Friday, February 28, 2014

Bachelor of Mass Communications (Hons) (Public Relations) in UiTM Shah Alam, Selangor

Assalamualaikum guys :)

Siapa yang pernah dengar kos Ijazah Sarjana Muda Komunikasi Massa dengan kepujian (Perhubungan Awam) ? Aku rasa ramai yang pernah dengar mengenai kos nie kan tapi banyak yang tidak tahu apa kursus nie sebenarnya. Maybe ada yang fikir sebagai sales promoter, bercakap-cakap dengan orang. Even aku sendiri pun fikir begitu time dapat kos ni. Yang aku tahu, connect to people, memang betullah connect to people, but in what way ? Let me tell and share with you what I know about this course. Actually kursus ni sangat-sangat diperlukan dalam negara kita. Pegawai Perhubungan Awam nie boleh bekerja dengan ahli politik, government atau private sector. You can choose either want to become Government Public Relations or Political Public Relations. But if you want to work with private sectors, it's up to you. So, every company memerlukan seorang atau maybe more than seorang Public Relations Officer atau dikenali sebagai Pegawai Perhubungan Awam untuk menjaga nama baik dan reputasi syarikat tersebut. That means Pegawai Perhubungan Awam atau lebih dikenali sebagai PRO, akronim kepada Public Relations Officer yang boleh keluarkan statement mengenai syarikat tue dan menjaga hubungan especially towards the public. 

Antara tugas-tugas PRO di Kementerian/Jabatan/Agensi yang ditugaskan ialah:
  • Merancang dan menguruskan perhubungan media dan publisiti serta memupuk hubungan baik dengan media tempatan
  • Mengurus dan membuat perancangan acara kepada jabatan/agensi
  • merancang dan mengurus media sosial jabatan/agensi
  • Menguruskan bahan penerbitan korporat jabatan/agensi
  • Merancang dan mengurus pameran/lawatan di dalam dan luar negara
  • Mengurus sebarang maklumat balas dan aduan yang diterima oleh jabatan/agensi
  • Memantau dan menilai isu-isu semasa dari akhbar yang dilanggan
  • Menguruskan sewaan tempat oleh organisasi/orang perseorangan di jabatan/agensi
  • Menjalankan tugas-tugas yang diarahkan dari masa ke semasa
So, kepada sesiapa yang interesting untuk menjadi Pegawai Perhubungan Awam, kamu boleh melanjutkan pelajaran dalam kos Komunikasi atau Mass Communication. Kalau tidak silap aku, ada beberapa universiti tempatan (IPTA) yang menawarkan bidang Komunikasi Massa (Masscomm). Antaranya ialah:

Universiti Sains Malaysia (USM),Georgetown, Pulau Pinang.
Universiti Teknologi MARA (UiTM), Shah Alam, Selangor
Universiti Malaysia Sabah (UMS), Kota Kinabalu, Sabah
Universiti Utara Malaysia (UUM), Sintok, Kedah
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi, Selangor
Universiti Islama Antarabangsa Malaysia (UIAM), Gombak, Selangor
Universiti Malaya (UM), Kuala Lumpur
Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Sarawak
Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang, Selangor

Aku pun ambil kos ni dan major dalam Public Relations di UiTM Shah Alam. Sekarang nie dalam semester 3 dan bakal masuk ke semester 4 bila cuti semester untuk semester niehabis. Alhamdulillah tak sangka juga masuk 2 tahun sudah aku di UiTM Shah Alam. Insya-Allah akan graduate pada tahun 2015. Semoga dipermudahkan :). Gambar di bawah pula ialah syarat-syarat khas program bagi Masscomm UiTM. So, kepada sesiapa yang mahu berminat dalam bidang nie boleh tengok syarat-syarat khasnya. By the way, UiTM pun ada tawarkan kos Masscomm nie dalam diploma. Kalau mahu masuk dalam diploma Masscomm bagi pelajar SPM, UiTM Alor Gajah (Lendu), Melaka merupakan satu-satunya UiTM cawangan yang menawarkan kos Masscomm nie. Kalau habis sudah belajar di peringkat diploma, boleh sambung dalam degree mengikut bidang yang kamu suka dan terus berada di semester 3.




Okey, kos Masscomm a.k.a Mass Communication nie sebenarnya ada ujian bertulis dan temu duga yang dikendalikan oleh Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media. Cara pemilihan pun sudah berbeza sekarang, dulu kami boleh pilih kos mana yang kami nak masuk. Tapi sekarang nie dah berbeza, pihak fakulti akan tawarkan mana 1 kos yang sesuai dengan kebolehan dan bakat yang anda ada. Untuk UiTM Shah Alam, kos Masscomm ada tawarkan 8 sequences which are:
  1. Perhubungan Awam (Public Relations)
  2. Kewartawanan (Journalism)
  3. Penyiaran (Broadcasting)
  4. Periklanan (Advertising)
  5. Penerbitan (Publishing)
  6. Komunikasi Intruksional dan Latihan (Intructional Communication & Training)
  7. Komunikasi Antarapersonal (Interpersonal)
  8. Pengurusan Komunikasi dan Polisi (Management & Policy)
Kepada sesiapa yang mahu ambil kos Masscomm nie dalam Perhubungan Awam @ Public Relations, di bawah merupakan study plan yang dikeluarkan oleh Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media (UiTM). Kalau mahu tahu tentang other sequence punya study plan, boleh lah terus ke link ni Faculty of Communication & Media Studies untuk maklumat yang selanjutnya. For your information, study plan nie akan bertukar mengikut kesesuaian pelajar. Bergantung kepada fakulti untuk tukar study plan bagi memudahkan pelajar.

SEMESTER 1
CO-CURRICULUM I
ISLAMIC AND ASIAN CIVILIZATION
PSYCHOLOGY
INTRODUCTION TO COMMUNICATION AND MEDIA STUDIES
NEWS WRITING AND REPORTING
PHOTO COMMUNICATION
PRINCIPLES OF PUBLIC RELATIONS
ONE ELECTIVE COURSE
SEMESTER 2
CO-CURRICULUM II
PRINCIPLES OF TRANSLATION
MARKETING COMMUNICATION
EFFECTIVE SPEAKING
SOCIOLOGY
GRAPHIC AND CREATIVE DESIGN
ONE ELECTIVE COURSE
SEMESTER 3
THIRD LANGUAGE I
CO-CURRICULUM III
BUSINESS AND PROFESSIONAL COMMUNICATION
ETHNIC RELATIONS
COMMUNICATION THEORY
COMMUNICATION AND RESEARCH METHODS
WRITING FOR PUBLIC RELATIONS
PUBLIC RELATIONS IN GOVERNMENT AND POLITICS
SEMESTER 4
THIRD LANGUAGE II
MEDIA LAW, REGULATION AND ETHICS
CORPORATE PUBLIC RELATIONS
FINANCIAL PUBLIC RELATIONS
PUBLICITY AND EVENT MANAGEMENT
SEMESTER 5
THIRD LANGUAGE III
SCIENTIFIC TECHNIQUES IN COMMUNICATION RESEARCH
MASS MEDIA AND SOCIETY
POLITICAL COMMUNICATION
PUBLIC RELATIONS CAMPAIGN AND ISSUES
PUBLIC RELATIONS COUNSELLING PROJECT
INTERNATIONAL PUBLIC RELATIONS
SEMESTER 6
ACADEMIC WRITING
PRACTICAL TRAINING
So, kepada sesiapa yang mempunyai kemusykilan atau nak tambah boleh bagi cadangan di ruang komen bawah nie. Aku share apa yang aku tahu dan kalau ada silap atau kurang mengenai kos nie, minta maaf. Selamat berkongsi maklumat.

