Saturday, 7 July 2018

Pengambilan Pegawai Kadet Graduan 1/2019

Assalammualaikum guys :)

I have a good news to inform you guys 
(especially graduan universiti yang sudah habis belajar) 
dan berhasrat untuk memasuki dunia ketenteraan. 
Just want to let you know that:

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
PERMOHONAN UNTUK PEGAWAI KADET GRADUAN SIRI 1/2019 TELAH PUN DIBUKA 
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Angkatan Tentera Malaysia mempelawakan warganegara Malaysia yang berkelayakan dalam Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) untuk berkhidmat sebagai pegawai dalam perkhidmatan Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TUDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Calon yang berjaya dan terpilih dalam temuduga yang dijalankan akan dilantik sebagai Pegawai Kadet Graduan untuk menjalani latihan di Akademi Tentera Darat (ATD), Kapal DiRaja Sultan Idris (KDSI I) dan Kolej Tentera Udara (KTU). Sila baca syarat-syarat sebelum memohon ya. Pengambilan adalah mewakili tiga skuad negara iaitu: 

  • Perkhidmatan Tentera Darat Malaysia (TDM) 
  • Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) 
  • Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM)

Apakah itu Skim Pegawai Kadet Graduan ?

Skim Pegawai Graduan merupakan kaedah pengambilan pegawai bagi ketiga-tiga cabang perkhidmatan ATM iaitu Darat, Laut dan Udara dalam kalangan Graduan Ijazah Sarjana Muda dari mana-mana universiti tempatan dalam dan luar negara. 


Pengambilan calon lepasan ijazah sebagai Pegawai Kadet Graduan 1/2019


Untuk pengetahuan semua, perjawatan Pegawai Bertauliah di dalam perkhidmatan ATM pada mulanya hanya diisi oleh Pegawai Kadet dari Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM). But the thing is, kebanyakan bidang pengajian yang diperlukan merupakan antara bidang yang tidak ditawarkan di UPNM  dan bagi sesiapa yang berminat untuk menjadi seorang pegawai di dalam perkhidmatan ATM, ATM telah menyediakan saluran alternatif iaitu melalui Skim Pegawai Kadet Graduan ni. So, kepada graduan yang ingin memohon Pegawai Kadet Graduan ni, sila mendaftar secara online di Log Masuk: Jom Masuk Tentera sebelum 20 Oktober 2018. Okay. Jangan lupa juga untuk membuat Semakan Keputusan Permohonan boleh dibuat secara online di Semak Status Permohonan: JOM MASUK TENTERA. Selamat memohon dan good luck.

Sebarang pertanyaan berkenaan pengambilan, sila hubungi nombor berikut:  

Pengambilan Pegawai Kadet Graduan 
Isnin - Jumaat (9.00am - 5.00pm)
(03) 2059 8400 ext 4524/2387/4526

75 comments :

  1. HI.. belum buka lagi kan utk pengambilan 2019

    ReplyDelete
    Replies
    1. Permohonan sudah boleh dibuat. Buka JOM MASUK TENTERA. Thank you.

      Delete
    2. kat mana nak mohon ?

      Delete
  2. Thanks a lot for the info Mr Addy. Memang every year saya akan tunggu iklan pegawai kadet ni and apply for it. Thanks...

    ReplyDelete
  3. hye, permohonan ni terbuka untuk lelaki dan perempuan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eya betul. Hanya terbuka kepada sesiapa yang mempunyai ijazah dan umur tidak melebihi 27 tahun.

      Delete
  4. sy xboleh log masuk akaun jom masuk tentera sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, itu di luar bidang saya. Maybe terlalu ramai yg buka pada 1 masa dan menyebabkan server down.

