Sunday, 23 December 2018

Majlis Perkahwinan Amerul Amin & Nurafiqah Jakaria

Assalammualaikum guys :)

Majlis perkahwinan Amerul Amin & Nurafiqah Jakaria pada 22 Disember 2018 (Sabtu) bersamaan 14 Rabiulakhir 1440H di Dewan Kesenian Islam Membakut, Sabah. Kepada kedua-dua mempelai, selamat menempuhi hidup baru bersama-sama, semoga menjadi sebuah keluarga yang sakinah, mawaddah dan warrohmah serta diberikan keturunan yang soleh dan solehah dikurniakan limpahan rezeki yang berkat serta selalu berada di dalam lindungan juga kasih sayang Allah SWT. Semoga Allah S.W.T menyempurnakan semua kebahagiaan kamu berdua dan menjadikan pernikahan ini sebagai ibadah kepada-Nya. Alhamdulillah, majlis perkahwinan dapat disempurnakan walaupun ada beberapa kekangan yang terpaksa dihadapi tapi dengan hasil kerjasama dan kasih sayang daripada semua ahli keluarga dan rakan-rakan, majlis ini dapat dijalankan dengan lancar. Jutaan terima kasih juga diucapkan kepada semua yang membantu bagi menjayakan dan menyempurnakan majlis perkahwinan ini.











Alhamdulillah dengan sekali lafaz, maka selamatlah kedua-duanya diijabkabulkan. 
Tahniah Amin & Iqa. 





Kepada kedua mempelai:  

"Takdir pun akhirnya mempertemukan kalian berdua, kebersamaan dalam mengapai takwa merupakan jalinan cinta suci yang hakiki, kayuhlah dengan penuh rasa syukur dan rasa ikhlas bahtera rumah tangga kalian dengan penuh cinta & kasih, semua karena Allah dan Rasul-Nya."

Kepada Amin, selamat menjadi seorang suami dan seorang imam yang mempunyai amanah, tanggungjawab yang besar untuk isteri dan juga kepada anak-anak. Jadilah suami yang hebat dan ayah yang penyayang. Kepada Iqa, selamat menjadi seorang isteri yang soleha dan bidadari yang terbaik kepada suami tercinta. Semoga juga menjadi ibu yang terbaik serta penyayang kepada anak-anak. Sekali lagi, tahniah atas pernikahan kamu berdua pada hari ini. Selamat membina keluarga yang sakinah, mawaddah, warrahmah. Aamin. That's all for today. Adios.

Tuesday, 4 December 2018

3 Cara Mudah untuk Turunkan Berat Badan

Assalammualaikum guys :)


1. Fasting

Masa bersahur, just makan biskut atau roti tapi aku lebih prefer makan biskut sebab aku rasa biskut lagi tahan lama berbanding makan roti dan jangan lupa, banyakkan minum air mineral atau air kosong untuk menggelakkan daripada dehydration. Lagi satu, kalau dah bersahur tu, janganlah terus baring atau tidur. Memang payahlah nak perut tu nak kempis kan. So, better buat sedikit regangan and then buatlah apa-apa aktiviti yang sesuai macam bersihkan bilik, kemaskan tempat tidur (*bagi mengelakkan daripada baring atau tidur semula, hahahaha) atau pun mandi pagi bagi badan tu rasa segar bugar dan tidak lemau. By the way, dengan berpuasa, kita dapat pahala dan boleh "membayar" semula hutang puasa yang pecah dulu (escpecially for ladies) dan pada masa yang sama, boleh dapat melancarkan sistem pencernaan. Dan jangan lupa solat SUBUH, okay. 