233 comments :

  1. kawe suko blog demo.. Mat16

    ReplyDelete
  2. kalau kena reject sebab masa interview tu kan..sebab apa eh? hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tue x tau pulak kenapa. kalau pasal kena reject interview, saya x dapat jawab. maaf.

      Delete
  3. boleh cite siket ape yg ditny masa interview tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya time interview tue, dia akan tanya pasal background kita dan isu semasa. Kalau boleh, prepare dan baca tips macam mana nak hadapi temuduga. untuk interview masscomm nie, interviewer akan tanya dalam bahasa inggeris. Just be confident and you know what are you're talking about. okey :).

      Delete
  4. Salam..sy nak tanya..sy study di uitm..sy baru habis diploma office management..then utk degree sy nk tukar ke masscom.so kira sy apply under penerapan uitm utk degree..so if let say sy amik masscom, sy kena mula dari part 1 balik kn? Then bila part 3 baru akan dipecahkan course kpd PR, advertising and etc eh? Mohon penerangan kalau awk tahu hehee thank you

    ReplyDelete
  5. Salam..sy dr student uitm..baru habis diploma office management..sy nk continue degree in masscomm..kira sy apply under penerapan uitm..jadi if sy dpt masscomm..sy kena start dr part 1 lah kan? Then dr part 3 baru dia akan bagi masscomm in PR, advertising and etc..harap awk dpt jelaskan if awk tahu..thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, minta maaf sebab lambat reply mesej awak nie. Yes, kalau daripada diploma lain then tukar ke kos lain, memang akan jadi pelajar semester 1. Untuk soalan le-2, Yes. Sebab dulu sistem lain dam sekarang nie sistem akan diupgrade terus bagi memudahkan pelajar mengikuti kursus yang sesuai dengan pelajar tersebut.

      Delete
  6. Kalau Bukan Bumi nak apply jugak bagaimana?
    TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu tak tahu pula. Tapi kalau Melayu, memang sahlah Bumiputera. Sabah dan Sarawak semua Bumiputera tapi mengikut bangsa-bangsa. Sebab risau nanti ada sesetengah bangsa di Sabah atau Sarawak masih tidak diiktiraf sebagai Bumiputera lagi. Tapi itu x sure. Saya akan check semula pasal itu. Lagi 1, UiTM untuk pelajar Bumiputera sahaja. Cina dan India tiada dalam UiTM :).

      Delete
  7. Salam.
    Selain dr UITM, ada university lain tak mempunyai course ini?
    Tolong....pls!
    TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada, cuba baca balik di post saya. Saya ada listkan senarai IPTA yang tawarkan kos nie :).

      Delete
  8. tq for sharing. sy akn attend iv dalam masa 2 hari lg. tp sy pening lagi psl masscom ni. sebenar benar nya sy nk ambil law, tp xlepas, boleh tak sy ambik diploma masscom(public relation) ni then nnti smbung law? ke macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okey, kalau nak ambil law, sebaiknya masuk Pra-U (STPM), then boleh terus masuk Degree in Law. Tapi pointer kena strong, at least 3.5 and above and MUET at least Band 4. Kalau ambil diploma Masscomm, then jump to Law. Setahu saya, tak pernah ada orang buat begitu sebab selalunya student Law kebanyakkannya dari Asasi Law dan juga STPM. By the way, good luck for your interview. And lagi 1, diploma masscomm belum ada khusus bidang, ianya secara general. Bila masuk degree, baru fakulti akan choose which one is suitable with you.

      Delete
  9. oh ye ke . ok tq abg addy :) . do pray 4 me tomorrow is the day .

    ReplyDelete
  10. salam bakal senior. erk. mintak mintak dapat la :3 doakan please.
    okay so soalan saya ni, kalau kita g iv utk degree in masscomm, mcmana kita nak tahu kos apa yg dia akan tawarkan pd kita?
    adakah pd masa tu jugak dia bgtau kos apa yg kita dapat or kena tunggu time intake nnt?
    saya sendiri taksure sama ada nak go for public relations ataupun interpersonal tu :(
    public relations ni more to apa eh? means, job opportunities dia focused kpd apa?
    iv on 24th May! wish me luck!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Okey. Kos yang akan ditawarkan kepada kamu akan diberitahu masa kamu dapat tawaran masuk ke universiti. Tapi itu saya tak berapa pasti sangat, nanti saya akan tanya dengan lecturer berkenaan dengan soalan tue. For public relations, peluang pekerjaan ada dalam sektor swasta dan juga kerajaan, kalau dapat perhubungan awam, kamu boleh kerja sebagai pegawai penerangan, pegawai perhubungan awam dan juga yg seangkatan dengan itu. By the way, good luck for your interview, okey :).

      Delete
    2. Hehe thank you for that precious info :)

      Delete
  11. Ok saya nk tanya ni. Saya lepasan stpm. So klau saya dpat course masscom ni saya terus ke degree atau kena masuk diploma balik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau daripada lepasan STPM, akan terus masuk ke degree. Kalau diploma, hanya untuk lepasan SPM.

      Delete
    2. ohh ok. tq. hmmm dokumen2 apa ya yg kena bawa selain daripda salinn kad pngenlan, salinn sijil stp, salinan surat beranak ni? sijil2 time sekolah dulu tu kena buat salinan semua juga ke or just bring the original ??

      Delete
    3. bawa je semua dokumen2 penting dan ikut susunan :). Okey.

      Delete
    4. ruginya tak call asrul terus time tu klau tak boleh tanya addy teruskan takpyh susah2 nk tnya dekat blog ni. ok hmmm esei tu dalam 100 atau 200 atau unlimited words?? ada mrkah ke utk esei tu?? klau lebih words tolak mrkah tak?


      *nervous ni nk pi interview even dah ada pngalman interview & public speaking in class dulu*

      Delete
    5. okey thanks addy. yg esei tu kan ada markah ke? berapa words ya kena tulis? :)

      Delete
    6. yg esei tue interviwer yg akan nilai dan bagi markah tapi kita sendiri tak tahu berapa markah yg kita akan dapat :). so, juts do your best and give a shoot.

