Monday, 12 November 2018

Majlis Perkahwinan LtM Sabri Hamil TUDM dan Nor Hazwani (11 November 2018)

Assalammualaikum guys :)

Alhamdulillah, tahniah diucapkan kepada pasangan pengantin baru LtM Sabri bin Hamil TUDM & Nor Hazwani binti Md Sap. Kahwin juga akhirnya abang sulung kami dalam skuad KAP27/17. Kepada kedua-dua pengantin baru, selamat menempuhi hidup baru bersama-sama, semoga menjadi sebuah keluarga yang sakinah, mawaddah dan warrohmah serta diberikan keturunan yang soleh dan solehah dikurniakan limpahan rezeki yang berkat serta selalu berada di dalam lindungan juga kasih sayang Allah SWT. Semoga Allah SWT menyempurnakan semua kebahagiaan kamu berdua dan menjadikan pernikahan ini sebagai ibadah kepada-Nya.





Pasangan pengantin baru, LtM Sabri Hamil dan Nor Hazwani



Kepada Sabri, selamat menjadi seorang suami dan seorang imam yang mempunyai amanah, tanggungjawab yang besar untuk isteri dan juga kepada anak-anak. Jadilah suami yang hebat dan ayah yang penyayang. Kepada Nor Hazwani, selamat menjadi seorang isteri yang soleha dan bidadari yang terbaik kepada suami tercinta. Semoga juga menjadi ibu yang terbaik serta penyayang kepada anak-anak. Sekali lagi, tahniah atas pernikahan kamu berdua pada hari ini. Selamat membina keluarga yang sakinah, mawaddah, warrahmah. Aamin. Terima kasih juga kepada skuad KAP27/17 bagi membantu menjayakan majlis ini. That's all for today. Adios.

Belanja sekeping gambar masa dekat Ipoh, Perak.


Nota: Sword Barrel atau Sword-Bearer ni merupakan satu majlis perkahwinan yang penuh dengan adat dan istiadat. Ianya merupakan hari yang indah dan bermakna bagi pasangan pengantin baru.  Sejarah Sword Barrel berasal dari British dan ianya dilakukan khas untuk meraikan pegawai-pegawai polis dan tentera yang telah ditauliahkan oleh Yang Di-Pertuan Agong ataupun Raja-Raja Melayu. According to Merriam-Webster, the definition of sword-bearer is "a British civic official who carries a sword before a municipal officer on ceremonial occasions" or "one that is armed with a sword".

Thursday, 8 November 2018

Colmar Tropicale, Bukit Tinggi, Pahang

Assalammualaikum guys :)


So, destinasi kali ni kita pergi ke Colmar Tropicale yang terletak di Bukit Tinggi, Pahang. Yang pastinya dah ramai datang berkunjung ke Colmar Tropicale ni yang terkenal dengan reka bentuk bangunan ala Perancis atau lebih dikenali sebagai "French Village". Untuk pengetahuan semua, perkampungan bertemakan ala perancis ini mendapat ilhamnya dari Colmar Village Alsace, sebuah perkampungan di Perancis yang terkenal dengan jalan batu dan bangunan peninggalan sejak zaman Renaissance.

French Village 

By the way, suasana kampung ini sememangnya membuat sesiapa sahaja yang berjalan-jalan ke sini merasa seolah-olah berada di dalam sebuah filem Eropah klasik. Hahahaha. Selain daripada reka bentuk bangunan yang special, terdapat juga banyak aktiviti menarik yang menanti anda sekeluarga seperti rock climbing dan mountain biking. Untuk shortvacay ni, aku pergi bersama dengan mak, makcik dan cousin aku yang datang dari Sabah except cousin aku yang memang orang KL.

Bayaran masuk: Dewasa (RM16.00) | Kanak-kanak (RM8.00).

Lokasi: Terletak di Kilometer 48, Persimpangan Lebuhraya Karak, Berjaya Hills, Bukit Tinggi, Bentong, Pahang.