2. Exercise

Siapa kata kalau kita berpuasa, kita tidak boleh bersenam. Sebenarnya boleh ja tapi kena ikut kemampuan masing-masing. By the way, cukuplah bersenam selama 30-35 minit termasuk buat warming up dan cooling down. Nanti terlebih exercise, payah pula kan. Tak pasal-pasal re-hyration. Pengalaman masa training kadet dulu, kami ada juga buat PT pagi macam biasa sebab kalau waktu pagi, air dalam badan masih banyak dan mencukupi untuk membuat senaman tapi kena ingat bukan senaman yang hardcore, hanya perlu buat senaman ringan seperti berjoging, jumping jack dan mountain climb. Kalau dah exercise waktu pagi, jangan exercise waktu petang pula. Tapi sekiranya pagi tu memang tiada buat exercise, petang tu boleh buat exercise yang ringan. But for me, tenaga waktu pagi dan petang lain walaupun pagi tu kita tak buat exercise tapi since air dalam badan dah berkurangan, so better jogging ja. 

3. Food

Kalau sudah bersenam, jangan pula lupa nak makan kan. Kalau pada hari tidak berpuasa, jangan skip waktu breakfast (6.00am - 8.00am), minum pagi (9.00am - 10.00am) dan lunch (12.00pm - 2.00pm) dan dinner (6.00pm - 8.00pm). Dan kalau berpuasa pula, makanan yang diambil sesuai dengan kehendak badan dan bukan kehendak nafsu, okay. Jangan tahan lapar sebab nanti akan jadi trigger bila tengok makanan. Hahahaha. Nak makan ayam McD, boleh tapi hanya seketul ayam. Nak makan ayam KFC, boleh tapi hanya betul seketul ayam. That's it. Kalau tiada yang jual seketul ayam, beli yang Snack Plate tapi hanya makan seketul ayam, yang selebihnya tu bagi dengan kawan atau orang lain (*sabotaj dorang supaya jadi gemuk). Hahahaha. Tapi sebaiknya, janganlah setiap hari nak makan ayam McD atau KFC kan, boleh makan tapi seminggu sekali or 2 minggu sekali atau lagi better jangan makan fast food langsung. Nak turunkan berat badan kan, so pandai-pandailah kawal nafsu makan tu. Okay, that's all for today. Adios.

Monday, 12 November 2018

Majlis Perkahwinan LtM Sabri Hamil TUDM dan Nor Hazwani (11 November 2018)

Assalammualaikum guys :)

Alhamdulillah, tahniah diucapkan kepada pasangan pengantin baru LtM Sabri bin Hamil TUDM & Nor Hazwani binti Md Sap. Kahwin juga akhirnya abang sulung kami dalam skuad KAP27/17. Kepada kedua-dua pengantin baru, selamat menempuhi hidup baru bersama-sama, semoga menjadi sebuah keluarga yang sakinah, mawaddah dan warrohmah serta diberikan keturunan yang soleh dan solehah dikurniakan limpahan rezeki yang berkat serta selalu berada di dalam lindungan juga kasih sayang Allah SWT. Semoga Allah SWT menyempurnakan semua kebahagiaan kamu berdua dan menjadikan pernikahan ini sebagai ibadah kepada-Nya. 






Pasangan pengantin baru, LtM Sabri Hamil dan Nor Hazwani



Kepada Sabri, selamat menjadi seorang suami dan seorang imam yang mempunyai amanah, tanggungjawab yang besar untuk isteri dan juga kepada anak-anak. Jadilah suami yang hebat dan ayah yang penyayang. Kepada Nor Hazwani, selamat menjadi seorang isteri yang soleha dan bidadari yang terbaik kepada suami tercinta. Semoga juga menjadi ibu yang terbaik serta penyayang kepada anak-anak. Sekali lagi, tahniah atas pernikahan kamu berdua pada hari ini. Selamat membina keluarga yang sakinah, mawaddah, warrahmah. Aamin. Terima kasih juga kepada skuad KAP27/17 bagi membantu menjayakan majlis ini. That's all for today. Adios.

Belanja sekeping gambar masa dekat Ipoh, Perak.