      Delete
  12. Salam Addy Azizul Jeffry, saya nak tanya pasal interview. Saya akan di interview pada 24 ni, saya tak tahu di mana fakulti mass comm yang berada di Uitm shah alam tu, boleh terangkan macam mana nak cari? Soalan kedua, rambut mesti kena pendek ke time interview? boleh tak kalau panjang tapi sikat kemas supaya tak nampak panjang sangat, lepas tak? Soalan ketiga, apa yang Encik Addy tahu about mass comm broadcasting ye? Susah tak mass comm ni? Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Okey, saya akan jawab semua soalan tue. Insya-Allah. Untuk soalan pertama, fakulti masscomm tak jauh sebenarnya dari pintu utama uitm, kalau dah sampai pintu gerbang uitm (pintu pertama), belok kanan dan terus drive naik ke bukit. Fakulti yang akan dilalu dahulu ialah Fakulti Sains Komputer dan Matematik. Seterusnya akan jumpa Fakulti Pergigian, akan nampak bus stop di situ. Fakulti Masscomm (Komunikasi dan Pengajian Media) berdepan dengan Fakulti Pergigian, cuma Fakulti Masscomm kena naik bukit lagi, I means kena jalan kaki naik, kereta lecturer sahaja yang boleh naik ke atas. Tengok signboard sepanjang jalan tue. Untuk soalan kedua, rambut tak kisah panjang atau pendek, yang penting kemas dan nampak elok. Soalan ketiga, kalau Broadcasting @ Penyiaran nie lebih kepada kerja belakang tabir. Buat liputan dan course nie pun ramai yang ambil. Selalunya akan pergi ke stesen2 tv di Malaysia untuk interview dengan wartawan atau tgk mcm mana liputan dilakukan. Masscomm UiTM sendiri pun ada studio TV dan siaran radio sendiri :). Harap saya dapat menjawab semua pertanyaan anda :)

      Delete
    2. Terima kasih kerana jawab semua soalan-soalan tu.

      Delete
  13. salam addy,
    hi my name is danial.
    i've been called up for an interview on the 24th of may this coming saturday for bachelor of mass communication.
    i'm from the foundation of science program at palam.
    how should i prepare for it?when you say current issues,what should i read about?
    and what kind of ujian bertulis i should be expecting?
    to be frank,i'm a bit nervous.and i'll need help to prepare myself for the interview.saw your blog post and it was very helpful.
    thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, hi Danial. Okey, for current issues that happen in our country, for example MH370, GST, SYABAS and issues that related to the media and peoples always talk about it. For the writing test, the question is actually asking you what you know about masscomm, how you know about masscomm, what kind of source that you use to get information. Yes, of course you'll be nervous. I'm also nervous when I got the interview but don't worry about that. Just be confident what you say and be yourself, don't get too over react or over confident, just go with the flow :). I hope I'm answering all you questions. By the way, thanks for the feedback :)

      Delete
    2. thank you very much.you have been a huge help :)

      Delete
  14. kenapa I ta dpt na bukak link yg u share tu ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eyakah ? owh, mungkin sekarang lama web tue under construction :)

      Delete
  15. Assalamualaikum Bro Addy,

    May i ask something . Well, I'm Ned and previously a TESL student from UITM Lendu .
    I read about the study plan of this course yeah . And it's stated there MassComm has third language subject aite ?
    So, may I know what languages are there ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Hai Ned. Okey, for the 3rd language that faculty masscomm provided for the student are Mandarin, Arabian, German, French and Japan. Okey :).

      Delete
  16. can u suggest to me what kind of current issues that should I study for my interview this Saturday?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okey, I think you should read and know about MH370, GST, Takrifan Elektrik dinaikkan, Masalah air yg berlaku di Selangor.

      Delete
    2. ouh k thanks, em anw u pernah gi interview mass com for degree kn? so boleh ta u share soalan masa u iv dulu and brape lama masa yg dia bg utk writing test tu?

      Delete
    3. Yes, I'm taking masscomm. Kalau tak dapat interview tue, memang tak dapatlah masscomm. For the writing test, the question is actually asking you what you know about masscomm, how you know about masscomm, what kind of source that you use to get information. Rasanya tak lama, lupa dah berapa lama dia bg masa. Itu jelah. Jangan risau. Okey.

      Delete
  17. Assalamualaikum Bro,

    It's me again . Oh well, one last question from me in shaa Allah.
    You're taking PR aite for this course ? I heard some comments from my seniors said that this major is tougher than the others . Is it true ?
    I've read yours up there but if you don't mind, would you share some more specific details about this major because I'm planning to take it too.
    BTW, thanks for your nice reply and you write so well for this blog . Well Done ! Keep it up.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Hai Ned. Yes, I'm taking PR. Yes, PR is really tough than other courses. But it doesn't mean other courses are easy as well, every course have their challenges. For me, every course are tough in their own way. Okey, Public Relations functions are educate, influence and aware the public about their statement. In the semester 1 & 2, you just learn about the foundation, history of Masscomm. In semester 3 and above, you will learn the specific about the course that your take. For example, PR. In semester 3 , you will learn about GPPR. Government & Politics in Public Relations. Many of us say it was the tough subject but if you do your work, insya-Allah you will get A. In this subject, you will have to interview the PRO or Politician because it related to the the politics and goverment. But don't worry, you will learn about it later and just go with the flow. I'm also former STPM student and doesn't have any senior to ask for and that's why I share my experienced to my blog and hope people that taking masscomm will know about what course they will take. I cannot tell more specific because I'm learning how to become a good PRO/ PR Practitioner. I hope you will do the best and I know you can do it. :).

      Delete
    2. Assalamualaikum Bro .

      Thanks so much yeah ! All the best in your future.
      You really help us in our coming interview ! Syukran~

      Delete
  18. if english setakat lulus jer? still boleh buat rayuan tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tue tak pasti pulak. Maafkan saya, itu semua urusan KPT :).

      Delete
  19. Hai bang. Boleh story sikit tak pasal element of broadcasting ? I've googled it already but didn't find anything. Most of it bahasa indon lol haha.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Addy, Informasi yang jelas sangat. terima kasih

    ReplyDelete
  21. salam.. hye..
    ermm seriously kena fully english...?? aduhh!!seriously memang down glerr ble dapat twu... esei n interview... boleh jawab melayu tak?
    btw, da usyarr banyak blog,, kebanyakan dorang amik peringkat dip.. ermm, soalan for esei n iv yang dorang bgtwu tuh sama x dengan dgree??
    n andai kata gagal , bcuz yang niyh under uitm, agak2 dapat x course lain dalam uitm jugak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Hai Hanny. Yes, the interview session is fully in English, same goes to writing test. No, you can't answer in Malay. You need to know that UiTM using fully English in our study plan. Don't worry about it, English can be learn. Okey. Kalau gagal interview, tak semestinya akan gagal untuk masuk/dapat kos lain dalam UiTM. Insya-Allah boleh dapat tapi tue not sure sebab tue bidang tugas KPT.

      Delete
  22. Assalamualaikum.. Tmpg tanya..
    1. dokumen2 lain yg brkaitan tu mksdnya apa???
    2. sijil yg kne bawa mse iv start from sklh rndh ke sklh mngh 1-3 ke 3-5??
    3. iv kne pakai kasut hitam kn?
    4. sijil spm mksdnye sijil koko/ sijil result?
    5. sijil koko kne buat salinan n dishkn ke?
    lastly sorry bnyk tnya.. sy bdk bru nk blajar.. krjasama anda amt sy hargai. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam :).
      1. Dokumen2 yang lain maksudnya sijil-sijil penyertaan aktiviti masa di sekolah dulu atau mas diploma dulu.
      2. Bawa je semua dokumen tue, for safe. Susun ikut tahun. The latest one paling depan sekali. Pastikan semuanya original.
      3. Yes, pakai kasut hitam kulit atau PVC.
      4. Sijil SPM kena bawa yang original. Sijil koko and sijil result bawa je. Kalau boleh, original sebab slip result hanya boleh digunakan selama 3 tahun.
      5. Sijil koko kalau buat salinan mesti disahkan, mana2 dokumen sama. semuanya mesti disahkan oleh pegawai kerajaan atau ketua kampung.

