Thursday, 18 January 2018

Cara Mudah Membuat Pembayaran Tunggakan PTPTN Secara Online

Assalammualaikum guys :)

So, today aku nak share tips atau cara nak membuat pembayaran tunggakan PTPTN secara online dengan korang especially yang mempunyai tunggakan PTPTN. Memang tak dinafikan, aku pun menghadapi masalah yang sama macam korang alami ni. 1st of all,  lepas habis study di UiTM Shah Alam, aku tak pernah ambil tahu pun pasal tunggakan ni sehinggalah aku memohon pekerjaan. Masa tu, dalam kepala otak aku, aku nak dapatkan kerja secepat mungkin tapi bukan untuk membayar PTPTN. Hahaha. Nampak tak jahat dekat situ. Reasonnya aku nak dapatkan kerja sebab tak sabar nak ada pendapatan sendiri and at the same time, aku nak bantu parent (means dorang tak perlu dah bagi duit poket dengan aku, bolehlah ringan beban dorang kan). So, jom follow tips ni bagi memudahkan kamu menyelesaikan tunggakan PTPTN. 


Step 1: Buka laman portal PTPTN: Anjung.
Sebelum tu, kamu kena hubungi Careline PTPTN (03 2193 3000). Then, berbincang dulu dengan staf yang bertugas dan nyatakan yang kamu mahu membuat pembayaran tunggakan PTPTN.


Step 2: Buka bahagian Semakan Penyata Pinjaman.


Then, this one akan pop-up dan masukkan Nombor Kad Pengenalan.


Step 3: Masuk ke dalam Sistem Pinjaman Pendidikan.


Bagi pengguna yang 1st time membuat pendaftaran, 


Bagi yang sudah mendaftar, just masukkan No. Kad Pengenalan dan juga kata laluan.


Then, this one akan pop-up dan pilih Penyata Baki untuk melihat baki terkini yang masih tertunggak.


Step 4: Membuat pembayaran secara online. 
Pilih berapa amaun yang hendak dibayar terlebih dahulu.



Step 5: Boleh membuat pembayaran melalui FPX atau melalui Kad Kredit/Debit.


After dah buat pembayaran, hantar gambar dengan staf yang kamu berurusan tadi dan minta dia emailkan Surat Pengesahan Pembayaran yang kamu telah buat. Ini boleh menjadi surat sokongan sekiranya kamu hendak membuat car loan. Well, kalau tunggakkan PTPTN tak settle, selagi tulah susah nak buat car loan, housing loan dan macam-macam loan lagi. So, kalau dah ada duit, better terus langsaikan hutang atau tunggakan yang ada. Okay. Dan lagi penting, pastikan nama clear daripada CTOS dan CCRIS.

Cara Mudah Untuk Mendapatkan Laporan CTOS & CCRIS Secara Online

Assalammualaikum guys :)

Well, setengah daripada kita tahu yang sekiranya terdapat nama kita yang dalam senarai blacklist CTOS dan juga CCRIS, kita tidak boleh membuat personal loan atau membuat apa-apa loan selagi ada tunggakan/oustanding balance. Mahu tidak mahu, memang settle down kan dulu oustanding balance supaya boleh membuat loan. So today I'm going to share with you guys cara mendapatkan laporan kredit dengan mudah secara online tanpa perlu ke pejabat Bank Negara Malaysia (BNM) ataupun Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK). Info ni sangat sesuai kepada fresh graduate (sahabat-sahabat/junior-junior) yang meminjam duit daripada PTPTN. Sebelum tu, mari kita berkenalan dengan CCRIS dan CTOS terlebih dahulu.

Apa itu CCRIS?
  • CCRIS ialah singkatan bagi Central Credit Reference Information System atau dalam Bahasa Melayu pula ialah Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat. 
  • Merupakan satu sistem yang mengumpul maklumat mengenai individu yang mengambil pinjaman daripada institusi kewangan dan membekalkan semula maklumat tersebut kepada institusi kewangan. 
  • Maklumat ini digunakan sebagai salah satu sumber oleh institusi kewangan untuk membentuk pandangan mengenai sejarah kredit peminjam sedia ada atau bakal peminjam mereka. 
  • CCRIS bukanlah sistem yang menyenarai hitam peminjam seperti tanggapan sesetengah pihak. 
Antara yang direkodkan dalam CCRIS adalah:  
  • Semua jenis pinjaman termasuk pinjaman peribadi, rumah, kereta, pinjaman ASB dan sebagainya.
  • Hutang kad kredit.
  • Menjadi penjamin.
Apa itu CTOS?
  • CTOS merupakan sebuah syarikat yang membangunkan satu sistem untuk merekodkan bayaran yang tertunggak oleh peminjam.
  • Bagi peminjam ingkar tidak langsung membuat bayaran pinjaman yang telah ditetapkan maka nama akan direkodkan dalam CTOS. 
  • CTOS juga berfungsi untuk memberi maklumat kepada bank dan institusi kewangan untuk menilai risiko daripada memberikan pinjaman kepada pemohon.
Cara Untuk Membuat Semakan/Mendapatkan Laporan CTOS Secara Online