Nota: Sword Barrel atau Sword-Bearer ni merupakan satu majlis perkahwinan yang penuh dengan adat dan istiadat. Ianya merupakan hari yang indah dan bermakna bagi pasangan pengantin baru.  Sejarah Sword Barrel berasal dari British dan ianya dilakukan khas untuk meraikan pegawai-pegawai polis dan tentera yang telah ditauliahkan oleh Yang Di-Pertuan Agong ataupun Raja-Raja Melayu. According to Merriam-Webster, the definition of sword-bearer is "a British civic official who carries a sword before a municipal officer on ceremonial occasions" or "one that is armed with a sword".

Sunday, 4 November 2018

Trip to Batu Caves, Gombak, Selangor

Assalammualaikum guys :)

Siapa yang tidak pernah sampai Batu Caves lagi? Angkat kaki and then pergilah singgah sekejap di Batu Caves. Tapi yang pasti sudah semestinya ramai yang pernah sampai di Batu Caves kan. Batu Caves is one of the iconic and popular place to visit in Malaysia, dah namanya pun "iconic place" to go, mestilah ramai pelancong yang datang, tak kisahlah pelancong tempatan atau luar negara, mesti akan singgah ke Batu Caves ni kalau berkesempatan. Aku ni pun 1st time ke Batu Caves ni walaupun sudah "berkampung" di tanah semenanjung hampir 5 tahun tapi akhirnya dapat juga jejakkan kaki di Batu Caves ni. What a sad life? Hahahaha. For your information guys, setiap gua mempunyai harga kemasukan yang berbeza kecuali Temple Cave (PERCUMA) dan bayaran masuk kereta dalah sebanyak RM2.00 untuk tempat parking. So, kira murahlah kalau nak pergi jalan-jalan ke sini. Oh hampir lupa pula, kalau datang pada waktu malam after 6.00 pm, tidak perlu bayar tempat parking kereta tapi kena tahu juga waktu operasi Batu Caves bermula dari 6.00 am sehingga 9.00 pm sahaja. 

So, terpulang kepada diri masing-masing sama ada nak pergi pada waktu bila-bila. But for me, kalau nak ambil gambar yang lawa dengan lighting yang terbaik, datanglah pada waktu pagi sekitar pukul 9.00 atau 10.00 am. Kalau nak datang malam pun boleh, tapi itulah kamera DSLR lah kena bawa. Kalau bawa atau guna kamera smartphone, nanti gambar tak sharp macam gambar kamera DSLR disebabkan kekurangan lighting unless you're good at taking photos at night. Hehehe. By the way, sepanjang jalan menaiki tangga tu, banyak monyet yang bermain-main di sekitar tangga dan gua-gua yang terdapat di situ. So, kena berhati-hati dan pihak pengurusan pun ada buat tanda amaran/peringatan kepada orang ramai daripada memberi makanan kepada monyet-monyet tu bagi tujuan keselamatan. 

Daya tarikan utama di Batu Caves ni adalah patung besar yang 
merupakan Tuhan bagi agama Hindu di bahagian pintu masuk. 
Dari jauh lagi boleh kelihatan patung besar ni. 



272 anak tangga berwarna-warni yang menjadikan 
Batu Caves lebih menarik perhatian. 






Suasana di dalam salah satu gua yang terdapat di Batu Caves.


Ambil gambar dulu.






Bersama dengan orang-orang gigih memanjat 272 anak tangga di Batu Caves.
Hahahahahaha.



Untuk pengetahuan semua juga, Batu Caves adalah sebuah bukit batu kapur yang terdiri daripada 3 buah gua utama dan beberapa gua yang lebih kecil yang mana sudah berusia lebih daripada 100 tahun. The best part is Batu Caves ni taklah jauh sangat dari KL, hanya terletak kira-kira 15 kilometer dari Kuala Lumpur. So, boleh datang ke Batu Caves ni menggunakan kereta sendiri ataupun public transport yang mana stesen Batu Caves ada di dalam senarai stesen. Kalau datang dengan menaiki kereta/Teksi/GrabCar, kamu boleh melalui lebuh raya utama MRR2 sebab Batu Caves terletak di sebelah lebuh raya tersebut. Untuk public transport, ada perkhidmatan kereta api KTM dari KL Sentral ke Batu Caves dan banyak laluan alternatif yang lain untuk pergi ke Batu Caves ni.