      Hope saya dapat jawab semua soalan awak. Sorry lambat reply.

      Delete
  23. assalamualaikum..
    nak tanya yg disahkn tu mmg kne pengawai kerajaan kew? xblh swasta?

    ReplyDelete
  24. asalamualaikum, abang sy nak tumpang tanya ni. yg berkaitan lawatan obama ke malaysia tu bole jd current issue jgak tak? lawatan dy dlm bln lepas gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam, insya-Allah boleh tapi kena tahu apa yg dibincangkan masa PM Obama datang Malaysia.

      Delete
  25. salam..abang..saya iv mass com esok..wish me luck..x buat persediaan lagi..he2

    ReplyDelete
  26. Kos masscomm setiap tahun berapa bilangan pelajarnya..ble bagi info ka?bab ramai yg x hadir temuduga..ada kemungkinan ka dia pilih smu yg hadir tmuduga tu?

    ReplyDelete
  27. Berapa ramai pelajar bagi kos masscomm ne stiap tahun..tu hari inteview ramai yg x pegi..so ada chance ka maw dpt ne?hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. intake bergantung kapasiti yang boleh ditampung oleh fakulti, kalau tak pergi interview, memang x dapatlah masuk masscomm sebab ini salah satu syarat khasnya. Kalau tak pergi interview nie, memang tak dapatlah sebab anda sudah lepaskan tiket penting untuk masuk ke dalam bidang masscomm iaitu interview masscomm.

      Delete
  28. sarawak yang dapat temuduga 15 orang tapi yg hadir cume 4 org jer,.4 orng tu akan kompom d pilih taw x?dengar2x negeri yg lain pun mcm tu.,napa ek ramai yg x hadir?masscomm x best ka

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu tak pasti sebab yang buat pemilihan adalah pihak KPT. Maybe mereka yang tidak pergi intrview masscomm sebab dorang tak tahu yang kos nie ada interview. masscomm adalah kos yang best. depends on yourself. kalau dalam hati cakap masscomm x best, memang x bestlah tapi semua kos yang kita pilih adalah pilihan kita kan, so kos yang pilih mesti kita rasa best :).

      Delete
  29. salam.. bro addy sy nak tnye if kite amek masscomm bahagian broadcasting ada interview jugakke x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, sorry lambat reply comment awak. Eyaps, semuanya ada temuduga.

      Delete
  30. Assalamualaikum...saya Alif lepasan STPM..baru2 ni saya dpt tawarn drpd UPM course Communication. kenapa xde sesi temuduga eh?? btw UKM offered me the same course and they did calling me out 4 the interview..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, sorry lambat reply. Ikut universiti yang tawarkan kos tue. Kalau UiTM ada interview, UKM pun sama juga sebab salah satu syarat untuk masuk bidang masscomm.

      Delete
  31. bila semakan temuduga bole di buat?

    ReplyDelete
  32. Hello, first of all thank you so much for all the advice it's very helpful. I'd like to ask, im taking diploma now and was wondering what are the qualifications to further in pr for degree? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okey. I'm sorry, I don't know what are the qualifications if you want to further your study in Public Relations (Degree) because it's depends on lecturers and if I'm not mistaken, you can choose which major that you want to take.

      Delete
  33. Hai , i pn masscommer from uitm SA. For sure, u pn tk knl rsenye sbb u senior . i major in Journalism. Currently part2 . Msuk prt3 this sept. Actually. I would like to ask u something. It about 3rd language. I crk language ape yg ditwrkn so i found ur blog but tk snrai language yg dtwrkn. So do u mind if i mntk tlg brthu language ape jek yg ade? ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Syaza, sorry sebab ramai junior yang saya tak kenal. Okey,saya akan senaraikan third language yang ditawarkan dalam fakulti masscomm.
      1. Bahasa Arab
      2. Bahasa Mandarin
      3. Bahasa Perancis
      4. Bahasa Jepun
      Setakat itu jelah yang saya tahu sebab majoriti kawan-kawan (senior) mengambil antara 4 bahasa asing nie and saya tak pasti kalau ada lagi bahasa asing yang ditawarkan So, terpulang kepada awak nak pilih yang mana 1.

      Delete
  34. Hi saya berminat nak ambil course masscomm.Nak tanya,kalau ambil course masscomm dia nak result spm macam mana ya?sebab saya sangat sangat berminat dengan course ni.terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai. Assalamualaikum. Sorry lambat balas. Result SPM yang penting lulus semua. Kalau minta course nie, it's good for you.

      Delete
  35. Salam saya nak tnya. Saya skarang belajar dlm kos IT peringkat diploma. Kalau saya nak smbung degree ke kos masscom boleh tak ?

    Reply plss :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Sorry for late. Kalau nak sambung degree dari kos lain ke kos masscomm, boleh, tiada masalah. Cuma kamu akan start masuk semester 1. Okey.

      Delete
  36. salam saya nak tanya kalau utk continue ke degree ada lagi interview ke ? sebab utk diploma sudah ada interview right ?

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum bro,
    Saya student diploma Uitm Mass Communication.. Nak tanya ada interview tak untuk ke degree in Mass Communication?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Daripada diploma ke degree, rasanya takde interview. Okey.

      Delete
    2. Even lain course?

      Delete
  38. Salam bro. Boleh share sikit tak in detail future nt boleh jadi apa kalau ambil PR? Sy student tahun satu UIA, next sem naik tahun dua but belum declare specialize lg. Sebab tgk Intro PR code start dgn no 3 (level tahun 3) compare dgn intro specialize lain semua code 2 (level tahun 2). So, susah ke eh PR ni? Subject dia best tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam filzah. Thanks for leaving your comment in here. I will share what I know about PR. But we must understand what is PR. Public Relations nie digunakan untuk mengekalkan hubungan antara organisasi dengan public. PR officers use all forms of media and communication which to build, maintain and manage the reputation of their clients/company. From my opinion, Public Relations is quite difficult and all the PR's subject quite tough. But just keep learning about PR because I'm also newbie. I still learn about PR and what I can share about PR. I will share with you. Okey.

      Delete
  39. hi, i ambil diploma in english communication sebelum ni and kalau nak sambung degree in masscomm kira i kena start from sem 1 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Yes, you have to start back from first semester. Good luck for you :).