Sekiranya kamu ingin tahu samada nama kamu tersenarai dalam CTOS, kamu boleh melayari laman web CTOS dan mendaftar sebagai pengguna. For your information, pendaftaran CTOS juga adalah PERCUMA dan laporan CTOS adalah PERCUMA.


  1. Cara pertama adalah dengan mendaftar bagi mendapatkan CTOS User ID: CTOS ID - Login.
  2. Masukkan IC Number, Email, Language Preference dan lepas tu klik "I agree with CTOS PDPA Policy".
  3. Setelah CTOS User ID diaktifkan, kamu boleh terus mengakses laporan CTOS pada bila-bila masa dan dimana jua melalui internet ataupun melalui application smartphone CTOS. 
By the way, kamu akan menerima laporan yang mengandungi perkara-perkara seperti berikut:
  • Butir-butir peribadi anda termasuk nama, alamat dan sebagainya.
  • Maklumat SSM mengenai pendaftaran syarikat, directorship dan sebagainya.
  • Butiran sejarah Litigation – Rekod tindakan undang-undang sama ada sebagai defendan ataupun plaintiff. 
  • Rujukan Perdagangan (Trade Reference).
Selepas pendaftaran, kamu akan mendapat laporan seperti berikut: 
  • Laporan MyCTOS kali pertama adalah percuma
  • 2 laporan MyCTOS PERCUMA yang dikemaskini setiap tahun iaitu pada bulan Januari dan Julai.
  • Pemberitahuan percuma untuk rekod tindakan undang-undang baru.
Cara Untuk Membuat Semakan/Mendapatkan Laporan CCRIS Secara Online


Personal Credit Report BASIC (RM5.00)
Personal Credit Report PLUS (RM10.00)

Permohonan oleh Individu

Sekiranya kamu ingin memohon laporan kredit secara peribadi di BNM LINK, Ibu Pejabat atau Pejabat Wilayah/Cawangan Bank Negara Malaysia, sila bawa MyKad dan apa-apa dokumen sokongan lain yang boleh mengesahkan identiti kamu sendiri. For example, lesen memandu atau pasport. Sekiranya anda memohon laporan kredit menerusi surat, anda boleh memohonnya dengan melengkapi dan menghantar dokumen berikut kepada kami:
  • Borang Permohonan Laporan Kredit (Credit Report Request, CRR)
  • Borang Pengisytiharan Pinjaman
  • Salinan MyKad anda yang jelas (depan dan belakang)
  • Mana-mana 2 dokumen berikut (dengan nama dan alamat anda jelas tertera pada setiap dokumen):
    • Lesen memandu
    • Bil utiliti seperti bil air, bil elektrik, bil telefon atau bil ASTRO
    • Penyata akaun bank
    • Penyata kad kredit
    • Penyata KWSP
Borang Permohonan Laporan Kredit dan Borang Pengisytiharan Pinjaman boleh didapati di laman sesawang kami Credit Report Request (CRR) Form atau klik di sini untuk muat turun Borang Permohonan Laporan Kredit. Sila pos, faks, atau e-mel borang yang telah dilengkapi berserta dokumen sokongan kepada BNMTELELINK, Bank Negara Malaysia di:

BNMTELELINK
LINK dan Pejabat Wilayah
Tingkat Bawah, Blok D
Bank Negara Malaysia
Jalan Dato' Onn
50480 Kuala Lumpur
No Faks: +603 2174 1515
E-mel: bnmtelelink@bnm.gov.my

AKPK (Agensi Kaunseling Dan Pengurusan Kredit)

Agensi Kaunseling Dan Pengurusan Kredit, atau biasanya dikenali sebagai AKPK, ialah sebuah agensi yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan April 2006 untuk membantu individu menguasai situasi kewangan mereka dan mencapai ketenangan minda hasil daripada penggunaan kredit secara bijak.