Waktu Operasi:
  • Setiap hari - 6.00 am sehingga 9.00 pm.
Alamat:
  • Batu Caves, Kuil Sri Subramaniam, Kuala Lumpur, Malaysia.
Seperti yang semua tahu, Batu Caves memang terkenal dengan sambutan perayaan Thaipusam. Ini sememangnya menarik perhatian bukan sahaja penganut Hindu yang ada di Malaysia, tetapi juga penganut Hindu di seluruh dunia seperti India, Australia, Singapura, Thailand dan Eropah. Walaupun Thaipusam menyumbangkan dalam peningkatan pelancongan Malaysia, tapi hanya beberapa negeri sahaja yang diisytiharkan sebagai cuti umum seperti di Pulau Pinang, Perak, Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Negeri Sembilan. Pada tahun 2007, perayaan ini menarik lebih daripada 1.5 juta penganut, menjadikannya salah satu perhimpunan terbesar dalam sejarah dunia. Kepada sesiapa yang ingin pergi ke Batu Caves, dipersilakan untuk pergi dan nikmati pemandangan dari 272 anak-anak tangga. Last but not least, Batu Caves juga merupakan salah satu tempat yang direkomenkan oleh Trip Advisor dan Lonely Planet untuk dilawati. Jangan lupa untuk datang, okay. That's all from me. Adios. 

#batucaves #tripadvisor #sayangimalaysiaku #jalanjalancucimata
#instagood #photooftheday #272anaktangga #2018 #friends #repost #nature 
#travel #fitness #igers #tagsforlikes #follow4follow #bilaaddytravel

Friday, 26 October 2018

Kopi Mesin, Kota Bharu, Kelantan

Assalammualaikum guys :)

Alhamdulillah, baru ada masa untuk menaip dalam blog ni. Sebenarnya bukan tiada masa untuk menaip tapi gagal dalam menguruskan masa dengan baik dan ditambah lagi dengan penyakit "M" yang timbul, that's whylah aku jarang update blog ni. Hmmmm, sebab tengok orang lain, I mean blogger yang lain ada ja masa untuk masukkan entry dalam blog masing-masing. Well, salah diri sendiri. Okay, never mind, just forget about it. Now let's move to the agenda. Okay, just want to inform you guys that I have never been to Kelantan and this is my 1st time pergi ke negeri tersebut. So, since dah sampai Kelantan, kenalah cuba kedai hipster Kopi Mesin yang terletak di Kota Bharu, Kelantan dan sememangnya popular dalam kalangan penduduk di sini especially yang penggemar kopi.  

Kopi Mesin, Kota Bharu, Kelantan


Design cafe yang simple dan minimalist. 







Kopi Mesin juga menawarkan pelbagai jenis kek. 
This one is Red Velvet Cheese Cake, memang sedap.


Hawaiian Iced Coffee


Jangan lupa ambil gambar flatlay.


Bagi korang yang tidak familiar dengan jenis-jenis kopi ni, jangan risau sebab dalam menu ni pun dah buat pembahagian dan terdapat pilihan expresso, latte macchiato, doppio, putih rata, cappucino, americano, kafe latte dan mocha. Besides, Kopi Mesin ni juga ada menyediakan pilihan lain seperti coklat, teh dan banyak lagi. Daripada pening dan tak tahu mahu order minuman yang mana satu, so I choose to ordered one of the signature drink; Hawaiian Iced Coffee. Dari segi harga, it's affordable for everyone even yang datang for 1st time and Kopi Mesin ni juga menawarkan harga kopi yang sama seperti kedai-kedai kopi hipster yang lain. So, kepada sesiapa yang ingin menikmati kopi dan kek yang disediakan oleh Kopi Mesin ni, korang boleh singgah seperti yang tertera di bawah ni.

