Sunday, 23 December 2018

Majlis Perkahwinan Amerul Amin & Nurafiqah Jakaria

Assalammualaikum guys :)

Majlis perkahwinan Amerul Amin & Nurafiqah Jakaria pada 22 Disember 2018 (Sabtu) bersamaan 14 Rabiulakhir 1440H di Dewan Kesenian Islam Membakut, Sabah. Kepada kedua-dua mempelai, selamat menempuhi hidup baru bersama-sama, semoga menjadi sebuah keluarga yang sakinah, mawaddah dan warrohmah serta diberikan keturunan yang soleh dan solehah dikurniakan limpahan rezeki yang berkat serta selalu berada di dalam lindungan juga kasih sayang Allah SWT. Semoga Allah S.W.T menyempurnakan semua kebahagiaan kamu berdua dan menjadikan pernikahan ini sebagai ibadah kepada-Nya. Alhamdulillah, majlis perkahwinan dapat disempurnakan walaupun ada beberapa kekangan yang terpaksa dihadapi tapi dengan hasil kerjasama dan kasih sayang daripada semua ahli keluarga dan rakan-rakan, majlis ini dapat dijalankan dengan lancar. Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada semua yang membantu bagi menjayakan dan menyempurnakan majlis perkahwinan ini.











Alhamdulillah dengan sekali lafaz, maka selamatlah kedua-duanya diijabkabulkan. 
Tahniah Amin & Iqa. 





Kepada kedua mempelai:  

"Takdir pun akhirnya mempertemukan kalian berdua, kebersamaan dalam mengapai takwa merupakan jalinan cinta suci yang hakiki, kayuhlah dengan penuh rasa syukur dan rasa ikhlas bahtera rumah tangga kalian dengan penuh cinta & kasih, semua karena Allah dan Rasul-Nya."

Kepada Amin, selamat menjadi seorang suami dan seorang imam yang mempunyai amanah, tanggungjawab yang besar untuk isteri dan juga kepada anak-anak. Jadilah suami yang hebat dan ayah yang penyayang. Kepada Iqa, selamat menjadi seorang isteri yang soleha dan bidadari yang terbaik kepada suami tercinta. Semoga juga menjadi ibu yang terbaik serta penyayang kepada anak-anak. Sekali lagi, tahniah atas pernikahan kamu berdua pada hari ini. Selamat membina keluarga yang sakinah, mawaddah, warrahmah. Aamin. That's all for today. Adios.

Sunday, 16 December 2018

Selamat Hari Ulang Tahun KAP27/17

Assalammualaikum guys :)

Pada 6 Mac 2017 merupakan tarikh kita semua ditemukan dan menjadi skuad KAP27/17. Pada 16 Disember 2017 juga merupakan tarikh  kita sebagai Leftenan Muda (TUDM) dan juga merupakan hari terindah bagi kita semua. Hari ini, sudah setahun kita berkhidmat dalam TUDM dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM). Tahniah kepada semua skuad KAP 27/17 di atas kenaikan pangkat dari Leftenan Muda TUDM ke Leftenan TUDM. Semoga kita semua terus berjaya dalam kerjaya masing-masing dan sentiasa memberikan bakti yang terbaik untuk diri sendiri, ibubapa, suami/isteri, keluarga, agama, bangsa dan negara. 











Okay, sebelum mengakhiri post ni, mari kita bersama-sama 
menyanyikan lagu ATM dan  TUDM.

Tentera Benteng Pertahanan Negara - Angkatan Tentera Malaysia (ATM)

Kamilah Angkatan Tentera Malaysia 
Yang taat dan setia 
Sanggup berkorban walau apa sahaja 
Untuk negara dan bangsa  

Tentera benteng pertahanan negara 
Tentera lambang perkasa 
Biar putih tulang jangan putih mata 
Pantang undur tetap mara  

Darat Laut dan juga Udara 
Sentiasa terpelihara 
Membujur lalu melintang patah 
Harapan musuh di musnah  

Tentera benteng pertahanan negara 
Tentera lambang perkasa 
Biar putih tulang jangan putih mata 
Pantang undur tetap mara