      Delete
  40. Hi nak tanya about masscom.. i'm from stpm and dpt interview for march 2015.. and nak tau masscom tak boleh choose sendiri dah kan i mean in general.. and then if dah dpt interview selalunya mmg akan dpt ke or depend jugak i mean percentage nak dpt tu tinggi ke tak.. please reply.. and btw masscom mmg course yg unik and best.. people je suka underestimate.. and all ur comments and feedback are positive

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualakum amir, thanks for leaving your comment in here. I will answer your question, chance untuk masuk ke masscomm tue depend on your interview. Sebab interview nie merupakan salah satu process untuk masuk masscomm. So bila tak pergi interview,chance untuk masuk masscomm tue sangat tipis unless kalau itu memang rezeki dapat masscomm walaupun tak pergi interview. Tapi dalam kes tue,mungkin tak pernah berlaku lagi. Percentage mungkin 50-50. Banyakkan berdoa dan good luck. Semoga dapat masuk masscomm. Amin.

      Delete
  41. Yuran MASSCOMM PR ni berapa yer? saya akan ditemuduga pada 20/12/2014 di UiTM Terengganu(Dungun).
    perhaps you want tell something to me before that day.

    I want to be PRO.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua yuran untuk student first semester is RM743.00. Then, bila naik semester 2, yuran jadi RM530.00 smpai habis belajar.

      Delete
  42. Replies
    1. Maybe interviewer dalam 2 orang. Tai itu tak pasti, sebab masa saya interview dulu,interviewer dia ada 2 orang.

      Delete
  43. Assalammualaikum bro.. sorry tanya banyak2 but this is important.. betul ke u have to bring some kind of ur previous work such as writing to have that kind of wow factor to impress to interviewer.. if u don't have anything to show them mmg susah nak dpt ke.. but i'm really passionate and love this course..and masa awak interview dulu ada bawak tak that kind of stuff ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Amir. It's okey. Masa saya interview dulu, saya hanya bawa fail saya yang mengandungi sijil2 je. But if you want to bring your previous work, just bring all of them and show to the interviewer. But for me, the most important things are your personality and attitude. B confident but not over confident and also bring a really good energy during the interview session but not in terms of overreact. Okey, just go with the flow. Keep calm and do your best.

      Delete
  44. Assalammualaikum. Boleh tak bro ceritakn sedikit mengenai sequence publishing (penerbitan) ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Insha-Allah saya akan cuba jawab soalan awak. Publishing nie belajar mengenai dunia percetakan. By the way, saya ada ambil subjek publishing nie masa semester 2. Basically, belajar jenis-jenis buku yang ada di pasaran sama ada menggunakan hardcover or softcover and kami ada buat interview bersama publisher2 buku tempatan. Tapi itu yang basic je, saya tak tahu pula mengenai sequence publishing nie secara mendalam. Insya-Allah nanti saya akan tnya kawan saya dari sequence publishing nie dan share dnga awak. Okey.

      Delete
    2. Ok. Thanks for the info ya.

      Delete
  45. tumpang tnya. i diploma pemasaran dlm fakulti perniagaan. nak sambung degree periklanan (pemasaran) dlm fakulti masscom. ad kaitan sikit la. then i tetap kene stat dari sem 1 ker sbb fakulti lain??
    biasenyer tempoh pngajian tu bape lama?
    mohon reply :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai cik Chemey Evalexa. Terima kasih sebab komen kat blog nie. Yes, you have to start from 1st semester unless you're from diploma of masscomm, you will jump up to 3rd semester. Utuk kos masscomm dari semester 1, tempoh pengajian adalah 3 tahun tapi kalau dari diploma masscomm, tempoh pengajian dalam 1 tahun setengah.

      Delete
  46. Salam.. Sy nak tanya kalau yg melibatkan handle2 event itu dlm kos PR ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Amalina. Yes, mostly kos PR yang handle2 event tapi every sequence pun ada event masing-masing.

      Delete
  47. Bro its me again.. nak tanya if essay ada limit ke tulis berapa banyak.. or u can write as long as u want.. and soalan dia berubah or stick to tge same question.. masa awak interview dulu soalan mcm mna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okey. I think there is no limitation how long you want to write your essay and maybe it's already change the question from the past. Soalan yg saya dapat masa interview dulu more specificon PR sebab saya ambil kos PR. So sekarang nietak tahu pula macam mana soalan dia. Okey.

      Delete
  48. No bro sorry.. what i meant is soalan essay.. u know ..what is masscom.. contribute in masscomm.. that kind of essay questions.. do u think they are gonna stick with it or ?.. yeah and sekarang dah tak boleh pilih major kan.. btw thanks.. u've been a great help :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. I think they stick with it because is the basic question to answer.

      Delete
  49. hye addy, ths saturday interview i untuk degree masscom. im from diploma masscom, lendu. i ada few question nak tanya.
    1-boleh tak tahu serba sedikit tentang jwpn yg u bg masa untuk soalan essy (what do you know about masscom, why did you choose masscom and what contribution will you do to masscom ) 2- selain curreent issue n tell about ur self apa lagi ye panel suka tanya ?? 3- current issue yg skrg kalau i cakap pasal gst boleh ke?? n kne bagitahu berapa banyak current issues

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Zati, Back to your question, 1. Apa yang saya jawab masa interview masscom saya dulu sangat mengarut, for honest, saya tak terfikir nak ambil masscomm nie tapi now I'm proud to be masscomm. So for that question, I can't shared with you. 2. Panel suka tanya pasal yang related to you (especially). 3. And you want to talk about GST, you must have really good answer and at least you have any local and international current issue.

      Delete
  50. assalamualaikum saudara addy....nama saya musa...saya pelajar komunikasi tahun 1 sem 1 di UMS Kota Kinabalu....inshallah tahun 2 sem 3 kelak, kami dikehendaki utk memilih jalur samaada jalur kewartawanan atau perhubungan awam....saya agak bingung untuk memilih jalur yang mana satu walaupun masa untuk memilih masih lama lagi. saya nak minta pandangan dan nasihat saudara jalur mana yang harus saya pilih kerana saya tidak tahu kecenderungan ke arah mana jalur...mod]hon penjelasan yang mendalam terhdap kedua-dua jalur ini....sekian, terima kasih =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Musa. Saya minta maaf sebab lambat membalas komen awak. Saya pun ada kawan sekolah yang masuk Masscomm UMS. Kalau awak kenal saudari Nurlina Arappe dan saudari Nurul Shaidatul Ain, dorang berdua tue adalah kawan rapat sekolah saya dulu dan sekarang berada di tahun akhir. Okey, kita beralih kepada soalan awak. Pada pendapat saya, saya akan rekomenkan awak untuk ambil bidang pengkhususan Perhubungan Awam @ Public Relations (PR) sebab bidang ini lebih luas untuk skop kerjanya dan insya-Allah mudah untuk mendapat kerja selepas graduasi. Sebab kenapa saya rekomenkan awak untuk ambil bidang PR nie sebab bidang PR nie lebih kepada organisasi dan syarikat2. Setiap syarikat memerlukan sekurang-kurangnya seorang Pegawai Perhubungan Awam untuk menjaga dan meningkatkan imej serta meningkatkan kualiti syarikat tersebut kepada orang ramai. Untuk bidang kewartawanan, kalau awak suka dan ingin menjadi seorang wartawan, awak boleh teruskan dengan kewartawanan tapi awak harus fikir hala tuju dan peluang bidang pekerjaan ini di masa akan datang. Bukan saya cakap bidang kewartawanan ini tak bagus dan bidang PR ini lebih bagus tapi awak kena fikir yang mana sesuai dengan perwatakan dan personality awak. Dan lagi satu, Perhubungan Awam adalah komunikasi strategik dan Kewartawanan adalah lebih kepada media massa. Okey. Kalau ada pertanyaan lagi, tinggalkan komen awak. Terima kasih.