Alamat:
Lot 572 Batu 3½, 
Jalan Sultan Yahya Petra, 
Kubang Kerian, 
16150 Kota Bharu, Kelantan

Waktu Operasi:
12.00 pm - 1.00 am

Instagram: Kopi Mesin | Facebook: Kopi Mesin


Last but not least, jangan lupa untuk upload gambar anda di Instagram atau Facebook siap dengan tagging untuk support Kopi Mesin. Okay, that's all for today. See you guys around and happy weekend. Adios. 

Wednesday, 10 October 2018

Pengambilan Calon Lepasan Ijazah sebagai Pegawai Kadet Graduan 2019 dalam Angkatan Tentera Malaysia

Assalammualaikum guys :)

Masih mencari peluang pekerjaan ?
Ingin menjadi wira yang mempertahankan negara ?
Ingin kelihatan segak dan bergaya memakai pakaian seragam tentera ?

Ingin mengubah mentaliti diri sendiri dan orang sekeliling yang mengatakan 
ANDA TIDAK BOLEH ?

Jangan risau, anda boleh mengubah semua PERSEPSI itu dengan menyertai

PENGAMBILAN CALON LEPASAN IJAZAH SEBAGAI PEGAWAI KADET GRADUAN 2019 DALAM SKIM PERKHIDMATAN PEGAWAI ANGKATAN TETAP ANGKATAN TENTERA MALAYSIA


Kepada para graduan yang masih mencari peluang pekerjaan, sekarang anda boleh mendaftarkan diri di JOM MASUK TENTERA.

Assalammualaikum dan salam sejahtera tuan/puan. 

Sukacita dimaklumkan bahawa ATM mempelawa saudara/saudari yang berkelulusan Ijazah Sarjana Muda untuk menyertai ATM melalui skim Pegawai Kadet Lepasan Ijazah (Graduan) yang berkelayakan Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) untuk berkhidmat sebagai Pegawai dalam Perkhidmatan Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM)

Kepada yang berminat, sila email kepada kami di  pengambilanpegatm@gmail.com dengan menghantar dokumen - dokumen dalam bentuk PDF seperti berikut:

📌 Resume (termasuk Berat dan Tinggi). 
📌 Salinan Kad Pengenalan. 
📌 Salinan Siji SPM. 
📌 Salinan Sijil MQA. 
📌 Salinan Sijil Ijazah/Transkrip. 
📌 Gambar Ukuran Passport.  

Sebarang permasalahan berkenaan permohonan bolehlah menghubungi kami di talian Pengambilan Pegawai Kadet Graduan (Isnin - Jumaat) bermula 9.00am - 5.00pm:(03) 20594524/2391/4526.

"ATM - MEMPERKASAKAN KEDAULATAN NEGARA"


#jommasuktentera #angkatantenteramalaysia #malaysianarmedforces #atm #memperkasakankedaulatannegara #tenteradaratmalaysia #tdm ##malaysianarmy #ma #gagahsetia #strongandloyal #tenteralautdirajamalaysia #tldm #royalmalaysiannavy #rmn #sediaberkorban #readytosacrifice #tenteraudaradirajamalaysia #royalmalaysianairforce #rmaf #tudm #sentiasadiangkasaraya #alwaysinthesky

Thursday, 30 August 2018

Percutian Tepi Pantai di Resorts World Kijal

Assalammualaikum guys :)

Cuti sekolah dah habis. Sudah tiba masanya students balik semula ke sekolah. Mesti ada rasa malas nak masuk sekolah kan. Biasalah tu, kalau sudah terlalu lama cuti, mesti akan rasa awkward nak belajar. Hehehe. Kalau ada masa dan tiada halangan, boleh ja bercuti pada hari-hari biasa kan. Tidak semestinya kena tunggu cuti sekolah baru pergi bercuti kan. Tapi mungkin lagi mudah dan menyeronokkan kalau bercuti pada cuti sekolah sebab boleh jumpa dan ajak family yang lain bercuti bersama.

