Saturday, 31 December 2016

Cakes & Co, Tawau

Assalammualaikum guys :)

Does any Tawaurian like to eat cake or addicted to caffeine ? This is good news for all of you especially those who are cake lover and caffeine additive, you guys can get variety of delicious cake and coffee from Cake & Co, Tawau. Not just that, you also can get macaroon, cupcakes, sandwiches as well as other menus. For your information, this cafe was opened on 25 September 2016 (few months ago) at TB19292, Lot 3 Pusat Komersial Bintang Kubota, KM5 Jalan Datuk Chong Thien Vun (Infront of Pejabat Kesihatan Baru Tawau) and alhamdulillah last night I got a chance to go there with my Rancak's girl to celebrate my belated birthday again. Hahahahaha. 

This little cafe might be looks small in size 
but it's big on flavors.


Cakes are healthy too, you just eat a small slice. - Mary Berry 


What I ordered last night was Rose Pistachio Cake and 
Caramel Macchiato from Cakes & Co. 
This cake was so delicious and should give a try on this one.



Pull up a chair. Take a taste. 
Come join me at Cakes & Co. Life is so endlessly delicious.


Here's the detail about Cakes & Co:

Location:
TB19292 
Lot 3 Pusat Komersial Bintang Kubota, 
KM5 Jalan Datuk Chong Thien Vun 
(Infront of Pejabat Kesihatan Baru Tawau).

Business hours:
Open everyday from 10.00 a.m until 9.00 p.m 

Contact number: 
Nur Syazwani (Baker & Pharmacist)
+6012-2943509

Email:
cakesnco87@yahoo.com

Last but not least, don't worry about the price, it's affordable and reasonable to spend with. Okay, don't forget also to follow them at Cakes & Co (Instagram) and also like their page at Cakes & Co (Facebook)So, come together with your friends and try the variety of cake and coffee at here. Okay. Goodbye for now. Adios. 

Thursday, 29 December 2016

Congratulations Addy On Your 1st Job !

Assalammualaikum guys :)

Okay, sudah baca kan tajuk di atas tu. Ni lah "hadiah" yang aku dapat masa birthday aku hari tu. Ini merupakan hadiah hari jadi yang terbaik dalam hidup ini. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Congratulations Addy. Setelah berhempas pulas selama 10 bulan dalam mencari pekerjaan, 11 kali menghadiri temuduga kerja di Tawau, pernah kena reject depan-depan, settled down CTOS dan CCRIS, akhirnya dapat juga kerja. Percubaan dan interview kali ke-2 di tempat yang sama, akhirnya berjaya. Sungguh cantik perancangan Allah S.W.T dan  tercapai juga niat/impian aku mahu bekerja di Bumi Peladang, Tawau. Well, it's not easy. Stress juga bila menunggu dan memikirkan soal pekerjaan tapi itulah jangan sesekali berputus asa dan sentiasa bersikap optimistik dalam mencari/memohon kerja. Kalau semuanya mudah/senang, tidaklah dapat merasa cabaran/halangan dalam mencari kerja. Tapi kalau dapat kerja awal, itu rezeki. Rezeki tu datang tepat pada masanya. Alhamdulillah.

Selamat datang Addy ke alam pekerjaan 
dan pastikan buat yang terbaik dalam menjalankan tugas.


Tidak lupa juga, terima kasih kepada kedua-dua ibubapaku yang menjadi tulang belakang dan banyak membantu serta tidak pernah berhenti menyokongku dalam mencari pekerjaan atau menghadapi apa-apa masalah. Tanpa kamu, siapalah aku. Terima kasih juga kepada semua sahabat-sahabat yang sentiasa memberikan kata-kata positif sebagai motivasi untuk tidak berputus asa. Terima kasih atas doa kalian semua. Kepada sahabat-sahabat yang masih mencari kerja, teruskan usaha dan jangan give up, okay. Kalau rasa-rasa mahu give up tu, ingat dan pegang kata-kata ni "Hai orang-orang mukmin, jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu." Itulah ungkapan yang disebutkan Allah S.W.T dalam surat Muhammad ayat 7. Allah S.W.T pasti akan memberi pertolongan pada orang yang menolong agama Allah dengan tulus dan ikhlas dan meneguhkan kedudukannya dibumi ini. Insha-Allah aku akan mula lapor diri 03/01/2017, doakan agar semua urusan dipermudahkan pada hari pertama dan hari-hari seterusnya. See you guys on the next post. Adios. 

