Thursday, 8 November 2018

Colmar Tropicale, Bukit Tinggi, Pahang

Assalammualaikum guys :)


So, destinasi kali ni kita pergi ke Colmar Tropicale yang terletak di Bukit Tinggi, Pahang. Yang pastinya dah ramai datang berkunjung ke Colmar Tropicale ni yang terkenal dengan reka bentuk bangunan ala Perancis atau lebih dikenali sebagai "French Village". Untuk pengetahuan semua, perkampungan bertemakan ala perancis ini mendapat ilhamnya dari Colmar Village Alsace, sebuah perkampungan di Perancis yang terkenal dengan jalan batu dan bangunan peninggalan sejak zaman Renaissance.

French Village 

By the way, suasana kampung ini sememangnya membuat sesiapa sahaja yang berjalan-jalan ke sini merasa seolah-olah berada di dalam sebuah filem Eropah klasik. Hahahaha. Selain daripada reka bentuk bangunan yang special, terdapat juga banyak aktiviti menarik yang menanti anda sekeluarga seperti rock climbing dan mountain biking. Untuk shortvacay ni, aku pergi bersama dengan mak, makcik dan cousin aku yang datang dari Sabah except cousin aku yang memang orang KL.

Bayaran masuk: Dewasa (RM16.00) | Kanak-kanak (RM8.00).

Lokasi: Terletak di Kilometer 48, Persimpangan Lebuhraya Karak, Berjaya Hills, Bukit Tinggi, Bentong, Pahang.

Untuk pengalaman bercuti di Bukit Tinggi yang lebih lengkap, why not anda sekeluarga menyewa hotel dan bermalam di resort tersebut. Jangan risau, banyak jenis bilik yang anda boleh pilih dan cukup untuk memuatkan semua ahli keluarga yang datang bersama-sama. Okay. Jom kita scroll ke bawah untuk lihat gambar-gambar kami di sana.












Japanese Village

Tanpa menaiki pesawat, dalam beberapa minit sahaja anda boleh menyusul dari sebuah perkampungan perancis yang romantik ke perkampungan jepun tradisional yang aman. Japanese Village yang terletak di Bukit Tinggi ini merupakan memperlihatkan koleksi tarikan bertema jepun yang disusun kemas sekitar sebuah taman hijau yang luas dengan tujuan untuk menghidupkan suasana perkampungan jepun tradisional dahulu kala. 

Perkampungan Jepun ni dihiasi dengan kolam ikan Koi, taman bunga dan batu berlumut yang cantik. Antara tarikan mesra keluarga yang boleh dijumpai disini adalah:
  • Japanese Garden
  • Japanese Tea House
  • Botanical Garden
  • Tatami Spa
  • Ume Tatami Suite
  • Restaurant Ryo Zan Tei.  
Tapi memandangkan hujan masa kami tiba di Japanese Village, kami hanya berjalan di sekitar Japanese Garden dan tak sempat nak pergi tempat yang lain disebabkan hujan.

Bayaran masuk: Dewasa (RM12.00) | Kanak-kanak (RM8.00).

Sewaan Kimono: RM20.00 (For those yang nak pakai Kimono).







Banyak tempat menarik yang akan mencuri perhatian korang kalau bercuti di sini. At the same time, korang pasti kagum dengan pemandangan di sini yang sangat cantik dan menarik seperti berada di luar negara. Besides, korang boleh datang ke sini membawa keluarga bagi lari daripada kesibukan kota. Datang balik hari atau anda boleh bermalam disini untuk merehatkan minda dan fizikal. Sekiranya korang ada mempunyai pengalaman di Bukit Tinggi, jangan lupa untuk drop komen di bawah untuk berkongsi pendapat dan review dengan pembaca lain yang masih belum berkesempatan untuk pergi ke resort ni. Semoga dipermudahkan segala urusan perjalanan dan percutian sekiranya pergi ke sini. That's all from me. Adios. 

No comments :

Post a Comment