By the way, siapa yang tidak suka pergi bercuti ? Lagi-lagi kalau bercuti di tepi pantai, lagi best. Mostly ramai orang yahg pergi oversea untuk menikmati pemandangan di tepi pantai padahal dalam Malaysia pun banyak tempat yang menarik untuk dilawati. But you don’t have to go far because there are many amazing place/beach that you can enjoy your sunrise and sunset without spending a lot of money. Hmmmm. Agak-agak dekat area mana tu ? Mana lagi kalau bukan di negeri Terengganu Darul Iman. Tapi kalau nak pergi Terengganu, nak stay kat hotel mana pula ? Korang mesti terfikir nak stay kat mana ? No need pening-pening, korang tahukan Resorts World Genting yang dekat Genting Highlands tu ? Dekat Terengganu pun ada, okay. Which is located at Kijal, salah satu mukim dalam daerah Kemaman, di negeri Terengganu Darul Iman.








Lagipun, Resorts World Kijal ni pun dikira sebagai international hotel jugak. For your information, Resorts World Kijal ni dah lama buka, lebih daripada 20 tahun tapi masih tetap cantik dan nampak baru sebab pihak Genting always maintainance. By the way, jalan nak pergi ke Resorts World Kijal ni senang ja, all the way by highway. Perjalanan dari KL ke Resorts World Kijal ni pula lebih kurang 3 jam lebih tapi bergantung juga dengan perancangan perjalanan korang . So here’s the simple tips how to get there by using Waze:
  1. Buka or install (bagi siapa yang tak install lagi) Waze ni dan taip kat situ “Resort World Kijal”. 
  2. Then dia akan keluar macam ni, so just pick which route yang korang nak lalu tapi mestilah semua orang nak sampai awal kan.
  3. Nanti bila dah keluar, just klik pada dan you can start your trip. Then dari Lebuhraya Pantai Timur, dari exit to Resorts World ni tak smpai tiga puluh kilometer. 
The best part is Resorts World Kijal ni terletak betul-betul di tepi pantai dan bilik dia pun ada yang menghadap pantai. Cuba bayangkan masa nak tidur malam tu dibuai dengan bunyi ombak pantai, bangun pun dengar bunyi ombak. Siap boleh tengok sunrise dan sunset lagi. Pergh, mesti best kan. 




Untuk kemudahan bilik di Resorts World Kijal ni ada dua jenis which are Deluxe dan Premier. Saiz kedua-dua bilik ni sama, 36 sqm dan perbezaan antara bilik Deluxe dengan bilik Premier adalah view pantai. Kalau bilik Premier tu ada view pantai, so memang cantiklah. Untuk bilik Deluxe pula, tiada view pantai tapi dalam bilik tu ada Jacuzzi dan Jacuzzi tu bukan terletak dalam bilik air tapi dalam bilik itu sendiri. How amazing is it ? So, jangan terkejut pula kalau booking bilik deluxe, tiba-tiba ada Jacuzzi dekat luar. Hahahaha. Tapi ada ja bilik dia yang Jacuzzi kat dalam bilik air, nanti boleh request dekat bahagian reception.

So, sebelum pergi Resorts World, korang buat book dengan Traveloka, harga bilik Deluxe satu malam adalah RM250 (without breakfast tapi boleh add-ons RM35 breakfast untuk dua orang). Untuk bilik Premier pula, harga untuk satu malam adalah RM325 (without breakfast) dan RM350 (with breakfast). By the way, sekarang ni Traveloka ada buat promosi untuk bilik Premier selama 2 hari 1 malam (with breakfast) dan harga dia hanyalah RM426. Bukan itu saja, promosi ni termasuk dengan bermain golf. So, tunggu apa lagi, jangan lepaskan peluang keemasan ni pada harga yang berbaloi di Traveloka. Selain tu, Resorts World Kijal ni ada disediakan 2 buah restoran. Restoran utama dia, ada sampan besar kat tengah-tengah sebagai main attraction. Makanan dihidangkan secara buffet untuk breakfast, lunch dan dinner. Menu makanan ada 2 jenis iaitu makanan style local dan juga makanan style international. By the way, yang restoran yang 1 lagi tu ialah Chinese restaurant dan di lobby lounge ada jual cheese cakes yang sangat sedap. So, this one wajib try.