Perwira Angkasa - Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM)

Kami perwira di angkasa
Berjuang di langit biru
Menyediakan payung melindungi negara
Musuh kan kami buru

Dengan doa kami berkhidmat
Semoga Tuhan beri rahmat
Kami tetap setia
Pada seri paduka
Dan kepada ibunda

Sentiasa di angkasa raya
Itulah cogan kata
Dengan cergas kami meronda
Taat setia terbukti 

Berkorban untuk keamanan negara yang tercinta
Bendera Malaysia dengan megah dijulang

That's all for today. Adios.

Tuesday, 4 December 2018

3 Cara Mudah untuk Turunkan Berat Badan

Assalammualaikum guys :)


1. Fasting

Masa bersahur, just makan biskut atau roti tapi aku lebih prefer makan biskut sebab aku rasa biskut lagi tahan lama berbanding makan roti dan jangan lupa, banyakkan minum air mineral atau air kosong untuk menggelakkan daripada dehydration. Lagi satu, kalau dah bersahur tu, janganlah terus baring atau tidur. Memang payahlah nak perut tu nak kempis kan. So, better buat sedikit regangan and then buatlah apa-apa aktiviti yang sesuai macam bersihkan bilik, kemaskan tempat tidur (*bagi mengelakkan daripada baring atau tidur semula, hahahaha) atau pun mandi pagi bagi badan tu rasa segar bugar dan tidak lemau. By the way, dengan berpuasa, kita dapat pahala dan boleh "membayar" semula hutang puasa yang pecah dulu (escpecially for ladies) dan pada masa yang sama, boleh dapat melancarkan sistem pencernaan. Dan jangan lupa solat SUBUH, okay. 

2. Exercise

Siapa kata kalau kita berpuasa, kita tidak boleh bersenam. Sebenarnya boleh ja tapi kena ikut kemampuan masing-masing. By the way, cukuplah bersenam selama 30-35 minit termasuk buat warming up dan cooling down. Nanti terlebih exercise, payah pula kan. Tak pasal-pasal re-hyration. Pengalaman masa training kadet dulu, kami ada juga buat PT pagi macam biasa sebab kalau waktu pagi, air dalam badan masih banyak dan mencukupi untuk membuat senaman tapi kena ingat bukan senaman yang hardcore, hanya perlu buat senaman ringan seperti berjoging, jumping jack dan mountain climb. Kalau dah exercise waktu pagi, jangan exercise waktu petang pula. Tapi sekiranya pagi tu memang tiada buat exercise, petang tu boleh buat exercise yang ringan. But for me, tenaga waktu pagi dan petang lain walaupun pagi tu kita tak buat exercise tapi since air dalam badan dah berkurangan, so better jogging ja. 

3. Food

Kalau sudah bersenam, jangan pula lupa nak makan kan. Kalau pada hari tidak berpuasa, jangan skip waktu breakfast (6.00am - 8.00am), minum pagi (9.00am - 10.00am) dan lunch (12.00pm - 2.00pm) dan dinner (6.00pm - 8.00pm). Dan kalau berpuasa pula, makanan yang diambil sesuai dengan kehendak badan dan bukan kehendak nafsu, okay. Jangan tahan lapar sebab nanti akan jadi trigger bila tengok makanan. Hahahaha. Nak makan ayam McD, boleh tapi hanya seketul ayam. Nak makan ayam KFC, boleh tapi hanya betul seketul ayam. That's it. Kalau tiada yang jual seketul ayam, beli yang Snack Plate tapi hanya makan seketul ayam, yang selebihnya tu bagi dengan kawan atau orang lain (*sabotaj dorang supaya jadi gemuk). Hahahaha. Tapi sebaiknya, janganlah setiap hari nak makan ayam McD atau KFC kan, boleh makan tapi seminggu sekali or 2 minggu sekali atau lagi better jangan makan fast food langsung. Nak turunkan berat badan kan, so pandai-pandailah kawal nafsu makan tu. Okay, that's all for today. Adios.