Monday, 2 May 2016

Senarai IPTA yang Menawarkan Kos Mass Communication (Masscomm)

Assalamualaikum guys :)

Kalau sesiapa yang dah baca entry Bachelor of Mass Communications (Hons) (Public Relations), saya ada menyenaraikan IPTA yang menawarkan kos Masscomm. Tapi I didn't share about "syarat khas program" for each university. So, today I'm going to share it with you guys. As I mention earlier in my previous entry, there are 9 university that offered this course. Dan pengetahuan semua juga, kos ini terletak di bawah bidang Sains Sosial. Okay, ada 3 top university which are UKM, UPM dan USM yang menawarkan kos ni. Jom scroll ke bawah :)

Universiti Malaya (UM), Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

So, for those yang nak tahu mengenai kos masscomm di UM, bolehlah buka laman web masscomm UM sebab kos ni tiada dalam list UPU. So, kalau nak tahu dengan lebih lanjut, boleh buka Bachelor of Arts (Media Studies) ni. Tapi saya akan share juga syarat kelayakan untuk kemasukan masscomm UM di sini. By the way, kos masscomm UM ni ada interview.

Kod program: MA21 
Nama program: Sarjana Muda Sastera (Pengajian Media)
Bilangan semester: 7 Semester
Syarat kelayakan: STPM, Matrikulasi/Asasi, STAM dan Diploma
STPM
 • Aliran : Sains dan Sastera
 • Lulus STPM dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK3.00 dan mendapat sekurang-kurangnya Gred B (NGMP3.00) pada peringkat STPM dalam mana-mana dua (2) mata pelajaran:
  • Bahasa Malaysia
  • Bahasa Tamil
  • Bahasa Cina
  • Bahasa Arab
  • Kesusasteraan Bahasa Inggeris
  • Kesusasteraan Melayu
  • Sejarah
  • Geografi
  • Matematik M
  • Ekonomi
  • Pengajian Perniagaan
 • Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 2 (Band 2) dalam MUET.
Matrikulasi/Asasi
Aliran : Sains, Perkaunan, TESL, Undang-Undang dan Teknikal
 • Lulus Matrikulasi dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK 3.00 dan mendapat sekurang-kurangnya Gred B pada peringkat SPM dalam lima (5) mata pelajaran.
 • Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 2 (Band 2) dalam MUET.
STAM
 • Lulus sekurang-kurangnya tahap Jayyid Jiddan dalam peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan mendapat sekurang-kurangnya Gred B pada peringkat SPM dalam lima (5) mata pelajaran;
 • Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 2 (Band 2) dalam MUET.
Diploma
 • Aliran : Sastera
 • Mendapat sekurang – kurangnya PNGK 3.00 dalam Diploma Pengajian Media atau yang setaraf dengannya atau lulus STPM bukan tahun semasa dengan mendapat sekurang-kurangnya PNGK3.00 dan memenuhi syarat keperluan khas program seperti yang dinyatakan dalam syarat keperluan khas program pada peringkat kelayakan STPM.
 • Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 2 (Band 2) dalam MUET.
Universiti Sains Malaysia (USM),Georgetown, Pulau Pinang

USM pun tidak meletakkan kos masscomm ni dalam UPU, sama seperti UM. So, you guys kena buka sendiri laman web masscomm USM untuk tahu lebih lanjut tentang kos ni, boleh buka School of Communication. Tapi untuk syarat kemasukan ke masscomm USM, saya tidak dapat cari maklumat mengenainya dan yang pasti kos masscomm USM ni ada interview. 
Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi, Selangor

Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang, Selangor

Universiti Teknologi MARA (UiTM), Shah Alam, Selangor

Universiti Malaysia Sabah (UMS), Kota Kinabalu, Sabah

Universiti Utara Malaysia (UUM), Sintok, Kedah

Universiti Islama Antarabangsa Malaysia (UIAM), Gombak, Selangor

Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Sarawak

Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim, Perak

Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Arau, Perlis

By the way, semua gambar ni merupakan "syarat khas" untuk lepasan STPM dan setaraf sahaja. Setaraf di sini bermaksud lepasan Matrikulasi/Asasi, STAM dan mana-mana diploma, bukan untuk lepasan SPM. For your information, I've already added 2 more university that offered this course which is UPSI and UniMAP. Last but not least, UKM and UiTM have an interview for this course, it is part of the process in selecting student, so kena buat sehabis baik masa interview tu. Okay, that's all I want to share. If you have any questions, just leave your comment below. See you guys again and don't forget to share this information. 