      Delete
  51. sama ke dengan international relations?

    ReplyDelete
    Replies
    1. In public relations, we have also learn about International Public Relations. If you know International relations is study about relationships among countries, the roles of sovereign states, inter-governmental organizations, international non-governmental organizations, non-governmental organizations, and multinational corporations. The public relations industry is responsible for managing a company's reputation and relationships with customers and suppliers. But I think both same in terms of work but different in type of level.

      Delete
  52. Assalammualaikum.. bro want to ask u a couple of questions.. first bachelor in masscomm fakulti dekat mana.. semua dekat shah alam or separated.. then masa interview dulu berapa lama kena interview.. i mean betul ke lagi lama lagi bagus or depend on interviewer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, Amir. Semua degree Masscom kat UiTM Shah Alam. Masa interview depends on how much candidates yg dtg. Untuk soalan last tue, tak pasti.

      Delete
  53. Ok i just finished spm.
    i like PR. Whats the next step?
    How do get my hands on masscom?
    Is it through asasi or matriks? Or is it like i have to fill it in my upu form?
    Im not very clear of the road dor this mascom course so itl be a big help if u could enlighten me,
    thank u for your cooperation

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Wanissu. Okey,if you're from SPM, you couldn't direct jump to degree masscomm in PR because after SPM, you only can enter diploma in masscomm (general). The faster way if you want to continue your study in PR, you have to enter Foundation or Matriculation or STPM, then you can enter the degree level and fill up the UPU form and choose Bachelor in Mass Communication. But the thing is faculty will choose the suitable sequence for you, but you can tell the interviewer that you really like PR during the interview session. So,it depends on you either you want to continue your study in diploma first and then continue in degree or enter the Foundation, Matriculation and STPM, then continue your study in degree level. Hope I'm answering your questions. Good luck for you. If you need anything, just call/whats-app me through 017-3058428. Okey.

      Delete
  54. Adakah hanya uitm yg menawarkan kos ini???saya lepasan spm..boleh saudara senaraikan ipta yg menawarkan kos ini bagi lepasan spm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk kos masscomm, UiTM antara yang tawarkan kos diploma masscom. Universiti yang lain saya tak pasti ada tawarkan kos diploma masscomm aaupun tidak. Nanti saya updatekan semula ya.

      Delete
  55. Hi abg addy,
    Just nak tanya, if sy lepasan spm tahun 2011, kalau apply tahun 2015 ni boleh lagi ke ? tp bi sy tak credit . lepas ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Eyda, boleh. Tiada masalah pun nak apply UPU. Kena tengok syarat khas kos yang awak nak mabil. Kalau BI awak tak kredit,cuba cari kos yang tawarkan syarat khas yang tidak memerlukan BI. Okey.

      Delete
  56. Assalam,hai, i'm a high school student,so,klw nak ambil masscomm nie,jurusan ape kena ambil,cikgu kata sastera,tapi kalau sy ambil jurusan agams pon boleh ke?

    ReplyDelete
  57. Alhamdulillah.. dapat sambung study in masscomm.. u've been a great help.. dapat bnyk tips from ur blog and ada chance untuk prepare for the interview based on ur answers.. thanks again keep blogging on this awesome blog.. 😉😉

    ReplyDelete
  58. Alhamdulillah.. dapat sambung study in masscomm.. u've been a great help.. dapat bnyk tips from ur blog and ada chance untuk prepare for the interview based on ur answers.. thanks again keep blogging on this awesome blog.. 😉😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye Amir, dpt sequence ape? Aku dpt gak dftar 21Feb ni kan.. See u there :)

      Delete
    2. Okey Amir. Good luck for your study and welcome to masscomm world.

      Delete
  59. Salam, saya lepasan matriks. MUET untuk apply masscom ni kena band berapa and atleast pointer kena berapa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Nadhirah. Sorry for being late reply your comment. MUET at least Band 3 (for safe) tapi ada gak yang dapat masuk masscomm even dapat Band 2. Pointer pula at least 2.00 and above for STPM/Matrikulasi. Tapi kalau u student lepasan Matriks, mesti pointer tinggi kan. So no worries for you. Okey.

      Delete
  60. assalamualaikum..sy azman..pljr lpsn STPM 2014..sy nk tny adakah degree masscom nie kebanykn u akn wt iv juga ataupun hny dilakukan oleh pihak UITM shje? mhon pencerahan dan terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Azman. Setakat nie, hanya UiTM sahaja yang lakukan interview. Tak pasti pula dengan universiti lain tapi apa-apa hal, saya akan update dengan awak. :).

      Delete
    2. ok..beklah..1 soalan lg..di UiTM, kemudahan utk orang kurang upaya (OKU) ada disediakn ke tidak? mksd sy spt laluan utk kerusi roda dan sbgainya..sy bertny nie kerana sy nie golongan OKU..sy bergrk menggunakan kerusi roda..

      Delete
  61. salam, saya dengar in the future these 8 branches of mass comm utk ambil time degree they will put each at a new region..betul ke? or is it that semua still kekal kat shah alam? (for all 8) :) n i also heard that pr or advert ad dekat uitm puncak alam. is it true? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Setakat takde khabar or berita pun yang mengatakan beberapa kos masscomm akan berpindah ke tempat lain. Mungkin itu hanya khabar angin.

      Delete
  62. Salam bidg ni klau kluar trus dpt kerje ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya-Allah kalau rezeki, dapatlah kerja awal. Bidang Masscomm nie luas, insya-Allah senang dapat kerja nanti.

      Delete
  63. Hi,

    I'm just wondering about the essay questions. Is it three separate essay or just three questions and your answer is one essay? When do we select what we want as in PR, Publishing etc etc, is it for degree only? And if we are taking diploma we'll be studying at Melaka and if we are planning to take degree then we'll be at Shah Alam?

    Thank you in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi ynieq. I'm so sorry I can't answer about the structure of the essay questions. Maybe the faculty has changed the structure of the questions and I think it will be different during my time. Yes, you can only choose the course such as PR, Broadcasting when you in degree but now in diploma, there are 2 courses that UiTM have offer to the students,(if you look back in my entry). But only UiTM Alor Gajah (Lendu) have offer diploma in masscomm and other UiTM branches don't offer this course. So, when you done your diploma, you will continue your degree in UiTM Shah Alam. Okey. Hope I answer all your question except for the essay questions.

      Delete
  64. I am really interested in applying for Mass Communication but how do I apply? Do I have to buy a different pin number? and where do I apply? I'm STPM leaver btw.

    ReplyDelete
    Replies
    1. If you want to apply this course, you can apply through UPU. No, you don't have to buy different pin number, just use the pin you buy from BSN. Okey.