Dekat Resorts World Kijal ni, korang boleh access terus pergi ke pantai dan tiada pagar pun antara hotel dengan pantai. Pihak hotel pun dah sediakan tempat basuh kaki semua untuk bersihkan pasir before masuk ke dalam hotel. Selain tu,ada kemudahan lain lagi yang disediakan di Resorts World Kijal seperti swimming pool, kolam air panasgolf course, spa dan fitness centre. So, kalau dah bosan main dekat pantai or mandi laut, korang boleh pergi ke tempat-tempat  tersebut untuk menjadikan percutian korang menjadi lebih seronok. So, siapa kata bercuti kat area Terengganu ni tak best, susah nak dapat hotel mantap macam ni kan? Lengkap dengan semua kelengkapan, bilik cantik, makan sedap, tempat selesa, and yang paling penting, kalau nak pergi pantai boleh jalan kaki ja. Best kan. So, what you waiting for ? Come on and booking at Resorts World Kijal using Traveloka sebelum semuanya full. Okay.

Monday, 27 August 2018

Bukit Gasing, Petaling Jaya

Assalammualaikum guys :)

Well, setelah sekian lama tidak pergi hiking. Alhamdulillah kali ni berpeluang untuk hiking di Hutan Pendidikan Bukit Gasing, Petaling Jaya. Since kerja di KL ni, selalunya spend weekend di bilik atau shopping mall ja. So, kali ni dapat juga buat aktiviti outdoor lepas habis kursus hari tu di PU Subang and the best thing is tak jauh dari tempat tinggal. By the way, Bukit Gasing ni adalah FREE OF CHARGE (FOC), tiada bayaran yang dikenakan kalau nak pergi hiking di sini. Since this is my 1st time pergi ke Bukit Gasing ni, I was totally clueless apa yang best dekat sini sebab tak pernah buat research pun pasal bukit ni. Tapi bukit ni dah FAMOUS dalam kalangan penduduk KL untuk merasai kenikmatan alam yang segar dan ramai yang jadikan bukit ni sebagai tempat training, maybe training sebelum mendaki tempat yang lagi tinggi ataupun ada upcoming tournament. 
  
This is the main entrance Hutan Pendidikan Bukit Gasing.



Since kami semua ni first time ke sini, kami hanya sempat ke Menara Telekom. Laluan ke Menara Telekom adalah menaik dan mendaki. Barulah rasa feel mendaki sikit jika dibandingkan pada awal-awal yang terlalu banyak jalan landai. Pendakian ke puncak menara Telekom dan temple ni mengambil masa around 15-20 minit macam tulah. So, bila dah sampai puncak Menara Telekom tu, situ memang wajib untuk bergambar sebab pemandangan yang cantik dan look nice.  Since Bukit Gasing ni tidaklah tinggi sangat, so cara pendakian kami lebih santai dan tidak terburu-buru. Actually, Bukit Gasing ada banyak trail dan ada tempat yang menarik selain daripada Menara Telkom ni. Ada jambtan gantung yang terletak di Bukit Gasing ni tapi kami tak sempat pergi sebab tak tahu laluan ke sana. Takpa, lain kali boleh pergi lagi kan.

View dari atas puncak Menara Telekom.



Feeling jap "on the top of the world".




Ambil gambar bertiga sebelum turun semula ke starting point.


So, for those yang suka dengan aktiviti hiking, Bukit Gasing is the best place untuk training dan pada masa yang sama dapat menghirup udara segar dan mengamati suasana hutan. Bukit Gasing ni quite famous dan ramai yang datang ke sini pada hujung minggu dan public holidays. Lagipun, tiada bayaran yang dikenakan. So, ada masa dan waktu yang terluang, why not spend your time in here ? Kan, at least dapatlah keluar peluh yang dah lama terperap dalam badan. Okay, so that's all for today dan jumpa lagi di posting yang lain di hari yang lain. Adios.