      Delete
  5. Kalau civil engineering boleh x masuk tudm

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Skim Pegawai Graduan ni terbuka untuk lelaki dan perempuan. :)

      Delete
  7. Dimana nak semak syarat-syarat terkini untuk memohon? Umur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syarat kelayakan untuk memohon sama saja seperti iklan-iklan sebelum ni. Boleh buka di http://www.appjawatan.com/2016/11/pengambilan-pegawai-kadet-atm-2017-31.html

      Delete
  8. salam, kalau tinggi kita tak melepasi apa yang dia nak, totaly memang kena reject ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kepada yang berhasrat untuk memohon menjadi Pegawai ATM, sila majukan keperluan dalam bentuk RESUME seperti berikut:

      1. Biodata Peribadi (Berat, Tinggi, Bangsa, Agama dan Status Perkahwinan)
      2. Salinan Kad Pengenalan
      3. Salinan Sijil Kelahiran
      4. Salinan Sijil SPM
      5. Transkrip Ijazah
      6. Salinan MQA (Malaysian Qualitification Agency)
      7. 1 x Gambar Berukuran Pasport (Pakaian TShirt Berkolar atau Blazer)

      Keperluan hendaklah dimajukan ke email pengambilanpegatm@gmail.com selewat-lewatnya sebelum hujung bulan November 2018. Sekian, terima kasih

      From:
      WO2 Sufian bin Asmawi

      Delete
  9. Kenapa tidak bole daftar ya online dekat web ATM TU

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, itu di luar bidang saya. Maybe terlalu ramai yg buka pada 1 masa dan menyebabkan server down.

      Delete
  10. Nak mohon tapi sistem serve erro. Nak berhubung dgn siapa ya utk mohon ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, itu di luar bidang saya. Maybe terlalu ramai yg buka pada 1 masa dan menyebabkan server down.

      Delete
    2. Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kepada yang berhasrat untuk memohon menjadi Pegawai ATM, sila majukan keperluan dalam bentuk RESUME seperti berikut:

      1. Biodata Peribadi (Berat, Tinggi, Bangsa, Agama dan Status Perkahwinan)
      2. Salinan Kad Pengenalan
      3. Salinan Sijil Kelahiran
      4. Salinan Sijil SPM
      5. Transkrip Ijazah
      6. Salinan MQA (Malaysian Qualitification Agency)
      7. 1 x Gambar Berukuran Pasport (Pakaian TShirt Berkolar atau Blazer)

      Keperluan hendaklah dimajukan ke email pengambilanpegatm@gmail.com selewat-lewatnya sebelum hujung bulan November 2018. Sekian, terima kasih

      From:
      WO2 Sufian bin Asmawi

      Delete
  11. kenapa bila nak mohon, server down?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, itu di luar bidang saya. Maybe terlalu ramai yg buka pada 1 masa dan menyebabkan server down.

      Delete
    2. cgpa dia tengok jgak ke masa pemilihan?berapa paling kurang

      Delete
    3. CGPA kena 2.7 dan ke atas. Itu adalah syarat permohonan.

      Delete
  12. kenapa saya sudah daftar online tapi masih belom dapat feedback untuk login kata laluan.??

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  14. Sistem masih erro untuk daftar. ada kaedah lain tak untuk daftar??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu saya tak pasti. Maybe ada problem dengan server.

      Delete
  15. Saya pon masih belum dpat kata laluan utk log in..sy dah call no bg permasalahan teknikal tp mailbox ..so buat masa ni tggu dulu mungkin ada masalah skit kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak emel je. Alhamdulillah permohonan saya dterima.

      Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kepada yang berhasrat untuk memohon menjadi Pegawai ATM, sila majukan keperluan dalam bentuk RESUME seperti berikut:

      1. Biodata Peribadi (Berat, Tinggi, Bangsa, Agama dan Status Perkahwinan)
      2. Salinan Kad Pengenalan
      3. Salinan Sijil Kelahiran
      4. Salinan Sijil SPM
      5. Transkrip Ijazah
      6. Salinan MQA (Malaysian Qualitification Agency)
      7. 1 x Gambar Berukuran Pasport (Pakaian TShirt Berkolar atau Blazer)

      Keperluan hendaklah dimajukan ke email pengambilanpegatm@gmail.com selewat-lewatnya sebelum hujung bulan November 2018. Sekian, terima kasih

      From:
      WO2 Sufian bin Asmawi

      Delete
  16. Replies
    1. Umur tidak melebihi 27 tahun pada 31
      Disember 2018. Thank you.