Happy Birthday, Addy !

Assalammualaikum guys :)

Pada 20/12/2016 yang lepas adalah hari kelahiran aku yang ke-24 tahun. Sudah masuk hari ke-9 baru berkesempatan untuk update blog ni. Hari tu aku tak sempat mahu update sebab kebetulan time tu ada program dan lepas program tu, terus bergerak ke Keningau, jumpa family sebelah dady di sana. Then, keesokan paginya baru bergerak ke KK, jumpa family sebelah mamy pula sambil berjalan-jalan cuci mata. Hahahaha. Ni pun baru ja semalam sampai di Tawau Bumi Peladang ni. Alhamdulillah, I'm officially 24 years old. Cepatnya masa berlalu, tak sedar umur sudah masuk 24 tahun tapi perangai masih tak matang-matang lagi. Hahahahaha. Apa boleh buat ? Nda bah, main-main ja. Insha-Allah akan diperbaiki diri ini dari semasa ke semasa. Umur sudah masuk 24 tahun tapi masih terlalu banyak lagi cita-cita dan impian yang mahu dicapai. Oh ya, terima kasih atas ucapan dan doanya daripada semua sahabat-sahabat dan keluarga di FB, whatsapp dan juga yang call semata-mata mahu bagi ucapan. Terima kasih banyak-banyak. Insha-Allah, aku doakan agar kita semua dipermudahkan segala urusan di dunia dan juga akhirat. Aamiin. 


P/S: By the way, aku dapat berita/perkhabaran/hadiah yang baik masa birthday aku hari tu. Actually aku sudah share lebih awal di FB, Twitter dan Instagram pasal "hadiah" ni. So, kalau mahu juga, baca next entry yang lepas ni aku masukkan. Hahahaha. Saja mahu bagi tambah banyak post sebelum berakhirnya tahun 2016.

Tuesday, 20 December 2016

Cara Nak Masukkan Video dari YouTube

Assalamualaikum guys :)

Here's the tutorial masukkan video dari YouTube.

Step 1:
Search video yang kamu nak masukkan dalam blog kamu.


Step 2:
Klik "Share" dan akan keluar "Share", "Embed" dan "Email". 

Step 3:
Then, klik "Embed" dan copy link tersebut. 

For example:
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/
embed/T0iPB_JyS5g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Step 4: 
Kemudian, paste link tu ke dalam "HTML" and klik "Compose" 
untuk lihat hasilnya dalam paparan blog.

P/S: Width dan juga height tu kamu boleh adjust mengikut saiz yang kamu mahu/suka.

Saturday, 17 December 2016

Alan Walker - Alone

Assalammualaikum guys :)

A new song Alone by Alan Walker


Alan Walker - Alone

Lost in your mind
I wanna know
Am I losing my mind?
Never let me go

If this night is not forever
At least we are together
I know I'm not alone
I know I'm not alone
Anywhere, whenever
Apart, but still together
I know I'm not alone
I know I'm not alone
I know I'm not alone
I know I'm not alone

Unconscious mind
I'm wide awake
Wanna feel one last time
Take my pain away

If this night is not forever
At least we are together
I know I'm not alone
I know I'm not alone
Anywhere, whenever
Apart, but still together
I know I'm not alone 
I know I'm not alone

I know I'm not alone 
I know I'm not alone 
I'm not alone, I'm not alone 
I'm not alone, I know I'm not alone 
I'm not alone, I'm not alone 
I'm not alone, I know I'm not alone

Mock Cable Knit Tee from Zalora Malaysia

Assalammualaikum guys :)

Yeah, item yang aku order daripada Zalora Malaysia sudah pun selamat sampai dengan aku. Item yang aku order kali ni ialah Mock Cable Knit Tee. Material yang digunakan ialah 70% Polyester, 27% Rayon and 3% Spandex. So, baju ni memang selesa dipakai. By the way, aku beli kedua-dua baju pada harga yang sangat berbaloi which I only have to pay RM43.00 for 2 items. Actually aku memang nak beli baju ni dan kebetulan masa tu Zalora ada buat sales/discount sebanyak 30% sekiranya membeli minium 2 helai baju. Pada asalnya, harga Mock Cable Knit Tee ni ialah RM59.00 untuk sehelai dan bila Zalora buat sales, harga sehelai baju ni menjadi RM35.00. So, tanpa buang masa, aku terus beli 2 helai untuk mendapat harga discount (30%) sebanyak RM10.50 untuk setiap helai.