      Delete
  65. salam.. saye nak tanye sebenarnye sukjek CO-CURRICULUM tu subjek ape eh? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Co-Curriculum = Kokurikulum. Macam di sekolah dulu ada Kadet Polis, Kadet Bomba, KRS, persatuan-persatuan dan seumpamanya. Bila masuk degree, pelajar dari Matrikulasi, Asasi dan STPM akan mengambil kokurikulum selama 3 semester. Terpulang nak masuk mana.

      Delete
  66. Salam. Saya lepasan Matrik. Saya berminat untuk menyambung pengajian dalam bidang Mass Comm. Saya nak tahu, apa beza Journalism dengan Broadcasting? Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Perbezaan Journalism (Kewartawanan) dengan Broadcasting (Penyiaran) ialah bidang tugas. Mostly student yg ambil bidang Journalism akan menjadi wartawan dan yg ambil Broadcasting pula akan bekerja di belakang tabir. Kedua-dua bidang memerlukan antara sama lain. Terpulang mana kamu lebih suka dan minat.

      Delete
  67. salam,bidang komunikasi ne sama je dgn d'ipta lain ke ? i mean subjek yg d'pelajari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Ayyine, bidang masscomm UiTM sama je dengan IPTA lain. Cuma masscomm di UiTM, dah dipecahkan mengikut sequence masing-masing. Dalam Fakulti Masscomm ada 8 sequence, cuba baca balik entry saya.

      Delete
  68. Salam, saya dari lepasan STPM 2014, last time saya ada buka web site uitm untuk syarat kelayakan bachelor of mass communication dan syarat untuk apply untuk MUET require Band 3. If the person managed to get Band 2 but his english B+ dalam SPM, is it okay for him if he applied for this course?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Okey, untuk lebih selamat, ambil kos yang sesuai dengan syarat kelayakan dan juga result kamu. Sebab selalunya kalau kamu memilih kos yang tidak cukup syarat khasnya, probability untuk kamu masuk kos tue sangat tipis. Itu je yang saya boleh cakap. Tapi kalau nak apply juga, terpulang kepada kamu.

      Delete
  69. Hai, saya nak tanya. Sabtu ni saya ada interview untuk Diploma in New Media Communication(MC111 - DIPLOMA KOMUNIKASI MEDIA BAHARU DAN KEUSAHAWANAN KANDUNGAN).
    1.Dalam requirement untuk interview tertulis ada ujian bertulis. Ujian yang macam mana ya? Esei atau ada soalan dan jawab sahaja? dan kenapa kena bawa kamus?
    2.Soalan yang ditanya biasanya berapa ya agak2? 3. Sijil yang dibawa perlu difotostat dan disahkan oleh pengetua ke? dan ic sekali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Dayana. 1. Setakat nie ujian bertulis mengandungi soalan yg berkaitan dengan kos yang kamu nak ambil, selalunya soalan akan tanya apa yang kamu tahu tentang masscomm. 2. Soalan selalunya bergantung kepada panel penemuduga, kadang-kadang boleh lebih daripada 5 soalan. 3. Sijil terpulang, siapa-siapa pun boleh sahkan sijil yang difotostat, boleh jadi ketua kampung or pegawai kerajaan gred 48 - 54. Okey. By the way, good luck for your interview.

      Delete
  70. Salam. saya anis. Saya ada interview diploma mass comm sabtu ni. Saya dapat old media. I just want to know about the opportunities in the future. I mean for the job. Thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Anis. Kamu boleh bekerja di company-company seperti pengiklanan, designing dan seumpamanya untuk peringkat diploma tapi selalunya student akan sambung degree bagi kos masscomm nie. Ini disebabkan lagi banyak cabang/sequence yang kamu boleh pilih. ada 8 sequence semuanya di peringkat degree.

      Delete
  71. Assalamualaikum, my name is rusydi, i've just found out that i have an Masscom's interview this saturday, theres a several question that i want to ask, what kind of current issue will be asked in the interview? what is the purpose bringing dictiounary at the interview? i hope you can help me out, thanks addy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Rusydi. 1. Mostly current issue happened in and out of the country. Maybe they (panel) will ask you about GST and what do you think about the implementation. 2. Just want to help you if you don't understand some of the vocabulary. Okey. Hope I answer all your questions and good luck for your interview this saturday.

      Delete
  72. Salam abang. Can you clarify to me one by one apa maksud interpersonal and all? Because I'm interested in handling events and communicate with large crowd but I couldnt seem to choose which one sbb tak faham. Im sorry if I'm giving you trouble. Pls help me out since my interview would be this Sat @ Uitm SA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. In Masscomm (for degree level), there are 8 sequences that offers to the students. I think all the course are related to each other and most of the courses handling their own events but if you really want to handling events and communicate with the public, you can take PR and becoming a good PR practitioner is not easy. I'm sorry because not explain all the sequences specifically to you, but I want you to do some research about it. Okey. Good luck for your interview.

      Delete
  73. Salam bang . Saya ade iv mascom esok . So i wanna ask you a few question if u wills . saya tak berapa faham pasal soalan "what contribution will you do in this programme ?" like ape yg kita kena terangkan kat situ ? Harap abg boleh bantu :)

    ReplyDelete
  74. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  75. saya dah apply upu untuk instake sept2015.tapi muet saya baru ambik bln 3 aritu.so redult keluar bulan 5.maknanya saya tak sempat isi dlm upu result muet tu.sekarang ni dh wajib ada muet kan?so nanti saya kena buat rayuan ke?lagi satu saya tak apply masscomm pun so bila buat rayuan boleh tukar ke kos masscomm tak?

    ReplyDelete
  76. Assalammualaikum admin. saya chose bach. communication dekat UPM as first choice sebab year 2015 uitm tak bukak course ni. sebab saya lepasan matrikulasi, admin rasa pointer yang lepas untuk apply ni paling minimum berapa ek?

    ReplyDelete
  77. Assalamualaikum..
    Nak Tanya apa beza masscom dgn bachelor kominikasi sahaja? N future untuk amik kos komunikasi ni cerah Ke? Tolong bantu. Buntu nak buat keputusan.Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam wani. Kalau untuk Mass Communication is we using the mass media to communicate and the Communication is the conversation that includes 2 or more persons either they share and exchange information at a certain time. This includes with our facial expressions, languages and others which related.

      Delete
  78. Salam. Hi senior. Saya baru dapat result for my degree and turns out i get komunikasi instruksional dan latihan. If you dont mind can you explain more details about this field? And what is the job prospect for my course? Thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Okay, Instructional Communication & Training (CIT). Saya dulu pun ambil kos nie sebagai minor. Kos nie lebih kepada ICT, multimedia and bahagian leadership training. For example, adik ambil kos nie and buat kem motivasi, adik akan menggunakan multimedia as adik punya medium untuk berkomunikasi dgn peserta. Kiranya selain bergantung dengan soft skills yg adik ada, dengan adanya pengetahuan ttg multimedia, adik boleh cipta games, video pendek or anything else yang boleh digunakan dalam kem motivasi tue. So, with that, people will more interesting dgn program yang diadakan. So untuk bahagian job market pula, you can be a motivator or training consultant and others which related with your course. Means adik boleh kerja di bahagian management training either in government or private sector. Hope i'm answering all your questions. Thank you.

