Friday, 2 March 2018

My Skin Care Routine: Himalaya Herbals

Assalammualaikum guys :)

Siapa yang taknak kulit sihat dan bersih kan especially kulit muka yang mana menjadi tatapan semua orang. Semua orang mahukan kulit muka yang bersih dari segala jerawat dan jeragat apatah lagi kulit yang kusam. Kadang-kadang jealous juga tengok orang yang mempunyai kulit muka yang flawless, bersih dan tidak berjerawat. Which means, dorang hanya menggunakan pencuci muka tidak perlukan produk tambahan untuk menjaga kulit muka. Best kan ? Tapi untuk kita yang ada masalah dengan kulit muka, I will share my skin car routine especially kepada sesiapa yang mengalami kulit muka berjerawat. 

Okaylah, masa aku masuk latihan 9 bulan, honestly banyak gila jerawat timbul dekat muka aku. Eyalah, masa latihan kan banyak berpeluh dan masa untuk bersihkan muka pun kadang memang tak sempat. Bila terlalu lama berjemur di bawah matahari, aku takkan mencuci muka sebab nanti kulit aku akan jadi kemerah-merahan dan mengelupas. Then, aku pun tukar pencuci muka ke Himalaya Clear Complexion Whitening Face Wash.

By the way, masa 1st time pakai pencuci muka daripada Himalaya ni, kulit muka aku memang rasa selesa even jerawat masih ada lagi. Then, bila lama-lama aku gunakan, alhamdulillah jerawat di muka semakin berkurang dan bila berjemur terlalu lama di bawah matahari pun, aku still boleh cuci muka dan the best part is kulit muka aku tak kemerah-merahan dan mengelupas secara semula jadi. Until now, aku masih menggunakan produk yang sama dan sekarang ditambah pula dengan produk-produk lain daripada Himalaya ni dalam membantu proses penjagaan muka dengan lebih rapi. So, aku bahagikan kepada 3 bahagian, which are SEBELUM, SEMASA, SELEPAS.

SEMASA MANDI
  • Himalaya Gentle Exfoliating Apricot Scrub - 150 ml
  • Himalaya Clear Complexion Whitening Face Wash - 150ml
Aku akan gunakan 2 produk ni semasa mencuci muka, 1st Himalaya Gentle Exfoliating Apricot Scrub untuk hilangkan kulit-kulit mati dan bagi memudahkan mencuci muka dengan Himalaya Clear Complexion Whitening Face Wash. Fungsinya adalah untuk mencerahkan dan melembutkan kulit muka.

SELEPAS MANDI
  • Himalaya Refreshing & Clarifying Toner - 200ml
  • Himalaya Clear Complexion Whitening Day Cream - 50g


Aku akan apply Himalaya Refreshing & Clarifying Toner bagi menghilangkan sisa-sia kotoran degil yang masih melekat dekat kulit muka dan pada masa yang sama untuk menyegarkan kulit muka. Tunggu sehingga kering dan kemudian letakkan pula Himalaya Clear Complexion Whitening Day Cream untuk mengekalkan kelembapan kulit muka. So, kulit muka tidak akan terlalu kering dan akan menjadi lembap sepanjang masa. 

SEBELUM TIDUR
  • Himalaya Revitalizing Night Cream - 50g

Then, sebelum tidur aku akan gunakan Himalaya Revitalizing Night Cream, iaitu krim malam bagi mengekalkan kulit sentiasa lembap dan segar semasa tidur. Lebih-lebih lagi kalau tidur dalam bilik yang ada aircond. Alhamdulillah so far, kulit muka aku semakin cerah dan semakin sihat selepas guna kesemua produk ni. Aku memang totally recommended kepada sesiapa yang mengalami masalah jerawat dan kulit yang gelap, it will help you to have a healthy skin. By the way, kamu boleh dapatkan produk-produk ni di Watson atau boleh pergi ke kiosk Himalaya yang berdekatan dengan kamu. Adios. 

2 comments :