Mock Cable Knit Tee: RM 35.00 
Shipping: RM 10.00 
[12.12] Buy min 2 get 30% off: RM -21.00 
My Store Credit: RM -16.00
Total: RM 43.00

Mock Cable Knit Tee from Zalora
Colour: Taupe


Mock Cable Knit Tee from Zalora
Colour: Dark Green 


Here's the Mock Cable Knit Tee that I bought.
So, it's look similar from the Zalora's website/application.
Thank you so much, Zalora Malaysia.


Sorry, entry kali ni kelam kabut sikit. Hahahaha. Tunggu apa lagi, jom ramai-ramai visit Zalora Malaysia: Men's Fashion dan grab any item to add in your collection. Lepas tu, kalau barang/produk Zalora dah sampai ke tangan kamu, jangan lupa untuk gambar dan letakkan caption #zaloramy dan juga #mynewzalora. Okay, jumpa lagi nanti pada entry yang akan datang. Adios.

Monday, 12 December 2016

Trip Mendaki ke Gunung Lucia, Taman Bukit Tawau (Tawau Hills Park)

Assalammualaikum guys :)

Lama sudah aku tidak update blog ni dan sekarang ni pun sudah masuk hari ke-12 dalam bulan Disember, cepatnya masa berlalu kan. Tup tap tup tap sudah masuk bulan Disember dan barulah aku berkesempatan untuk update blog ni. Pada 03/12/2016 - 04/12/2016 baru-baru ni, aku dan 6 orang kawan yang lain pergi hiking ke Gunung Lucia yang terletak di Taman Bukit Tawau. For your information, Taman Bukit Tawau (Tawau Hills Park) mempunyai 3 buah gunung yang mempunyai ketinggian yang berbeza-beza dan terletak di dalam kawasan jagaan Taman Bukit Tawau. Gunung Magdalena merupakan gunung yang tertinggi antara ketiga-tiga gunung dengan ketinggian (1,312m) dari paras laut, diikuti dengan Gunung Lucia (1,202m) dan akhir sekali Gunung Maria (1,083m). Tapi setakat ni hanya 2 buah gunung yang dibenarkan untuk didaki iaitu Gunung Magdalena dan Gunung Lucia. Rasanya ramai orang yang aware terutama sekali warga/penduduk Tawau dengan kewujudan gunung-gunung ni, cuma belum ada kesempatan untuk pergi mendakinya lagi.



Kalau ikutkan sepatutnya ada dalam 11-12 orang yang ikut trip mendaki ni 
tapi disebabkan kekangan masing-masing yang tidak dapat dielakkan, 
maka tinggallah kami bertujuh untuk 
meneruskan trip mendaki ke Gunung Lucia ni. 

Jojoy | Fahmie | Sofy | Nasmi | Addy | Arafah | Loyd


Okay, jarak antara Taman Bukit Tawau (starting point) ke puncak Gunung Lucia sejauh 13.25km dan jarak antara Taman Bukit Tawau (starting point) ke hostel pula sejauh 10.55km. Kami bertolak dari Taman Bukit Tawau sekitar pukul 7.30 am dan kami sampai di hostel pada sekitar pukul 12.30 pm. Lebih kurang 6 jam jugalah kami berjalan/hiking untuk tiba di hostel. Dalam sekitar 2 jam kami hiking, tiba-tiba hujan lebat. Mahu tak mau, terpaksa juga kami redah. Time tu aku memang tak bawa raincoat, so terpaksalah berbasah kuyup sepanjang perjalanan tu. Tapi part tu sebenarnya yang best, itu belum tambah dengan serangan pacat lagi. Hahahaha. 

Muka berlakon gembira sebab hostel sudah dekat. Hahahahaha.