Visi AKPK

  • Kami ingin mewujudkan masyarakat yang bijak dari segi kewangan.  Kami juga mahu diiktiraf sebagai pembekal pendidikan kewangan yang dipercayai kepada pengguna dewasa  serta menggalakkan pengurusan kewangan yang berhemat.
Misi AKPK

  • Amalkan Pengurusan Kewangan Berhemat Sebagai Budaya Hidup.
Perkhidmatan

  • AKPK menawarkan perkhidmatan kewangan kepada individu, secara percuma.
  • Pendidikan kewangan 
    • Pendidikan kewangan tentang tanggungjawab penggunaan wang dan skil pengurusan kredit.
    • Jawapan anda kepada masalah kewangan AKPK menyediakan bahan pendidikan kewangan yang meliputi penggunaan kredit yang bijak dan asas pengurusan wang.
  • Kaunseling Kewangan
    • Kaunseling dan nasihat berkenaan pengurusan kewangan.
    • AKPK memberi khidmat kaunseling dan panduan kepada anda tentang pengurusan kewangan bijak dari segi bajet, pengurusan wang dan penggunaan kredit.
  • Program Pengurusan Kredit 
    • Program pengurusan kredit untuk membantu pengguna menguasai semula kewangan mereka.
    • Kaunselor kami akan bekerja dengan anda untuk menghasilkan suatu pelan pembayaran hutang khas untuk menangani masalah kewangan anda melalui rundingan dengan institusi kewangan.
Memandangkan pejabat AKPK hanya di Kota Kinabalu, Sabah. So, kamu boleh pergi ke Pejabat Cawangan di setiap daerah.

Kota Kinabalu 
Bank Negara Malaysia 
Pejabat Wilayah Kota Kinabalu  
Jalan Lapan Belas  
88000 Kota Kinabalu  
Sabah  
Talian Am: +6088-522310

Waktu Urusan 
Isnin hingga Jumaat (kecuali cuti umum) 

Waktu Urusan  
9:00 pagi - 5:00 petang

Pejabat Kaunseling

Tawau 
RHB Bank Bhd 
Ground & First Floor, 
Lot 5, Block 27, 
Fajar Complex, 
Jalan Mahkamah Town Extension II, 
91000 Tawau, Sabah.  
Sedia Ada Jumaat: 17 Jun, 15 Jul, 19 Aug, 16 Sep, 21 Okt, 18 Nov, 16 Dis

Sandakan 
Maybank 
Lot 28, 29 & 30, 
Block HS3, 
Sandakan Harbour Square, 
90000 Sandakan.  
Sedia Ada Isnin: 20 Jun, 18 Jul, 15 Aug, 19 Sep, 17 Okt, 21 Nov, 19 Dis

Beaufort 
Bank Simpanan Nasional 
Tkt. Bawah & Satu, Lot 15,  
Blok C, 
New Beaufort Jaya, 
89800 Beaufort, Sabah.  
Sedia Ada Rabu: 15 Jun, 20 Jul, 17 Aug, 21 Sep, 19 Okt, 16 Nov, 21 Dis

Senarai Bayaran Pasport Antarabangsa Malaysia Mulai Tahun 2018

Assalammualaikum guys :)

Jabatan Imigresen Malaysia memaklumkan bahawa passport 2 tahun RM200 sebelum ini telah dimansuhkan serta merta manakala pemohon passport boleh menikmati diskaun sebanyak RM100 diskaun bagi passport untuk tempoh 5 tahun (Harga asal RM300).  Berikut adalah senarai harga baharu passport antarabangsa Malaysia bagi tempoh 5 tahun. 


Harga Pasport Antarabangsa Malaysia Mulai 2018 (Tempoh 5 Tahun)    
  1. Pemohonan Biasa (13-59 tahun) - RM200  
  2. Warga Emas (60 tahun keatas) - RM100  
  3. Kanak-Kanak (Bawah 12 tahun) - RM100  
  4. Siswazah Luar Negara (Bawah 21 tahun) - RM100  
  5. Jemaah Haji - RM100  
  6. Orang Kelainan Upaya (OKU) - Percuma 

Kepada sesiapa yang masih belum renew passport (including me), this is a really good opportunity, guys. So, tunggu apa lagi, mari ramai-ramai datang ke Jabatan Imigresen Malaysia yang berdekatan dengan anda untuk membuat pembaharuan passport. 

Thursday, 11 January 2018

Original Cake Malaysia

Assalammualaikum guys :)

The Brand Story

A bite of Original Cake is all it takes to conjure up feelings of nostalgia. Original Cake’s signature offering, the traditional delicacy, stays true to its roots. The cake, which originated from the scenic riverside Tamsui Old Street north of Taipei, Taiwan, has stood the test of time to maintain its status as a preferred delicacy among many consumers in Taiwan and now, Malaysia. 