      Delete
  17. Tarikh tamat permohonan??

    ReplyDelete
  18. Dah try call help desk banyak kali..tp tak pick up ��

    ReplyDelete
  19. hanya utk yg ada diploma shj la ya? kalau diploma tak boleh apply ke? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanya yang ada degree sahaja boleh memohon untuk Skim Pegawai Kadet ni.

      Delete
  20. tarikh tutup bila sebab server masih down. tak boleh log in lagi

    ReplyDelete
  21. hi tuan..for kos perkhidmatan pelancongan blh?musim pengambilan lepas pihak kementerian ada letak syarat utk pelancongan layak memohon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiada masalah untuk memohon. Yang penting degree holder dan sihat tubuh badan.

      Delete
  22. Maaf saya bertanya ijazah saya lepas 3.00++ tetapi SPM saya bahasa inggeris dapat E bagaimana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelulusan asas, lulus SPM/SVM atau kelayakan setaraf dengan mendapat KEPUJIAN dalam mata pelajaran Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan),Bahasa Inggeris dan Matematik. Tapi bergantung kepada pihak ATm sama ada dipertimbangkan ataupun tidak.

      Delete
  23. Bosku keputusan iv tu bila bole cek ya?utk this year

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti saya akan share kalau ada apa-apa information berkaitan dengan result tu. Btw, kalau boleh, always check di portal Jom Masuk Tentera. Thank you.

      Delete
  24. Assalamualaikum. Mcm saya sekarang tgh internshipn 6 bln (dec baru hbsintern) dan slps internship ada lagi satu sem . InsyaAllah 2019 baru tamat pengajian. So sy nak tanya, klau sy nak join GO, saya apply untuk intake 2020 lah kan ?

    Thankyou.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, betul. Cuma kena pastikan umur tidak melebihi 27 tahun sebelum tarikh tamat permohonan. Thank you.

      Delete
  25. Hii, erm utk diploma tak buka ke ? em em

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf, Pegawai Kadet Graduan hanya dibuka untuk pemegang ijazah sahaja. Terima kasih.

      Delete
  26. kenapa saya dapat kata laluan yer?

    ReplyDelete
  27. saya lepasan ijazah syariah undang-undang.boeh jdi pegawia kagat ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insha-Allah boleh kalau tiada halangan semasa pemilihan dan masalah kesihatan. Thank you.

      Delete
  28. Agak2 u if tulang belakang bengkok, scoliasis..dipertimbangkan x? Ke memang kena reject?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengikut pengalaman saya semasa pemilihan, tulang belakang bengkok memang akan di"reject".

      Delete
    2. Assalam, saya ada satu soalan..jika saya terpilih dan ingin berkahwin dalam tempoh latihan, adakah akan dapat pelepasan?

      Delete
    3. Waalaikumsalam. Tidak dibenarkan berkahwin semasa dalam latihan. Terima kasih.

      Delete
  29. Assalamualaikum, saya nak tanya psl tinggi yang wanita. Dekat sistem online
    tu 160cm, tapi dekat iklan yang latest ni 157cm. Yang mana satu yang betul?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk pengambilan darat memerlukan ketinggian minimum adalah lelaki 170cm dan wanita 160/162cm manakala untuk pengambilan pegawai kadet laut dan udara, ketinggian minimum lelaki adalah 162cm dan wanita 157cm. Terima kasih.

      Delete
  30. dpt buka laman web tpi xpt nk daftar masuk pun!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh hantar melalui email seperti yang tertera dalam iklan pengambilan. Terima kasih.

      Delete
  31. Assalamualaikum,
    kalau sudah berkahwin adakah ada peluang akan dipanggil untuk pemilihan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Maaf lambat reply. Insha-Allah ada peluang walaupun sudah berkahwin.

      Delete
  32. Assalamualaikum, nak tanya ni.. saya memiliki Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Pemasaran, boleh kah saya memohon pegawai kadet ni?

    ReplyDelete
  33. Salam,nak tanya untuk cgpa itu memang kena tetap ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eya, betul. Ditetapkan CGPA 2.7 dan ke atas.

      Delete