Pacat yang menjadi peneman setia sepanjang perjalanan. 
Yang tangan ni baru seekor,di bawah kaki tu lagi berlambak. Hahahaha.
Memang habis kena serangan pacat.


Kami bermalam satu malam di hostel yang disediakan sebelum meneruskan perjalanan ke puncak Gunung Lucia pada keesokan paginya. Jarak antara hostel dengan puncak Gunung Lucia sekitar 2.7km lah begitu. Sampai ja dekat hostel, kami bersihkan diri dan hidupkan api untuk masak air. Segala peralatan memasak pun ada disediakan, so no need juga membawa  peralatan memasak. Cuma elektrik memang tidak ada, so jangan  lupa untuk bawa headlamp/torchlight. Time tu kami semua sudah kelaparan tapi still boleh kawal lagi. Lepas makan dan bersihkan diri, kami bercerita-cerita sekejap dan memandangkan petang tu tiada apa-apa aktiviti yang boleh dibuat, kami semua masuk tidur dan berehat. Lebih kurang pukul 5.30 pm, kami bangun dan hidupkan api untuk masak air. Malam tu kami makan Maggi sebab itu ja makanan yang kami bawa. Lagipun, cepat masak dan senang dibawa. Then, kami bercerita-cerita sambil makan dan lebih kurang pukul 9 lebih, kami masuk bilik dan sambung bercerita dalam bilik pula. Lebih kurang pukul 11 lebih begitu, kami semua bersiap untuk tidur.

Pemandangan luar hostel pada sebelah kiri.


Pemandangan luar hostel pada sebelah kanan.


1 bilik/dorm ada 6 buah katil disediakan dan boleh memuatkan  6 orang 
dalam satu dorm tu. Tilam, bantal dan selimut pun ada disediakan.  
So, no need untuk bawa sleeping bag ataupun khemah 
kalau bermalam di hostel ni. 


Lebih kurang pukul 5.30/6.00 am begitu, kami semua bangun dan bersiap untuk meneruskan perjalanan ke puncak Gunung Lucia. Malam tu aku, Loyd dan Fahmi memang tak selesa betul tidur, tahulah kan bermalam dalam hutan. Macam-macam ja dengar bunyi tapi itulah abaikan ja sebab kita bukan kacau "dorang" pun kan. Lagipun hostel tu sekali sekala ja baru ada orang pergi menginap kalau pergi mendaki di Gunung Magdalena dan Gunung Lucia. Lebih kurang 1 jam 30 minit lah begitu kami hiking (2.7km), alhamdulillah akhirnya kami sampai juga di puncak Gunung Lucia (1,202m). Alhamdulillah, kami berjaya juga sampai ke puncak Gunung Lucia walaupun ramai yang sudah berjaya/banyak kali pergi mendaki di gunung ni.

Wuhuuuuuuu ! 
Akhirnya sampai juga di puncak Gunung Lucia setelah 
mendaki sejauh 2.7km dari hostel.


Muka-muka excited sebab berjaya sampai ke puncak Gunung Lucia ni.


Bersama dengan mountain guide yang awesome. 
Lupa nak tanya nama guider kami ni. Sorry guider sebab lupa tanya nama tapi 
apa pun, guider kami memang terbaik dan sentiasa 
senyum tengok gelagat kami.


Lebih kurang 30 minit kami di puncak Gunung Lucia dan sudah bergambar keluarga. Then, kami turun semula ke hostel dan bersiap pula untuk turun balik ke Taman Bukit Tawau (starting point). Masa turun tu, aku, Loyd dan Arafah antara yang sampai dulu. Lebih kurang 4 jam kami ambil masa untuk turun balik. Then, diikuti dengan dorang yang lain. Part yang paling aku tak boleh lupakan sepanjang perjalanan sehinggalah sampai hostel, then sambung lagi masa perjalanan turun, macam tidak pandai habis craving mahu makan McD lah, makan Nasi Briyani lah, macam-macam mahu dimakan masa tu. Hahahaha. Part diserang dengan geng pacat pun tidak boleh dilupakan, di mana-mana jumpa pacat. So, rasanya itu ja yang aku boleh ceritakan. 