      Delete
  79. Hi awak. Sye bakal jd pelajar degree kos bacelor komunikasi di upm. Sye mndpt tawaran lain, iaitu di um dlam pengajian Asia Timur. Tpi sye mmilih kos masscom kerana sye rasekan peluang kerja lebih besar. Sye tlh mminta pndpt dn petunjuk-Nya. Adekah pilihan sye okey ? Nad-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Nadya. Kedua-dua kos itu baik dan bagus. Tapi itu semua terpulang kepada awak sebab awak yang akan belajar nanti. So you have to choose wisely. But from my opinion, its okay for your to take masscomm. Seperti yang awak cakap, peluang pekerjaan dalam kos nie lebih luas. Bukannya kalau ambil kos pengajian Asia Timur, tiada peluang pekerjaan. Semuanya bergantung kepada diri kamu sendiri. Pilihan yang awak buat is much better. So good luck for your future and congratulations for pursuing your study at UPM.

      Delete
    2. Im already two week in upm for mass comm. Pada mula, rasa janggal sebab sye kurang becakap. But, my course mate really good. Some are helpful but some are a bit annoying haha. Artikel abg, mmg sangat brguna n thanks a lot bro. If possible, can I be your junior ? Yes, different u, but still in the course. Hope for your reply to my email nadyanabylaa@gmail.com 😄

      Delete
    3. Okay Nadya, good luck for your future and welcome to masscomm world. Hahahaha. Btw, congratulations for entering UPM. :)

      Delete
  80. Hope awk boleh reply coment sye . tq

    ReplyDelete
  81. Hi... actually i am a student from foundation in law but i would like to take masscom for my degree. Can you help me to elaborate more about broadcasting? Thank you.

    ReplyDelete
  82. Assalammualaikum.. can I know what are the requirements to further study in degree mass comm? because I've been searching for it in google and I can't find one. I'm from foundation. I want to know the entry requirements in terms of muet and pointer. One more, is there any intake for this course on March? your respond would be much helpful. Thanks

    ReplyDelete
  83. Assalamualaikum, bagi pelajar spm, syarat yang sekurang kurangnya lulus dalam subjek matematik, matematik tambahan, dgn matematik kertas julai tu kena lulus semua ataupun salah satu daripada 3 subjek tu kena lulus? Mohon dijawab.

    ReplyDelete
  84. assalamualaikum, kalau saya suka travel then antara 8 sequences yg dtawarkn tu nk pilih yg mana ye? mohon dijawab. terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam. kalau nak yg travel, jadilah pramugari. hahahaha. gurau. if you want to travel, better pilih sequence PR, Broadcast or Journalism. :)

      Delete
  85. Hi there! Nak tanya, i'm currenly studying in a private uni for my foundation and i nak masuk ipta specifically uitm for degree in mass comm. Boleh ke i apply although i'm from ipts nak masuk ipta? Thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, boleh. tiada masalah, as long you buy the pin number and apply in UPU. insha-Allah everything is on track, btw good luck for your future.

      Delete
  86. Assalamualaikum, saya nak tanya saya student lepasan stpm and saya mmg nak sgt sambung masscom so nak tanya kos ni ada tak utk PPJ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Yes, kos ni ada PJJ tapi sebelum memasuki kos ni, akan ada sesi temuduga dulu.

      Delete
  87. Assalamualaikum...saya nak tanya..saya pelajar lepasan STPM minat nk amik MASSCOM..tp klau kita amik course ni die akn dpt diploma atau trus degree ye..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, sorry for late. Yes, kalau dari STPM, you will directly ambil degree sebab SPm sudah kira sebagai diploma. :)

      Delete
  88. Hi. Can you tell me in details about masscom? Is it tough and what's this course is all about? Im quitting my current course as i feel that i can't cope with it and lately ive been thinking of taking masscom. Does this course needs a lot of talking or communication skills because that's what i've heard from people around me. Your help and advice will be appreciated!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, instead I'm telling what masscomm is, it is better for you to do some research on the internet. But what I can tell you, it's not tough as you think but it also not easier as other people say. You don't have to be talking all the times just to enter his course, it's about your personality and your communication skills can be developed when you enter masscom faculty. Okay, that's only advice I can gave to you. Good luck.

      Delete
  89. Assalamualaikum bro. Saye lepasan spm dpt g iv untuk kos komunikasi media baharu dan keusahawanan kandungan 23/4 nie. Em any tips for iv? Sbb x pernah ad pengalaman g iv nie hee. Btw tq :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. I think I've already share my tips on the blog and please do read all the comment in this entry. Thank you.

      Delete
  90. hi ! could you share some tips and common question that would be ask during the interview ? thankyou :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I've already share my tips on other entry. Please do read my entry http://addyzuladwan.blogspot.my/2014/05/we-are-masscomm-uitm-passionately.html. Okay. Thank you

      Delete
  91. Alhamudullilah, dpt surat temuduga uitm masscomm mmg tgah research jumpa ni sgt berguna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well, good luck for your upcoming interview.

      Delete
  92. assalamualaikum kenal nak sape2 yg ambik majoring broadcast n advertising sya pelajr uum kos teknologi media semster 3 kena buat pilhan majoring sya agak bingung nak pilih apa ada cadangan tak if ada u can email me at humaidtaul624@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Depends on what you like sebab dua-dua different kos but related to each other.

      Delete
  93. assalamualaikum abe addy.. tumpang tnya sikit.. apa tu instructional communication and training? also interpersonal? biasa publishing buat apa, mksd saya like kerjanya? oh btw.. artikel sgt dpt mmbantu utk iv esok.. #cuak dan takut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. sorry for being late reply your comment. Instructional Communication and Training more to communicate with multimedia. Means, lebih gunakan multimedia untuk voice out. Interpersonal pula more to psychology which prefer to face to face communication and publishing pula more to editor. Thank you.

      Delete
  94. SALAM SAYA NAK TANYA SAYA DAPAT PANGGILAN TEMUDUGA UNTUK DEGREE KOMUNIKASI DI USM.APAKAH PERSEDIAAN YG PERLU DIBUAT SEMASA MENGHADIRI IV NANTI?

    ReplyDelete
  95. Waalaikumsalam. Sila baca entry ni http://addyzuladwan.blogspot.my/2014/05/we-are-masscomm-uitm-passionately.html , thank you.

    ReplyDelete
  96. assalamualaikum .maaf bertanya. sy ad iv this saturday. ive got butterflies in my stomach ! just wanna ask, betul ke some rumours that ive heard iv ntok degree ni tougher than dip ?? i mean soalan dia tu more to facts ke ?? current issues ?? tq for your reply .i"ll be waiting for it.

    ReplyDelete
  97. Hai,I'm currently studying in form 6,i have been offered diploma in masscom,could not believe I've passed the iv.n now in dilemma,i cannot make decisions. I'm planning to take law in um,n at the same time i want to become a professional journalist,is it posibble if I study different course in diploma n degree, plus after graduating diploma in mascom,do we still need to attend the interview for degree,ashikin..

    ReplyDelete
  98. Diploma how many years,n degree ?

    ReplyDelete