Monday, 5 March 2018

Mass Communication (UiTM Di Hatiku): Passionately Different

Assalammualaikum guys :)


Dah lama rasanya aku tak update pasal kos Masscomm ni, honestly ramai yang memberi komen dan bertanya mengenai kos ni dengan entry aku yang lalu. So today, aku akan share sekali lagi mengenai kos Masscomm di UiTM ni. Seperti semua tahu, aku adalah ex-student degree dekat Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, UiTM | Faculty of Communication & Media Studies. Baru-baru aku buka website Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, UiTM, memang banyak perubahan dan part yang paling best sekali adalah penambahan kos/program baru (degree) di fakulti ni iaitu MC249 (Bachelor of New Media Communication). 

By the way, seperti yang semua sedia maklum, kos pengajian Masscomm di UiTM ni tidak kisahlah diploma atau degree, kos pengajian ni hanya dibuka kepada anak keturunan Melayu, anak kelahiran negeri Sabah dan Sarawak serta Orang Asli sahaja. Lagi satu, baca dulu syarat am dan syarat khas program sebelum mengisi UPU, okay. Ini adalah untuk mengelakkan risiko atau peluang anda untuk masuk ke universiti semakin tipis. Kepada calon-calon yang berjaya menempatkan diri ke dalam Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, UiTM ni akan ditawarkan dengan salah satu bidang pengkhususan yang terdapat dalam fakulti ni.



By the way, pihak fakulti pun sudah membahagi-bahagikan kos pengajian mengikut kategori seperti di bawah ni.

Centre of Media Studies
  • MC241 - Bachelor of Mass Communication (Hons) Journalism  
  • MC243 - Bachelor of Mass Communication (Hons) Broadcasting  
  • MC245 - Bachelor of Mass Communication (Hons) Publishing     
Centre of Strategic Communication
  • MC242 - Bachelor of Mass Communication (Hons) Public Relations  
  • MC244 - Bachelor of Mass Communication (Hons) Advertising 
  • MC249 - Bachelor of New Media Communication (Hons)     
Centre of Communication 
  • MC246 - Bachelor of Communication (Hons) Instructional Communication & Training
  • MC247 - Bachelor of Communication (Hons) Interpersonal Communication  
  • MC248 - Bachelor of Communication (Hons) Communication Management & Policy
So, kepada sesiapa yang mempunyai kemusykilan atau nak tambah apa-apa info, korang boleh bagi cadangan di ruang komen bawah ni. Aku share apa yang aku tahu dan kalau ada silap atau kurang mengenai kos ni, aku minta maaf dan kalau boleh share lagi pasal maklumat atau info tambahan mengenai kos Masscomm UiTM ni. Selamat berkongsi maklumat. Adios.

4 comments :

  1. owh masscom juga yer
    haiii geng lah
    hehehe

    ReplyDelete
  2. Kalau course yg berkaitan pengacara dan pembaca berita tu dlm broadcasting ataupun journalism? I'm a little bit confuse... btw, thank you if you answering my question

    ReplyDelete
  3. yang tu journalism

    ReplyDelete