25 comments :

 1. Assalamualaikum.nak minta tlg..boleh x tlg share ipta mana yg tawarkan course masscom ni utk diploma..saya lepasan spm dan tgh tunggu result..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam Mimi. So far hanya UiTM sahaja yang tawarkan course Masscomm ni untuk peringkat diploma. Thank you Mimi.

   Delete
  2. Kalau nak tahu, di kolej universiti islam pahang juga ada menawarkan ko media islam di peringkat diploma.. syarat-syarat kemasukan tertera di dalam laman sesawang www.Kuipsas.edu.my untuk ktrngan lnjut

   Delete
 2. what is the top ranking university awam in malaysia for degree in masscomm ? thank u :)

  ReplyDelete
 3. Assalamualaikum,nak tanya, kalau lepasan stpm yang dapat 3.00 and above dalam subjek kemanusiaan selain subjek yang awak nyatakan kat atas tu,tak layak ke apply untuk masscom? Tapi muet band 4... (Untuk syarat kemasukan UM)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam Lyana. Actually tiada masalah pun kalau nak apply kos Masscomm walaupun tiada mengambil subjek2 sperti yang dinyatakan, cuma dorang utamakan siapa2 yang mengambil tersebut. By the way, boleh apply Masscomm dekat IPTA lain. :)

   Delete
 4. Assalamualaikum, biasanya berapa pointer yang saya perlu untuk sambung degree dalam mascom jika saya ialah lepasan STPM aliran sains kemanusiaan (ekonomi)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam Alyaa Natasha. Bergantung kepada IPTA mana yang Alya pilih, pointer mesti 2.00 ke atas. Lain universiti, lain kriteria dia. Kalau nak dapatkan tempat, pointer tu at least bagi 3.00 ke atas. Peluang untuk dapat masuk universiti tu lagi tinggi. :)

   Delete
 5. baiklah terima kasih, maaf bertanya encik ni dah habis atau sedang belajar

  ReplyDelete
 6. asalamualaikum.. kalau saya aliran kemanusiaan di STPM boleh mohon? aliran seni visual

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh, tiada masalah. Saya pun dulu dari STPM Aliran Kemanusiaan.

   Delete
 7. kalau saya aliran seni visual boleh mohon tk

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh, tiada masalah. Yang penting, MUET dan BI melepasi syarat yang ditetapkan.

   Delete
 8. Thanks for sharing. Dapat jugak siapkan assignment pengajian am saya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Assalamualaikum kalau tuan dari lepasan masscom , boleh saya tahu kebarangkalian soalan2 interview atau soalan2 yang tuan pernah dapat ? Saya dalam perancangan nak sambung kos masscom. Terima kasih.

   Delete
  2. Assalamualaikum kalau tuan dari lepasan masscom , boleh saya tahu kebarangkalian soalan2 interview atau soalan2 yang tuan pernah dapat ? Saya dalam perancangan nak sambung kos masscom. Terima kasih.

   Delete
  3. Waalaikumsalam. Mostly soalan yang berkaitan dengan masscomm dan update berkaitan dengan isu semasa/terkini. Ambil tahu mengenai kementerian terbaru dan kerajaan baru.

   Delete
 9. Assalamualaikum, kalau masscom journalism uitm muet nak band berapa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumsalam. Untuk masscomm UiTM, MUET kena Band 3 and above.

   Delete
 10. Course masscom ada tak belajar mcm language lain ? Means macam certain sem tu kene ambil subjek language

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yes, ada. Boleh pilih nak ambil 3rd language yg ditawarkan di setiap fakulti/universiti.

   Delete