalau sesiapa yang sudi/sukarela mahu menjadi proofreader, bolehlah contact aku atau just hantar email dan bagitau yang kamu mahu menjadi proofreader. Rasa macam penulis yang lama sudah berkarya, over pun ada, berlagak pun ada padahal belum tentu bagus karya yang aku hasilkan ni. Hahahaha. Okaylah, selamat menyambut bulan February di tahun yang baru dan jumpa di entry yang baru nanti. Adios. 

Wednesday, January 4, 2017

Goodbye 2016, Welcome 2017 !

Assalammualaikum guys :)

Sorry baru berkesempatan untuk update blog di tahun baru ni.
Masih belum terlambat lagi kan untuk aku mengucapkan

Happy New Year 2017

Thank you so much 2016 for the memories.





Happy New Year 2017 and remember that life is like a book. 
Some chapters are sad, some are happy, and some are exciting. 
But if you never turn the page, you will never know what the next chapter.
May this new year bring many opportunities your way, to explore every joy of life.