By the way, trip ni diuruskan oleh kawan kepada kawan aku tapi dia tidak dapat ikut trip ni. Thank you so much Mira sebab uruskan trip ni. Jangan sedih sebab tak dapat pergi. Insha-Allah, next time kau dapat juga pergi, okay. Thank you juga dengan 6 orang member ni sebab ajak sama-sama join trip ni. Daripada tak pernah berjumpa/berkenalan, jadi kenalan sudah. Hope to see these faces again on the next trip. Last, thank you kepada mountain guide kita sebab sudi jadi guider kita sampai ke puncak Gunung Lucia. Oh, hampir lupa, kalau sesiapa yang mahu pergi mendaki ke Gunung Magdalena dan Gunung Lucia ni, you guys can go directly to the Taman Bukit Tawau HQ for more information. Okay, that's all. Adios. 

Wednesday, 30 November 2016

Cara Memohon Pengambilan Pegawai Kadet Graduan (ATM)

Assalammualaikum guys :)


Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sentiasa mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) untuk berkhidmat sebagai Pegawai dalam Perkhidmatan Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Calon yang berjaya dan terpilih akan dilantik sebagai Pegawai Kadet Graduan untuk menjalani latihan Pegawai Kadet Graduan di Kolej Tentera Darat (KTD), Kapal DiRaja Sultan Idris I (KDSI I) dan Kolej Tentera Udara (KTU) selama 9 bulan dan akan ditauliahkan sebagai Leftenan Muda. So, I will share dengan kamu semua (especially yang interested mahu masuk tentera) cara-cara memohon pengambilan Pegawai Kadet Graduan (ATM).


Step 1: Buka portal Jom Masuk Tentera dan 
sila Daftar terlebih dahulu sebelum memasukkan maklumat peribadi. 

Untuk pengguna yang 1st time mendaftar menggunakan aplikasi ni, sila daftarkan diri kamu terlebih dahulu sebelum log masuk ke sistem JOM MASUK TENTERA. So, pastikan kamu memasukkan alamat email yang masih aktif sebab ID Pengguna dan Kata Laluan akan dihantar ke email yang kamu gunakan untuk mendaftar. Seperti biasa, isikan semua maklumat yag diperlukan dan pastikan semuanya betul bagi memudahkan proses pendaftaran kamu. Okay. 



Step 2: Log masuk ke dalam portal Jom Masuk Tentera

Lepas kamu mendaftar, kau bolehlah log masuk ke dalam portal Jom Masuk Tentera ni dengan menggunakan kata laluan yang diberikan. Pastikan kamu mengisi mana-mana ruang maklumat peribadi yang diperlukan di dalam permohonan tersebut. Jangan lupa juga untuk menyediakan softcopy gambar berukuran passport untuk dimasukkan ke dalam permohonan tu nanti. Bagi  melancarkan lagi proses pendaftaran/permohonan kamu, pastikan kamu membuat softcopy terlebih dahulu (semuanya dalam bentuk PDF) untuk di"upload" ke dalam sistem permohonan. 
  • Kad pengenalan diri sendiri
  • Kad pengenalan ibubapa
  • Transkrip akademik
  • Sijil-sijil yang berkaitan
Aku pun lupa-lupa sudah apa dokumen yag perlu di"upload" ke dalam sistem tu tapi kamu perlu readylah apa-apa dokumen yang berkaitan. By the way, semua calon perlu memasukkan maklumat diri yang lengkap ke dalam permohonan ni. Apa sahaja yang mandatori (perlu diisi), pastikan kamu mengisi semua maklumat yang diperlukan. Okay. 


Step 3: Semak Status Permohonan

After semua maklumat dilengkapkan dan kamu sudah mengikut segala kehendak yang diperlukan dalam permohonan tu, maka dengan lafaz "Bismillahirrahmanirrahim", hantarlah permohonan tersebut ke dalam sistem. Bagi tujuan keselamatan, which is untuk tahu sama ada permohonan kamu selamat diterima ke dalam sistem. Kamu boleh membuat penyemakan status permohonan kamu di Semak Status Permohonan. Calon yang layak akan dipanggil untuk menghadiri sesi pemilihan akhir mengikut pusat pemilihan negeri masing-masing.


Okay. That's all from me. 
Selamat mendaftarkan diri dan selamat maju jaya buat semua. Adios.