Untuk pengalaman bercuti di Bukit Tinggi yang lebih lengkap, why not anda sekeluarga menyewa hotel dan bermalam di resort tersebut. Jangan risau, banyak jenis bilik yang anda boleh pilih dan cukup untuk memuatkan semua ahli keluarga yang datang bersama-sama. Okay. Jom kita scroll ke bawah untuk lihat gambar-gambar kami di sana.












Japanese Village

Tanpa menaiki pesawat, dalam beberapa minit sahaja anda boleh menyusul dari sebuah perkampungan perancis yang romantik ke perkampungan jepun tradisional yang aman. Japanese Village yang terletak di Bukit Tinggi ini merupakan memperlihatkan koleksi tarikan bertema jepun yang disusun kemas sekitar sebuah taman hijau yang luas dengan tujuan untuk menghidupkan suasana perkampungan jepun tradisional dahulu kala. 

Perkampungan Jepun ni dihiasi dengan kolam ikan Koi, taman bunga dan batu berlumut yang cantik. Antara tarikan mesra keluarga yang boleh dijumpai disini adalah:
  • Japanese Garden
  • Japanese Tea House
  • Botanical Garden
  • Tatami Spa
  • Ume Tatami Suite
  • Restaurant Ryo Zan Tei.  
Tapi memandangkan hujan masa kami tiba di Japanese Village, kami hanya berjalan di sekitar Japanese Garden dan tak sempat nak pergi tempat yang lain disebabkan hujan.

Bayaran masuk: Dewasa (RM12.00) | Kanak-kanak (RM8.00).

Sewaan Kimono: RM20.00 (For those yang nak pakai Kimono).







Banyak tempat menarik yang akan mencuri perhatian korang kalau bercuti di sini. At the same time, korang pasti kagum dengan pemandangan di sini yang sangat cantik dan menarik seperti berada di luar negara. Besides, korang boleh datang ke sini membawa keluarga bagi lari daripada kesibukan kota. Datang balik hari atau anda boleh bermalam disini untuk merehatkan minda dan fizikal. Sekiranya korang ada mempunyai pengalaman di Bukit Tinggi, jangan lupa untuk drop komen di bawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pembaca lain yang masih belum berkesempatan untuk pergi ke resort ni. Semoga dipermudahkan segala urusan perjalanan dan percutian sekiranya pergi ke sini. That's all from me. Adios. 

Sunday, 4 November 2018

Trip to Batu Caves, Gombak, Selangor

Assalammualaikum guys :)

Siapa yang tidak pernah sampai Batu Caves lagi? Angkat kaki and then pergilah singgah sekejap di Batu Caves. Tapi yang pasti sudah semestinya ramai yang pernah sampai di Batu Caves kan. Batu Caves is one of the iconic and popular place to visit in Malaysia, dah namanya pun "iconic place" to go, mestilah ramai pelancong yang datang, tak kisahlah pelancong tempatan atau luar negara, mesti akan singgah ke Batu Caves ni kalau berkesempatan. Aku ni pun 1st time ke Batu Caves ni walaupun sudah "berkampung" di tanah semenanjung hampir 5 tahun tapi akhirnya dapat juga jejakkan kaki di Batu Caves ni. What a sad life? Hahahaha. For your information guys, setiap gua mempunyai harga kemasukan yang berbeza kecuali Temple Cave (PERCUMA) dan bayaran masuk kereta dalah sebanyak RM2.00 untuk tempat parking. So, kira murahlah kalau nak pergi jalan-jalan ke sini. Oh hampir lupa pula, kalau datang pada waktu malam after 6.00 pm, tidak perlu bayar tempat parking kereta tapi kena tahu juga waktu operasi Batu Caves bermula dari 6.00 am sehingga 9.00 pm sahaja. 

