Monday, 5 March 2018

Mass Communication (UiTM Di Hatiku): Passionately Different

Assalammualaikum guys :)


Dah lama rasanya aku tak update pasal kos Masscomm ni, honestly ramai yang memberi komen dan bertanya mengenai kos ni dengan entry aku yang lalu. So today, aku akan share sekali lagi mengenai kos Masscomm di UiTM ni. Seperti semua tahu, aku adalah ex-student degree dekat Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, UiTM | Faculty of Communication & Media Studies. Baru-baru aku buka website Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, UiTM, memang banyak perubahan dan part yang paling best sekali adalah penambahan kos/program baru (degree) di fakulti ni iaitu MC249 (Bachelor of New Media Communication). 

By the way, seperti yang semua sedia maklum, kos pengajian Masscomm di UiTM ni tidak kisahlah diploma atau degree, kos pengajian ni hanya dibuka kepada anak keturunan Melayu, anak kelahiran negeri Sabah dan Sarawak serta Orang Asli sahaja. Lagi satu, baca dulu syarat am dan syarat khas program sebelum mengisi UPU, okay. Ini adalah untuk mengelakkan risiko atau peluang anda untuk masuk ke universiti semakin tipis. Kepada calon-calon yang berjaya menempatkan diri ke dalam Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media, UiTM ni akan ditawarkan dengan salah satu bidang pengkhususan yang terdapat dalam fakulti ni.



By the way, pihak fakulti pun sudah membahagi-bahagikan kos pengajian mengikut kategori seperti di bawah ni.

Centre of Media Studies
  • MC241 - Bachelor of Mass Communication (Hons) Journalism  
  • MC243 - Bachelor of Mass Communication (Hons) Broadcasting  
  • MC245 - Bachelor of Mass Communication (Hons) Publishing     
Centre of Strategic Communication
  • MC242 - Bachelor of Mass Communication (Hons) Public Relations  
  • MC244 - Bachelor of Mass Communication (Hons) Advertising 
  • MC249 - Bachelor of New Media Communication (Hons)     
Centre of Communication 
  • MC246 - Bachelor of Communication (Hons) Instructional Communication & Training
  • MC247 - Bachelor of Communication (Hons) Interpersonal Communication  
  • MC248 - Bachelor of Communication (Hons) Communication Management & Policy
So, kepada sesiapa yang mempunyai kemusykilan atau nak tambah apa-apa info, korang boleh bagi cadangan di ruang komen bawah ni. Aku share apa yang aku tahu dan kalau ada silap atau kurang mengenai kos ni, aku minta maaf dan kalau boleh share lagi pasal maklumat atau info tambahan mengenai kos Masscomm UiTM ni. Selamat berkongsi maklumat. Adios.

30 comments:

  1. owh masscom juga yer
    haiii geng lah
    hehehe

    ReplyDelete
  2. Kalau course yg berkaitan pengacara dan pembaca berita tu dlm broadcasting ataupun journalism? I'm a little bit confuse... btw, thank you if you answering my question

    ReplyDelete
  3. yang tu journalism

    ReplyDelete
  4. Macam mana kos new media communication tu sbb eesok turun iv..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kos new media communication ni kos untuk diploma. Kalau kos diploma, saya masih kurang informasi. Thank you.

      Delete
  5. hi saya skrg ni tgh isi upu and my first choice is masscom . org selalu kata pilih course yg lepas belajar senang nk dpt job . klau masscom ni senang ke nk dpt job ?? saya ingat nk amik bhgian event management tp boleh tk terangkan sikit about event management tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak semestinya juga. Semua tu bergantung kepada usaha dan juga rezeki masing-masing. Event management: organise event, cari sponsorship, buat pelan media dan macam-macam lagi. Nnti kalau dah dapat masuk masscomm, akan belajar juga mengenai event management tu. Thank you.

      Delete
  6. kalau broadcasting ni boleh jadi wartawan ke ??

    ReplyDelete
  7. hi.. nak tanya mcm mana dapatkan bahan2 untuk introduction of communication and media studies. student baru pjj degree PR :O ... mind share ? through email
    ratukz33@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, you can go to PTAR I, kat situ ada banyak buku mengenai Introduction of Communication and Media. Thank you.

      Delete
  8. hai, masscom ni ditawarkan dekat uitm mana ?

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum..Bro nk tanya klau nk jadi broadcaster mengenai sukan mcm astro supersport tu yang kita biasa tengok sblom bola start tu adakah masscomm ni course yang betul utk saya?

    ReplyDelete
  10. klu nk jd reporter, bhgian broadcasting ke journalism? thnks :) . a bit confuse :(

    ReplyDelete
  11. Hey, do you have any tips for student who are from the others course in diploma (uitm) , and want to continue their study in degree masscom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat research pasal kos masscomm ni, if interested, masukkan dalam pilihan UPU.

      Delete
  12. pd adik2 yg ambik masscom..tahniah ..sbb bidg ni bgus jer..bole msuk keje mana mana pun...btw..akak cuma nak share ..klau ade adik2 nak msuk farmasi dkt widad uni bole pm sis bg info.. satu lg..sis jaga program utk PAKK pendidikan under upsi dn regent college..anythg nak tye or nak mohon bole direct 011-16930576..wsp ler

    ReplyDelete
  13. salam,nak tanya MC249 - Bachelor of New Media Communication ni,program baru ke? apa prospek kerja ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Maaf, saya hanya share kos baharu ni.

      Delete
  14. MC246 - Instructional Communications and Training ni what is it all about? What kind of employment opportunities lies beneath. Thank you bro.

    ReplyDelete
  15. hello, i would to ask, sy dah graduate diploma dari course lain boleh ke sy nak apply degree masuk degree masscomm? ke sy kene apply diploma dulu ??

    ReplyDelete
  16. Hye, nak tanya, kalau nak jadi pembaca berita kena ambik bidang mana satu eh? Saya dari diploma kos sains komputer and if saya ambik masscom degree nanti total sem pengajian saya 4 tahun la?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak ambil bidang pengacaraan, better ambil Broadcasting/Journalism. Kos pengajian untuk Masscomm hanya 3 tahun sahaja unless kalau dari diploma Masscomm juga, akan terus masuk ke Sem 3. Kalau daripada diploma lain, kena start dari Sem 1 semula.

      Delete
  17. hi, deg masscom in public relation ditawarkan di uitm mana ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. UiTM Shah Alam dan UiTM Lendu Alor Gajah sahaja.

      Delete