Monday, 28 November 2016

Pemilihan Pegawai Kadet Graduan 2017 Angkatan Tentera Malaysia (ATM): Part 2

Assalammualaikum guys :)


Hari Kedua: 24 November 2016


Ujian Larian dan Merempuh Halangan (Fizikal)

Awal pagi lagi kami sudah bangun dan bersiap untuk menjalani ujian larian dan merempuh halangan. Larian tu sejauh 3.2km di bawah 18 minit bagi calon lelaki dan bawah 20 minit bagi calon wanita. Masa paling terbaik masa larian 3.2km ni dicatat oleh Flaveanus atau dikenali sebagai Fla dengan masa 16 minit. Selepas larian tu, kami semua dibagi masa 15 minit untuk bersarapan dan kemudiannya pergi merentas halangan. Kami dibahagikan kepada 2 team which team 1 seramai 10 dan team 2 seramai 9 orang.


Bergambar dulu selepas ujian merempuh halangan.



Ketua kami sepanjang proses pemilihan selama 3 hari di sana. 
Khairul Anuar a.k.a Melaka


Beramai-ramai naik lori 3 tan balik ke tempat kediaman. 
Hahahaha.



Pada sebelah tengahari pula, selepas semua selesai makan dan solat, kami semua berkumpul di dalam dewan serbaguna untuk aktiviti yang seterusnya iaitu public speaking. Tajuk akan diberikan oleh pegawai/panel dan masa preparation pun akan diberikan untuk setiap calon (dalam 5-6 minit) sebelum memulakan public speaking. Kalau tak silap aku, ada sekitar 15 tajuk yang boleh dipilih mengikut kesesuaian masing-masing. Lagi better kalau pilih tajuk yang kamu sudah expert dan kuasai. Itu boleh membantu kamu berkeyakinan untuk bercakap dengan lancar dan spontan. 

Lepas habis public speaking, kami semua berkumpul untuk latihan/raptai temuduga awal lembaga. Pada sebelah malam pun, kami still buat perkara yang sama iaitu raptai temuduga awal lembaga. Memandangkan hanya tinggal 19 orang calon, kami dibahagikan kepada 4 kumpulan which mean 3 kumpulan pertama mempunyai 5 orang calon dan 1 kumpulan terakhir mempunyai 4 orang calon. Skrip memperkenalkan diri semasa masuk ke dalam bilik temuduga pun disediakan oleh Kapten Zafarin (TUDM) dan Leftenan Hanis (TLDM). 

Hari Ketiga: 25 November 2017

Temuduga Awal Lembaga

Hari yang ditunggu-tunggu pun tiba. Dengan berbekalan latihan raptai temuduga yang diberikan oleh Kapten Zafarin (TUDM) dan juga Leftenan Hanis (TLDM), satu demi satu kumpulan yang masuk untuk ditemuduga sehingga tiba kumpulan aku untuk masuk. Masa masuk bilik temuduga tu, dia punya tahap nervous macam mahu pecah jantung. Ada 10 orang panel penemuduga termasuk seorang datuk daripada TUDM. Lepas kamu semua perkenalkan diri, soalan demi soalan ditanya kepada kami. Alhamdulillah, everything's going smooth. Lepas semua kumpulan selesai ditemuduga, kami semua diminta untuk masuk ke dalam bilik temuduga tu untuk mendengar nasihat daripada datuk tersebut dan seterusnya kami mengadakan sesi bergambar bersama-sama dengan datuk sebelum menghabiskan acara pada hari tu. 


Selepas habis temuduga awal lembaga, kami semua bersiap sedia 
untuk balik ke tempat masing-masing.



Bersama dengan 10 orang calon lelaki yang berjaya ke peringkat akhir pemilihan.
Azizie | Delvine | Alnid | Addy | Flaveanus | Azwan | Mizan | Saiful | Syam | Khairul


Bergambar beramai-ramai dulu sebelum kami semua balik ke tempat masing-masing.