So, terpulang kepada diri masing-masing sama ada nak pergi pada waktu bila-bila. But for me, kalau nak ambil gambar yang lawa dengan lighting yang terbaik, datanglah pada waktu pagi sekitar pukul 9.00 atau 10.00 am. Kalau nak datang malam pun boleh, tapi itulah kamera DSLR lah kena bawa. Kalau bawa atau guna kamera smartphone, nanti gambar tak sharp macam gambar kamera DSLR disebabkan kekurangan lighting unless you're good at taking photos at night. Hehehe. By the way, sepanjang jalan menaiki tangga tu, banyak monyet yang bermain-main di sekitar tangga dan gua-gua yang terdapat di situ. So, kena berhati-hati dan pihak pengurusan pun ada buat tanda amaran/peringatan kepada orang ramai daripada memberi makanan kepada monyet-monyet tu bagi tujuan keselamatan. 

Daya tarikan utama di Batu Caves ni adalah patung besar yang 
merupakan Tuhan bagi agama Hindu di bahagian pintu masuk. 
Dari jauh lagi boleh kelihatan patung besar ni. 



272 anak tangga berwarna-warni yang menjadikan 
Batu Caves lebih menarik perhatian. 






Suasana di dalam salah satu gua yang terdapat di Batu Caves.


Ambil gambar dulu.






Bersama dengan orang-orang gigih memanjat 272 anak tangga di Batu Caves.
Hahahahahaha.



Untuk pengetahuan semua juga, Batu Caves adalah sebuah bukit batu kapur yang terdiri daripada 3 buah gua utama dan beberapa gua yang lebih kecil yang mana sudah berusia lebih daripada 100 tahun. The best part is Batu Caves ni taklah jauh sangat dari KL, hanya terletak kira-kira 15 kilometer dari Kuala Lumpur. So, boleh datang ke Batu Caves ni menggunakan kereta sendiri ataupun public transport yang mana stesen Batu Caves ada di dalam senarai stesen. Kalau datang dengan menaiki kereta/Teksi/GrabCar, kamu boleh melalui lebuh raya utama MRR2 sebab Batu Caves terletak di sebelah lebuh raya tersebut. Untuk public transport, ada perkhidmatan kereta api KTM dari KL Sentral ke Batu Caves dan banyak laluan alternatif yang lain untuk pergi ke Batu Caves ni.

Waktu Operasi:
  • Setiap hari - 6.00 am sehingga 9.00 pm.
Alamat:
  • Batu Caves, Kuil Sri Subramaniam, Kuala Lumpur, Malaysia.
Seperti yang semua tahu, Batu Caves memang terkenal dengan sambutan perayaan Thaipusam. Ini sememangnya menarik perhatian bukan sahaja penganut Hindu yang ada di Malaysia, tetapi juga penganut Hindu di seluruh dunia seperti India, Australia, Singapura, Thailand dan Eropah. Walaupun Thaipusam menyumbangkan dalam peningkatan pelancongan Malaysia, tapi hanya beberapa negeri sahaja yang diisytiharkan sebagai cuti umum seperti di Pulau Pinang, Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Negeri Sembilan. Pada tahun 2007, perayaan ini menarik lebih daripada 1.5 juta penganut, menjadikannya salah satu perhimpunan terbesar dalam sejarah dunia. Kepada sesiapa yang ingin pergi ke Batu Caves, dipersilakan untuk pergi dan nikmati pemandangan dari 272 anak-anak tangga. Last but not least, Batu Caves juga merupakan salah satu tempat yang direkomenkan oleh Trip Advisor dan Lonely Planet untuk dilawati. Jangan lupa untuk datang, okay. That's all from me. Adios. 

#batucaves #tripadvisor #sayangimalaysiaku #jalanjalancucimata
#instagood #photooftheday #272anaktangga #2018 #friends #repost #nature 
#travel #fitness #igers #tagsforlikes #follow4follow #bilaaddytravel