The cake itself is only made up of fresh egg, milk, vegetable oil, sugar and flour, but the beauty lies in the simplicity of the fresh, high-quality ingredients which form the perfect base for our skilled bakers to craft delightful, fluffy cakes for the enjoyment of people everywhere. Founded in 2010, Original Cake started as a single outlet in Taiwan. We have since grown from strength to strength with a total of three outlets  in Taiwan now. Meanwhile, our expansion to Malaysia also saw rapid growth for Original Cake. Within just six months of 2017, we’ve launched eight new outlets in Malaysia spanning across four states — Kuala Lumpur, Selangor, Johor Bahru, Penang and Sabah.

As our recipe is pork and lard free, Original Cake has sought for Halal accreditation from the Islamic Development Department Malaysia (Jakim) to appeal to the Muslim majority market in Malaysia. Our flagship outlet at Sunway Velocity Mall, Sunway Pyramid, Gurney Plaza, Queensbay Mall and Sunway Carnival Mall have received this accreditation while the remaining outlets are still in the process of being certified Halal by local authorities.   Original Cake is committed to delivering our delicious and traditional slices of enjoyment across the world. More branches in both Malaysia and Taiwan are in the works. At the same time, we are looking into expanding into other countries such as Singapore, Thailand, Australia and USA.

This one is Golden Cheese Cake from Original Cake


There are 4 types of flavor that you can choose; Original, Golden Cheese (like I choose), Frozen Chocolate and the most favorite one, Durian King. 

Original Cake


Based on a golden mixture of fresh eggs, milk and flour, the cakes with original flavor create a creamy mouthfeel and savory natural aroma from eggs and milk. Take a bite and experience the taste of happiness.

Golden Cheese Cake


With two layers of sliced cheese filling plus cheese powder sprinkled on top, the silky texture and delicate mouth-feel bring to you nothing but delightfully fresh and elegantly simple cheese flavor while low sugar, low fat health concept makes it ideal for the whole family to enjoy.

Frozen Chocolate Cake


Made with HERSHEY’s Chocolate Brimming over with rich chocolate smell and creamy mouth-feel, the dark bittersweet baking chocolate chips in the cakes not only convey rich chocolate flavor but teem with the magic of happiness.

The Mighty Durian King Cake


Inspired by the King of Fruits. Soft texture, Rich durian flavour. Give you another fragrant and delicious layering experience while low sugar, low fat health concept makes it ideal for the whole family to enjoy.

So, what are you waiting for ? Go and grab (I mean buy) your favorite flavor at nearest outlets.

Klang Valley & Selangor
  • Sunway Velocity Mall
  • Sunway Piramid
  • One Utama Shopping Centre
  • IOI City Mall Putrajaya
  • Setia City Mall  
Penang
  • Gurney Plaza
  • Queensbay Mall
  • Sunway Carnival
Johor
  • City Square Mall
  • Paradigm Mall JB  
Sabah  
  • Suria Sabah
For more details, you guys can visit Original Cake website

TW Original Cake Sdn Bhd (源味本鋪 Original Cake)

Contact: 03- 8069 1626

HQ office 
No. 2, Jalan PPU 2A,
Taman Perindustrian Puchong Utama,
47100 Puchong,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Thursday, 4 January 2018

Brothers - Teman Sejati

Assalammualaikum guys :)


Brothers - Teman Sejati

Selama ini
Ku mencari-cari
Teman yang sejati
Buat menemani
Perjuangan suci

Bersyukur kini 
PadaMu Illahi 
Teman yang dicari
Selama ini
Telah kutemui

Dengannya di sisi 
Perjuangan ini 
Senang diharungi 
Bertambah murni 
Kasih Illahi 

Kepada-Mu Allah 
Ku panjatkan doa 
Agar berkekalan 
Kasih sayang kita

Kepadamu teman 
Ku pohon sokongan 
Pengorbanan dan pengertian 
Telah ku ungkapkan 
Segala-galanya

Kepada-Mu Allah 
Ku pohon restu 
Agar kita kekal bersatu
Kepadamu teman 
Teruskan perjuangan

Pengorbanan dan kesetiaan 
Telah ku ungkapkan 
Segala-galanya 
Itulah tandanya 
Kejujuran kita

Monday, 1 January 2018

Happy New Year 2018 !

Assalammualaikum guys :)

Happy New Year 2018 !


It's New Year and the best time to renew your dictionary of life. Remove words like jealousy, hate, revenge, greed from your dictionary and put words like love, care, compassion, honesty and satisfaction in their place. This will ensure that you have a great and guilt-free year ahead. So, New year begins, let us pray that it will be a year with peace, happiness and abundance of new friends, God bless us through out the new year 2017, Goodbye 2017 & Welcome to New Years 2018.