Hopefully kita semua berjaya mendapatkan tempat dalam ATM. Dapat atau tidak, itu belakag cerita yang penting kita sudah buat yang terbaik untuk diri kita sendiri dan kalau tidak berjaya, kita teruskan mencuba dan mencuba lagi sehingga dapat apa yang kita hajati. By the way, nice to know and meet all of you guys. Semoga dapat berjumpa lagi dan keep in touch. That's all from me. Sorry kalau entry ni dan entry sebelum ni in which mengenai pemilihan ni banyak kekurangan informasi dan juga tips-tips semasa proses pemilihan ni dijalankan. Lagi satu, kalau berminat dalam bidang ketenteraan ni, kamu boleh buat permohonan di JOM MASUK TENTERA - Markas Angkatan Tentera Malaysia.

Monday, 21 November 2016

Casual Urban Look

Assalammualaikum guys :)

Sorry guys for take a long time to updating my blog. To be honest, I was so lazy to write up and updating my blog since I don't have any ideas what to write up and share. (*ideas, please come to me). Every time when my ideas are coming through and my fingers are ready to write up something, "pooooopppp", the ideas gone (*goodbye and so long). But today is a great news which I'm going to share something with you guys. Wuhuuuu. The ideas finally come, alhamdulillah. My topic for today is "Casual Urban Look" as you can see the title above but I don't know if the terms are really exist or I'm just creating a new term (eventually). Hahahaha. Actually I was really fun watching all my friends and all young men out there who's like to wear "Casual Urban Look" because it looks very modern and relaxes. Besides, I'm also trying this style but yet still need to buy and collect these items and also belum ada duit nak beli semua item ni. Hahahaha. Basically what you need is just a simple of:

1. T-Shirt (Much prefer on plain colors)
2. Chinos pants or any pants (Including jeans)
3. Sunglasses 
4. Watch
5. Sandals/Shoes


Casual Urban Look: Style 1


Casual Urban Look: Style 2


All these items you can get it from Zalora Malaysia (Men's Fashion). Bagi aku, untuk mengayakan kasual look ni, penampilan jangan terlalu over-drastik dengan pemakaian atau penggunaan aksesori yang terlalu banyak. Cukuplah hanya dengan memakai 1 atau pun 2 aksesori pun sudah cukup memadai. Aku pun bukan expert sangat pasal fashion ni dan masih jauh ketinggalan lagi, sangat jauh tapi aku cuba untuk catch up, bukanlah catch up apa pun, cukuplah tahu trend terkini even tak ikut pun. Lagipun, aku bukanlah jenis yang ikut season sebab cuaca di Malaysia hanya ada satu setengah musim ja pun iaitu panas dan lembap sepanjang tahun tapi selalunya panas melebihi lembap. Hehehehe. So, berpakaian kasual adalah menjadi kelaziman bagi penduduk Malaysia sebab cuaca yang panas tapi bukan bermaksud tidak boleh bergaya. Boleh, asalkan kena pada tempat dan yang paling penting sekali cuaca, memang tiada masalah. So, jangan lupa untuk try style ni dan kalau tak pun, create your own style but related to "Casual Urban Look". Suka hati aku ja kan buat term baru. Hahahaha. So, that's all for today. Adios.

New Sneakers from ZALORA SPORT (Men)

Assalammualaikum guys :)

Here's the new sneakers from ZALORA SPORT (Men).

Faux Leather Runner Sneakers
Price: RM125.00
Colour: Black


Sporty Mix Material Sneakers
Price: RM125.00
Colour: Cream and Black



Knitted Sneakers
 Price: RM109.00
Colour: Black/White and Black



Elastic Band Sneakers
Price: RM109.00
Colour: Black



For more details, you guys can log on ZALORA SPORT (Men).

Sunday, 20 November 2016

Mari Bergaya Bersama Zalora Malaysia

Assalammualaikum guys :)


Alhamdulillah. Sampai juga order daripada Zalora Malaysia. Actually minggu lepas dah sampai pun barang-barang ni, cuma aku tak sempat nak update dekat blog, dekat Instagram ja aku update gambar ni. Tunggu punya tunggu, akhirnya sampai juga. Kali ni, aku order 2 item daripada Zalora iaitu Sports White Sneakers dan juga Heather Zippered Laptop Compartment Bag pada harga yang sangat berbaloi which I'd only spend less than RM80.00 for these 2 items. Memang puas hati dengan 2 item ni sebab dapat beli pada harga yang murah dan lagi satu kualiti dia pun tip top. 


Okay, di bawah ni menerangkan jenis-jenis material yang digunakan pada kasut dan juga beg yang aku beli daripada Zalora. Mostly Zalora menggunakan pelbagai jenis material dan juga akan sentiasa menambahbaik kualiti produk mereka dari semasa ke semasa. So, tunggu apa lagi, jom usha website Zalora dan beli produk yang kamu suka. 

Sports Sneakers (RM 39.00)
It's all about the old school swagger and casual comfort with these sports sneakers. Walk your freshest moves as the mixed material construction gives off that signature ZALORA edge.
  • Polyurethane and textile upper 
  • Almond toe 
  • Seven pairs of metal eyelets with flat lace 
  • Ribbed heel panel 
  • Padded cuffs for extra comfort 
  • Textile insole 
  • Rubber outsole
Upper MaterialPolyurethane, textile 
Inner MaterialTextile 
Sole MaterialRubber 
ColourWhite

Heather Zippered Laptop Compartment Bag (RM 39.00)
Add a dash of colour into your work days with the Heather Zippered Laptop Compartment bag by ZALORA. Splashed with a deep shade blue, this practical and reliable carry on is crafted with a medley of compartments for item organization. And for days when you've got your hands full, you can always convert this sophisticated piece into a crossbody bag thanks to the detachable long shoulder strap.
  • Canvas 
  • Main compartment with zip fastening 
  • Twin grab handles 
  • 1 front zipper pocket 
  • Lined interior 
  • 1 padded laptop sleeve 
  • 1 inner slot pocket 
  • Detachable and adjustable long shoulder strap 
  • Detachable card holder
Mostly aku akan tunggu Zalora membuat sales yang gila-gila, then dari situ boleh dapat item yang aku suka pada harga yang sangat berbaloi. Besides, kalau nak dapatkan item pada harga yang murah, you guys kena rajin tengok update daripada Zalora dan juga rajin visit their website. Jangan risau, Zalora banyak menawarkan design-design terkini kepada young men di luar sana. So, don't forget to visit Zalora Malaysia: Men's Fashion dan grab any item to add in your collection. Lepas tu, kalau barang/produk Zalora dah sampai ke tangan kamu, jangan lupa untuk letak #zaloramy dan juga #mynewzalora. Okay, jumpa lagi nanti pada entry yang akan datang. Adios. 

Monday, 14 November 2016

Kata-Kata Mutiara

Assalammualaikum guys :)

Sungguh terkesan dengan kata-kata ni.


Jangan melihat seseorang dari masa lalunya. Berilah kesempatan seseorang untuk berubah. Kerana seseorang yang hampir membunuh Rasul pun kini terbaring disebelah makam beliau iaitu Saidina Umar Al Khattab.

Jangan melihat seseorang dari masa lalunya. Seseorang yang pernah berperang melawan agama Allah pun akhirnya menjadi pedang-nya Allah(saifullah) iaitu Saidina Khalid Ibnu Walid.

Jangan menilai orang dari rupanya. Kerana Rasulullah saw melihat si pendek tak menawan iaitu sahabat beliau Saidina Julaybib (ra) dikejar - kejar oleh para bidadari syurga. 

Jangan memandang orang dari status dan hartanya. Kerana sepatu emas fir'aun pun berada di neraka, sedangkan sandal lusuh Saidina Bilal bin Rabah kedengaran langkahnya di syurga.

Subhanallah. 
Semoga Allah memberikan kita petunjuk dan hidayah-Nya, agar di setiap ilmu yang kita miliki, dapat menggerakkan kita untuk lebih dekat lagi dengan rahmat Allah. 

آمين يارب العالمين 

JANGAN TUNGGU KEMENANGAN, LAKSANA TUGAS MASING-MASING

"Demi Allah, sesungguhnya kemenangan itu hanya beberapa jengkal daripada kepala kamu. Hanya menunggu seruan Kun Fayakun, maka janganlah kamu sibuk dengan bertanya bilakah kemenangan akan tiba tetapi sibukkan dirimu dengan tugasan kamu diposisi masing-masing bagi memperjuangkan kebenaran dan menundukan kebatilan". - Al-Syahid Syed Qutb